iklan neh besshhh lerrr..

Tuesday, 29 March 2011

Result SPM 2010



Assalamualaikum....~~~

eh tak terlambat lagikan nak buat entry about result SPM nie???

masa tau result nak keluar tu..ishh...rase takut sangat...
mulut asyik cakap...tak pe..ape pun keputusan yg dapat nanti aku redha..aku dah buat yang terbaik...
tapi tu mulut yg berkata....hati?? tuhan je la yang tau...sebanyak mane doa yg dibaca pun..perasaan gementar tu masih lagi bersarang kat kepala.....

pagi-pagi lagi sahabat lynn dah datang dari melaka...semangat betul die nak tau result SPM..
maka pagi tu...beramai2 la ke sekolah....


ouh...kenangan tu da berlalu hampir 6 tahun k...lynn amik spm tahun 2005...ahahah...gile da lame.....

ok ape-ape pun...entry nie lynn nak ucap tahniah kat bakal adik ipar lynn yang amik spm2010...

she got 8A 1B!!!
tahniah Nor Patin Fatehah binti Isa!!

tahniah ateh!!! usaha yang amat berbaloi...kak lynn tau..banyak sangat dugaan ateh time form 5 kan....

di saat along dah kawen dan berjauhan dari keluarga....

di saat angah a.k.a my epynn yang sibuk belajar untuk final year....

di saat uda sebuk dengan kerja baru...

ateh la yang jaga umi dan ayahh...

antar umi pergi kerja...antar ayah pergi dianalisis....semua ateh uruskan kat umah tu...
tapi walau sesibuk mane ateh uruskan hal keluarga pelajaran ateh still no 1 kan...dan ateh masih yang terbaik dalam kalangan keng kawan kat sekolah....

tahniah ateh!!! lepas spm...kehidupan ateh baru bermula sebenarnye...ini lah kehidupan yang sebenarnye....pelbagai dugaan yang ateh akan tempuh lepas nie....

ingat....jangan lupa diri k....
k.lynn n angah syg sgt kat ateh....tahniah ateh.....

k.lynn n ateh...






Image Hosted by ImageShack.us

Friday, 11 March 2011

kenapa peniaga burger tepi jalan mesti orang melayu??



assalamualaikum.....

apa khabar semua?? sihat? harap korang semua sihat sahaje ok...

mase tu sesi merempit dengan my epynn...tibe2 beborak pasal burger..
kalau kita tgk restoran.. ade india, cina, melayu yg buka kan?
tapi kenapa kalau burger yang selalu kita nampak mesti orang melayu....

ce cite..ce cite.. ce tengok sikit kat tempat korang..melayu kan...hehe...
apa faktor2 yg menyebabkan hanya orang melayu je yang buka burger...

ada jugak sesetengah masyrakat yang mempunyai mentaliti yg kolot kan?

ok lynn bg contoh....

orang akan selalu pikir yg berniaga burger tepi jalan nie mesti orang susah..sebab tu buat part time...ade lagi teruk pk...peniaga burger tepi jalan nie orang yang tidak berpelajaran tinggi..takde mase depan la..

selalu orang pk macam tu kan...sebab tu kadang2 ade orang yg tak hormat dengan peniaga burger nie...ibarat pandang sebelah mata je.....selalu sangat pandang sinis dengan mereka2 nie..

ok ape yang lynn dapat pikir kenapa orang melayu je yang berniaga burger....

faktor utama mesti la pasal customer kan....eh..korang yg belajar bisnes..mesti la tau kan...customer tu sangat la penting dalam perniagaan..

mejoriti orang yang beli burger tepi jalan nie orang melayu...cube kalau orang cina dan india yang berniaga...dah tentulah customer mereka akan tertumpu pada 1 kaum je kan...
tak denye orang melayu nak beli burger kat dorang...

eh..berniaga burger ini amat menguntungkan tau x...cube korang bayangkan 1 malam burger korang habis dalam 60 biji...bayangkan la 1 biji burger daging korang jual 2.00...dah dapat RM120 kan..eh tu baru lynn buat angggaran tu...x masuk burger special, burger double lagi...cheese lagi...kan???


lapar la pulak bile tgk gambar nie....credit gambar to pokcik google...



kalau 1 malam tu korang dah boleh simpan paling kurang pun la RM10, seminggu da RM70 kalau sebulan??? mau x banyak...eh tu duit simpanan tau...tuk kerja part time...

ingatlah ea...x semetinye yang berniaga burger tu semua mereka yang tak berpelajaran..
jangan tak tau...kadang2 abang yang masak burger tu ade diploma...eh...akak yang tukang bungkus tu ade digree tau....jadi hormat la mereka2 yang berniaga tepi jalan nie..
tak kisah la abg jual burger ke...cik siti jual kuih ke...mak esah jual nasi lemak ke kan?

jadi terjawab x persoalan kenapa peniaga burger tepi jalan mesti orang melayu???

dah kan???

ok nak sambung buat assignment...bye!





Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!