iklan neh besshhh lerrr..

Thursday, 27 June 2013

Penggurangan bayaran balik pinjaman Mara (pengesahan pegawai A)

Assalamualaikum~~~~
schedule entry...
dah lame gila abis belajar..kikiki..tapi baru je nak update tentang permohonan bayaran balik pinjaman mara..
boleh gitu? hehehe...

nie cerita dah lama...tapi ok gak untuk orang2 lain dapatkan maklumat di sini... selain cerita hal sendiri..  cerita jugak benda yang bermaklumat kan?


untuk memohon pengguranan bayaran balik pinjaman mara.. semua transkrip, sijil ijazah kena ada pengesahan daripada pegawai A. dan tempoh untuk memohon penggurangan bayaran pinjaman mara nie mesti dalam tempoh 2 tahun.. so mohon cepat2 kang daripada dapat biasiswa terus tak dapat...hihihi

kadar penggurangan pinjaman pelajaran

3.50-4.00 :biasiswa
3.00-3.49 :bayaran balik 10%
2.50-2.99 :bayaran balik 25%
2.00-2.49 :bayaran balik 50%
lain2 korang boleh search kan? lynn nak cerita pengalaman lynn time mintak cop pengesahan daripada pegawai A..lynn dah duduk dekat kajang.. so kalau nak mintak cop pengesahan nie selalunya orang akan pergi ke sekolah la senang.. berbanding tempat lain..tapi kalau dah duduk kajang..balik kluang pulak sabtu ahad..mane nak pergi sekolah tercinta tu kan? sebab lynn dulu time nak sambung belajar..pergi sekolah untuk mintak cop pengesahan... tapi time tu pengetua lynn tak de.. so terpakse pergi sekolah lain...sebelah taman je.. tapi pengetua tu punya membebel sebab lynn bukan ex student sekolah tu... cis.. mendidih telinga kena bebel... nasib time tu ade ayah sekali... ayah la tolong backup anak kesayangan dia nie..hehe...

sejak tu nak mintak je cop pengesahan mesti suruh orang lain cakap kan.. dan orang itu ialah en roommate..kikiki... en roommate suruh je redah sekolah yang ada dekat semenyih n kajang...tapi lynn tak nak.. dan time tu teringat yang en roommate pernah mintak cop pengesahan tuk pegawai A dekat klinik kesihatan Mantin..time tu untuk dapatkan Pinjaman PTPTN dan yang sign dah tentulah doktor kat situ... senang je dapat...so kami pergilah untuk mintak lynn punya pulak...tapi bukan dekat mantin... dekat semenyih je...dekat..

seperti biasa..lynn suruh en roommate yang cakapkan...


en roommate: Assalamualaikum...boleh tak saya dapatkan cop pengesahan daripada doktor.  cop salinan di sahkan..
nurse: banyak ke?
en roommate: tak banyak dalam 10 helai
nurse: banyak jugak tu...tak pelah sy tanya doktor dahulu kalau doktor nak
nurse: maaf la dik doktor kata dia tak kenal...jadi dia tak boleh buat....
en roommate n pn hooney: !@#@@!#$



kakaka..boleh ke gunakan alasan sebab tak kenal..hello kami siap bawak sekali sijil yang ori ok...

lepas tu tak tau nak pergi mana.. en roommate dah suruh je redah sekolah yang ade... time tu hari jumaat kami ambil halfday semata-mata nak uruskan urusan nie je...kang rugi je halfday kalau tak dapat cop pengesahan...

lynn tak nak jugak pergi sekolah..sebab takut alasan yang sama... paksa en roommate pergi pulak klinik kesihatan Kajang... tak jauh pun...dekat je..dalam 10 minit sampai...sebelum nie tak nak pergi klinik kesihatan kajang  sebab takut doktor busy sebab ramai orang...dekat semenyih tu bukan ramai orang pun....
kami pun menuju ke kaunter 1 dan tanya..

en roommate: assalamualaikum...boleh tak saya nak dapatkan cop pengesahan salinan di sahkan daripada doktor?
nurse: boleh..tapi biasanya hari isnin-khamis..jumaat biasanya doktor busy... kalau nak cuba jugak boleh amik nombor...

boleh pulakkan...dekat semenyih tak boleh..cis punya doktor...tapi siap kena ambil nombor lagi..tapi kami tak pasti boleh dapat or tak yelah sebab nak dapatkan cop tu mesti hari isnin-khamis...
so kami decide nak pergi minggu depan hari isnin...

balik dengan penuh hampa.....tiba -tiba dalam kereta... dapat idea..
pergi sekolah en roommate.. en roommate dulu Sekolah Menengah Teknik Kajang dekat je dengan rumah...
tapi yang membuatkan lynn setuju nak pergi sekolah en roommate ialah daripada idea bernas en roommate...

en roommate: kite pergi je la sekolah abang
pn hooney: e.... boleh ke.. kang kena mara.. tak nak la...
en roommate: abis bila lagi nak pergi..minggu depan abang dah malas nak cuti-cuti lagi... takpelah...abang pura-pura mohon sekali la cop pengesahan tu...nanti bagitau dekat kerani sekolah tu hooney isteri abang tumpang sekali....
pn hooney: boleh ke tumpang-tumpang... eemmmm yelah...


so kami pun pergilah ke sekolah en roommate...

seperti yang dijangka...

kerani: awak dulu sekolah sinikan? (dah agak dah mesti soalan tu yang di tanya)
en roommate: ha'a.. saya habis tahun 2005... sambil tunjuk sijil berhenti sekolah...tapi nie isteri saya..die tumpang sekali la mintak cop sebab dia duduk johor...
kerani: emm ok2 boleh2...

selesai cop2... pergi jumpa pengetua.. nak mintak autograph...
sekali lagi tanya..

Pengetua: awak dulu sekolah sini?
en roommate : ha'ah... tahun 2005 saya kelas 5gigih...
terus cakap...yang nie isteri saya..dia tumpang sekali sebab dia asal dari johor... padahal pengetua tu tak tanya pun lynn nie siapa...kikiki...

akhirnya dapat juga cop pengesahan tu...memang dah takdir Allah... en roommate duduk KL tapi sekolah dekat Kajang dan kami pulak duduk dekat Kajang..cube kalau en roommate sekolah dekat KL...jenuh nak pergi time tu...jauh kan...so lepas nie g teknik kajang je la...kalau nak mintak cop pengesahan..

bila cita dekat ayah mentua... dia cakap..kenapa tak pergi kat tempat ayah..cakap je nama ayah..senang je dapat.. tapi time tu dah pukul 3..kami malas nak pergi bomba KL..takpelah asalkan dapat...

so..senang pergi sekolah jelah..tapi sekolah sendiri..bukan sekolah orang..nanti kena bebel..kakaka...


benda yang penting kena tutup...rahsia kerajaan...kakaka...






Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!