iklan neh besshhh lerrr..

Saturday, 30 April 2011

bobo dalam kenangan

assalamualaikum....


dalam hidup nie kita mesti takut kehilangan orang yang kita sayang kan?? tak kisah la orang tu pergi meninggalkan kita untuk selama-lamanya atau pergi kerna mendapat sesuatu yg lebih baik dalam hidup kita...

tapi, sebagai manusia...bukan kehilangan orang je kita sedih...dan takut...kehilangan binatang juga kadang kala mampu buat kita menangis...betul tak???


x?? owh...ikut pengalaman masing2 la yer...kalau jenis penakut kucing tu memang la tak rasa sedih kot??? suka ada la...sebab takut kan?? ok melalut da...

entri kali nie nak dedikasi untuk adik bulu tersayang..."bobo" atau nama manje die "cibobo"


eh ingat dulu lynn nie suka sangat ke dengan kucing? tak pun sebenarnya...tp bila famly lynn mula nak jage sekor kucing nie...lynn terpakse la terima hakikat tu...last2 lynn yg rapat dgn cibobo nie..

pengalaman dengan bobo??

pengalaman pertama mase tu die kecik lagi la...x kenal mane tandas...mase tu balik sekolah..masuk bilik mak tibe-tibe bau yg kurang enak.... amik kau...die berry atas tempat beradu mak n ayah lynn...

eh..aku yg tak suka kat si kucing ni la yang pegi bersihkan ta*k die tuh....sebab time tuh tak ade orang kat rumah...last2 hasil ajaran ayah kepada anak bulu die...pandai jugak cibobo nie berry kat tandas....

serius..mula-mula memang tak suka sangat kucing..tapi sebenarnye lynn jugak la yang bagi name tu kat die...lynn jugak la yang rapat dengan die...tp die lagi rapat dengan ayah...

ingat lagi saat die pergi...semua makanan die, die habis kan..biskut, ikan..semua habis..malam tu ayah hantar adik mengaji kat rumah atok n akan belikan makanan die bile balik dari umah atok..tp semua tu tak sempat...

dalam pukul 8..bobo mintak keluar rumah...ye die x bercakap tp aksi die tu kami tau sangat nak keluar...orang yang bertanggungjwab keluarkn bobo malam tu nie ha...aku la...sape lagi...

tapi mak da pesan kat bobo...balik pukul 10, ayah bawak balik ikan nanti....eh bobo nie mendengar kate ok...selalunye mak pesan kat dia balik pukul 10...9.55 da terkangkang depan pintu umah....


tengok tu...sweetnye la cibobo nie tido...


tiba2 hari tu..pukul 9.50mlm..jiran panggil mak macam nie... "leha..leha.." mak lynn bukak la pintu..then terus dia tanya.."bobo ada?" ok time tu dah pelik..pehal jiran aku ni cari bobo..mcm bobo tu manusia je nak jumpa2... mak pun jawab la "bobo keluar.." ok macam betol2 je bobo tu manusia kan... then terus jiran tu cakap cm nie " tu ha kat depan umah yah tu..die terbaring...mata terbukak..tapi usop (bukan usop wilcha yer) panggil die x pandang pulak"..time tu lynn terus je la pegi depan umah jiran...

dari jauh dah nampak bobo tengok lynn...yela mata terbukak...pegi kat dia..panggil dia..."bo....bo..angah nie.." die wat dek je...tgk nafas dia...sah..tak de dah...lynn lari masuk umah...terus nangis!! sedihnye...call ayah suruh balik time tu jugak...

ayah dah balik (umah atok tak jauh pun) ayah tengok bobo...cek satu badan dia...tak ade ape pun luka...kesan kene langgar or ape2 je la yg boleh dikaitkan dengan kematian die tu...badan suci bersih je....tak ada apa2...mungkin dah memang ajal die...

esoknye baru kami tanam bobo...mak balutkan dengan kain batik mak...tanam kat simpang jalan umah lynnn....


seminggu bobo tak ada..kami sekeluarga sunyi...
kalau dulu bile dok melepak dengan famly kat umah..bobo ada je menyelit...suruh tepuk la...suruh gosok la.... tapi tibe2 hari tu tak ade apa2....

mak tiba2 cakap "selalunya time kita duduk2 nie...bobo mesti ada kan..."

ok mata ayah dah mula merah.....eh...mak dah nangis...lyn n yang lain2 turut nangis...
sedih sgt dengan kehilangan bobo...

ishh.....tulah kisah 3 thun lepas....sampai sekarang masih ingat lagi...
kami sekeluarga tak cari pengganti bobo pun..atas 1 sebab...tak sanggup nak rasa kehilangan yang macam nie lagi....

rindu sangat kat bobo..30 april 2008..kami kehilangan bobo..sekarang dah 30 april 2011..dah 3 tahun...semestinye rindu sangat kat cibobo kami.....

sebelum nie ade juga buat entri pengalaman kami sekeluarga bersama bobo...karenah dia..gelagat dia...nak baca?? klik sini

video

kualiti gambar dalam video nie memang kurang pun...maklumlah zaman tu guna hp cap daun tajaan orang kan..hehe..tp nie je la kenangan yang ade je pun...

suare ayah lynn tu abaikan ye..sebab time tu ayah bercerita perihal tempak keje kat kami...tp cibobo nie bukan tau ayah tu penat ke x...sebok nak suruh ayh tepuk die tido...bile ayah benti tepuk...die bangun....tp ape2 pun kami mmg sayang sangat kat bobo


Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, 27 April 2011

showdown 2011 (meltdown)

assalamualaikum semua....

student2 semua dah abis exam? ke baru mula?? semoga berjaya...

eh minggu lepas tak update pun pasal showdown kan?? blog pun x berupadate dah...

so pusingan meltdown pun dah lepas..ade crew yang sangat bagus, ade jugak yang tak bagus sampai juri terpaksa stop kan muzik...

jadi..nie la crew-crew yang berjaya untuk masuk showdown 2011 kali nie...












Force 136
untuk force 136 nie tak ada lagi fan page or group kat facebook..nanti kalau da ade lynn update ok?

like dan add la mereka kat facebook!!


so, 12 crew ke semuanya...setelah beberapa kali menonton showdown 2011, mata tak lekang dari tgk crew seperti Elecoldxhot, HMC Phlow,Panic...solution, eh banyak la lagi..tapi ade jugak crew2 yg menghampakan sikit...tak pe nanti time dah siaran langsung..kite tengok siapa lagi mantap kan?? sekarang baru sikit je yg crew2 nie tunjuk...

p/s: kesian kat JB breakerz...dah tersingkir sebelum Meltdown lagi...sebab kurang memikat hati juri mase "the blind test" kesian kat 2 orang budak kecik tu je....







Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, 13 April 2011

Showdown 2011

ku menunggu..ku menunggu kau putus dgn kekasihmu....lalala...motif nyanyi lagu tu??? ahakz...saje je..sambil type entry nie layan ERA...x seronok lirik lagu tu kan??

assalamualaikum semua......

apa khabar?? harap semua sihat hendaknye...
showdown 2011 kembali lagi...setelah showdown 2010 berakhir dengan kemenangan wakaka crew...tahun nie showdown kembali dengan kemunculan crew2 yang hebat...wah......cerita mcm pro jek...




setiap orang ade pendapat masing2 kan?? ok nie pendapat lynn je..sebagai gadis melayu..yang hanya pandai menonton saja...yang sebenarnye tak tahu sangat ape tu b-boy...ape itu hip hop...yang x minat sangat benda nie semua..tapi bile kita dah layan benda nie..memang mendatangkan minat la kan? sejak tahun lepas lynn dah layan..so tahun nie tak nak lepaskan peluang la...

hari nie dah masuk episod ke 2 dah....pusingan battle yang mempertaruhkan 34 crew..tapi untuk hari nie hanya 18 crew sahaja...

oo ye..bagi yang tak tahu la..pusingan battle nie adalah pertarungan antara dua crew, so crew yang melakukan pergerakkan yg terbaik, yang mengikut bit muzik dan yang penting paling mantap akan di pilih untuk ke pusingan meltdown...meltdown pulak ape?? tu nanti la ok..kte tumpu pada pusingan battle dulu...

juri untuk battle nie macam biase la..Maple, Joe Flizzow, dan ada tambahan 2 orang juri iaitu b.boy zero daripada Giller battle crew dan tentunye si cute...Alam daripada wakaka crew..cute ke?? ahahaha...

joe, zero, maple dan alam

ok2 untuk battle yang pertama antara centreline dan vat69...pada pendapat juri centreline mempunyai pegerakkan yang halus, mereka jugak ade team work..so nie dah beri kelebihan pada crew nie...tp untuk vat69, juri puas hati la..sebab menunjukkan peningkatan..dan keputusannye..centreline di pilih untuk ke meltdown..serius...aku x paham apa yang crew nie cakap lepas dorang dipilih ke meltdown...pliss la..cakap bahasa yang orang buleh paham..bahasa melayu ke...bahasa inggeris ke...nie bahasa cina...tak semua orang boleh paham..kan??

battle seterusnya antara Rokusteps dan syko breakerz..wow! persaingan yang sengit dan sangat mantap..gaya dan pergerakkan syko breakerz sangat mantap, dan untuk Rokusteps sangat dasyat..juri ade jugak cakap yang crew nie dah biasa dengan battle..persaingan yang sengit..dan yang akan ke meltdown Syko breakerz...

ada yang hebat ada yang kurang hebat..itu biasa la...macam crew yang seterusnya nie...stop reverse dan Da last minute...terlalu kucar kacir..serius..lynn x tgk sangat pun crew2 nie beraksi...sebab dari awal dah nampak kucar kacir...eh..mereka nie bermusuh sebenarnya..ha?? actually seorang dari crew last minute adalah bekas ahli stop reverse crew...sebab tu lah masing2 tunjuk kehebatan crew2 dorang yang akhirnye kucar kacir je...tapi untuk battle kali nie..berpihak kepada Da last Minute!

ok, lynn tak la sangka kan..yang untuk showdown nie ade jugak sesi nangis2..sesi nak tolong keluarga...ala macam yang kat akademi fantasia tu..tak pun mentor..orang kate kalau nangis depan tv nie mintak simpati je lebih kan?? ishh...cm tu ke?? tu la antara dramatiknye untuk battle kali nie yg diwakili Egs monster dan Red Crayon..persembahan mantap...juri puji Red Crayon sebabnya mereka nie sangat la style dalam tarian dorang...tapi keputusan juri berpihak kepada Egs monster....!!

Yang bestnye showdown nie...bukan je crew2 yang dah dewasa... kanak2 pun ada..budak sekolah lagi...yang penting mereka dapat sokongan daripada ahli keluarga..Leeleesm..crew yang dianggotai oleh kanak2 perempuan dan ade sorang la lelaki...eh...tengok budak lelaki tu menari lagi lembut dari budak perempuan tu..ape kes??? hehe...alam cakap cutenye...tp sebenarnye alam lagi la cute..!! hehehe cute??...eh..yang x bestnye untuk JB breaker nie macam mengharapkan dua orang budak kecil tu je..lynn tengok budak kecil tu je yang menonjol...macam tak percaya je yang budak nie baru 4 bulan join benda nie semua...nampak hebat! dan dah tentula crew dorang yang akan ke meltdown...JB breaker!!

persembahan yang paling teruk malam nie?? zoopa fresh dan stepholic... tak ada personaliti..dan persembahan mereka x menarik perhatian juri langsung...tapi untuk battle kali nie..berpihak kepada zoopa fresh..

battle seterusnya antara Fuxion Family dan Bounce Stepperz...juri kata fuxion family terlalu kelam kabut...persembahan jugak nampak tak yakin..manakala bounce stepperz..mereka kelihatan bagus dan memang ready untuk battle kali ini..so? dah semestinye berpihak kepada bounce Stepperz..

Hiynemes!! nama yang unik...sebenarnye kalau di terbalikkan jadilah nama tempat asal crew nie..ce terbalikkn...jadi ape?? SEMENYIH!! ahaha..kreatif sungguh dorang ye nak bawak name semenyih..persembahan mereka agak aggresif dan berani...tapi sayang..sebab crew X13 lagi mantap dan mahir dalam pertarungan..so mestilah berpihak kepada X13..

battle terakhir untuk hari ini..antara battle yang ditunggu2 oleh juri...antara HMC Phlow dan elecoldxhot....apa yang boleh dikatakan??? ya...Mantap!! kedua2nya sangat mantap!! persaingan yang sengit ini berpihak kepada elecoldxhot...

setakat ini je lah untuk episod kali ini..minggu depan ada lagi 16 crew yang akan membuat persembahan di pusingan battle..jadi..tunggu....

lynn masih tak tahu lagi nak bagi sokongan kat crew mana...masih tercari-cari..hehe...

sorry ye kalau tersalah eja nama crew ke...atau tersalah bagi review tentang showdown 2011 nie... selagi lynn tengok tiap2 minggu...lynn akan update..kalau tak update pasal showdown nanti..maknenya lynn x tengok la...hehe...ok....dadaaaaa.........

tak sabar nak tunggu minggu depan nak tengok deja vu breaker crew nie..sebab dorang dari sabah dan mase first time sampai KL angan2 dorang nak peluk KLCC dan tercapai gak angan2 tu..siap nangis bagai..so nak tau dorang nie berjaya tak ke pusingan meltdown?? saksikan setiap rabu tepat 9.30 mlm di 8tv dan channel 708 untuk Astro...


credit picture to 8tv showdown2011

Image Hosted by ImageShack.us

Friday, 1 April 2011

April Fool!!!!

assalamualaikum kawan2....

ok lynn bukan nak bercerita nak membebel yang kita x boleh sambut april fool tu.....
semua umat islam dah tau kan memang x boleh sambut...

meh sini lynn nak bercerita tentang 1 april yg jadi pada lynn....

kebiasaannye student kat kolej lynn nie akan tertunggu2 ujung bulan...sebab apa??
sebab MARA la...macam yang lynn da becerita kat entry nie...tp sekarang da awal bulan kan?? so....

pagi2 tadi...x la pagi sangat...lepas balik kelas dalam pukul 10 tu...lynn dengan bersemangatnye login cimb click...nak tengok duit alaun bulanan dah masuk ke belum....


selalunya teramat bersyukur la sangat tiap2 bulan dapat RM595.00 (degree)...duit tu hanya untuk melantak saja ok...x bayar apa2....assignment?? x de kesan pun kat duit tu....sewa rumah...?? langsung x terlibat...api air??jauh sekali...

nak dijadikan cerita...td login je...terus view la account...


tbe2 ternampak dalam 8k...
terkejut mak oi......8k.. tu...sapa nak bagi....

dalam hati da melonjak keriangan da...ye la....da pikir...boleh shopping!!! ahahahaha....


tapi tula...tajuk entry pun da april fool kan...korang bajet ape???

bukan cimb yang buat april fool...tapi pihak MARA..lynn try contact pihak kolej...then dorang beri tahu yang duit tu sepatutnye di transferkan atas nama kolej...tapi tersalah transfer...sebab pekerja baru tersalah buat...maklum la baru..

jadi kesimpulannya....kene pulang la duit tu balikkk......
adeh....mmg rasa macam kene april fool la! walaupun benda tu memang x boleh sambut...tpi secara kebetulan pulak kan 1 april kene macam nie....


ORANG KAYA BARU....sekejap je....skarang dah papa kedana dah.....hehe..x de pa pape sangat kan..duit alaun stil ade... :)

eh..kalau la lynn x tanya pihak kolej td...da boleh gunakan duit tu...yela...then bila da berhabisan shopping.. cakap la...x tau pulak x leh gune!! cis!!!!




gigih i cut paste cimb punye interface tuh....hehe
..



Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!