iklan neh besshhh lerrr..

Sunday, 9 June 2013

Mee Siput Goreng

Assalamualaikum~~~
hari nie dah ahad..esok isnin..malasnye nak keje...en roommate dah bagi green light kalau nak benti kerja tunggu ade anak..kang benti kerja sekarang bosan pulak tak de nak buat ape kat umah kan? tapi nak ke benti kerja? huhu..

mase kami balik kampung di Muar.. tiba-tiba dalam perjalanan balik, ayah mentua cakap nak beli sesuatu.. siap tunjuk2 jalan lagi..walaupun ayah dah tak nampak..tapi ayah mentua still ingat lagi jalan nak beli 'barang' tersebut..tau je sekarang kite dah kat mana..kejap lagi sampai mane.. bila tanya nak beli apa.. ayah cakap.."pergi jela dulu kedai tu nanti ayah cakap.. "nak jugak rahsia dulu..hehe

bila dah sampai depan kedai... tetap jugak nak en roommate yang pergi beli..tak nak orang lain..kelakar la ayah nie... tanye lagi sekali nak beli ape... " angah belikan mee siput dua.. satu bungkus RM3"  terus lynn menyampuk.. laaa..mee siput keee..hahaha..." ingatkan nak beli ape la tadi kan.. rupe2nya suruh beli dua sebab 1 untuk ayah dan 1 untuk en roommate..dan harganye bukan la Rm 3 lagi..tapi dah naik Rm5

mee siput nie popular dekat Johor ..tapi yang goreng dan makan dengan sambal.. time lynn sekolah dulu..1 keping mee siput siap sambal 50 sen je...nie dekat  Tanjung Emas Muar dah 80sen dan ade jugak yang jual RM1..

satu bungkus ade dalam 16-18 keping kalau tak silap lynn la...hehe..lupe nak kire dulu...


selain daripada goreng dan makan dengan sambal..en roommate nak rase makan mee siput nie di masak selain daripada goreng gitu je.... so hari nie lynn masak mee siput goreng basah.... sebelum nie ade jugak lynn buat mee siput sup..ala macam  mee sup la..cume guna mee siput je.. 



bahan2 still sama la macam nak masak mee goreng basah...

cili kering
bawang besar, bawang putih
ikan bilis
air rebusan ayam
kicap pekat
sos tiram
telur
ayam
garam...

oo yee..lynn guna bahan2 yang ade kat umah je..so nie la hasilnye..




Image Hosted by ImageShack.us

1 comment :

AL FIN said...

nampak menyeleraaakann...pasti sungguh sedappppp!!

iklan-iklan!!!