iklan neh besshhh lerrr..

Thursday, 28 February 2013

17 Rabiul Akhir 1433 | Sekilas lalu.....


entri paling panjang
Assalamualaikum.....

"aku terima nikah ALYNNMALYNNA  dengan mas kahwinnya RM100 ringgit tunai.."


Sekilas lalu 17 Rabiul Akhir 1433... tarikh  ini.... dan di saat ini kami baru sahaja sah digelar suami dan isteri... dan sekarang dah 17 Rabiul Akhir 1434.. sudah setahun berlalu...

Alhamdulilah.... macam tak sangka pulak yang kami telah mendirikan rumah tangga selama 1 tahun.. macam baru semalam je penat majlis perkahwinan kami berlangsung...

bila dah sebut sekilas lalu... dalam entri nie lynn nak cite la serba sedikit detik2 kami menuju ke alam perkahwinan...apa yang manis dan pahitnye kenangan kami...

berkemungkinan gambar dekat entri nie pernah di upload sebelum nie...

Seperti di dalam entri ini

janji pertama part 2: nak tunang!!

masa lynn beritahu ayah yang kami nak tunang lynn hanya mesej ayah sahaja... kakakakahh... hebat tak?  segala perbincangan lynn buat dengan ayah hanya dalam mesej... (ayah memang seorang yang senang di bawa berbincang)

antara isi dalam janji pertama part 2

lynn : ayah...angah nak cakap sesuatu jgn terkejut tau...
incik ayah: ok...napa?
lynn: famly ipin nak datang merisik sekali tunang 24 september 2011 n kawen cuti sekolah bulan 3 2012..
incik ayah: ok, nanti cume bawa duit tanda..kalau 10ribu bawak Rm 1oo, cincin merisik n cincin bertunang...tak payah dulang2...buat kecik2 je x yah besar2..

senang je kan nak berbincang dengan ayah.... sejak daripada itu bermula lah persiapan kami untuk bertunang... kebetulan lynn masih belajar lagi ketika itu... so persiapan senang sikit nak buat sebabnya masing2 dekat... en roommate di kl dan lynn di mantin... kami beli barang2 nak buat hantaran semua dekat nilai 3... pada ketika itu di temani umi dan ateh...

yang seronoknya time bertunang tu..lynn seelok2nye rahsiakan jugak daripada kawan, jiran2.. jiran pun saat2 akhir tahu.. tapi kawan2 jadi kantoi bila adik angkat lynn create event dekat fb.. so kecoh kejap dengan kawan2 yang touching sebab tak jemput.... kikikiki...dah kate rahsiakan pertunangan hebahkan perkawinan...

so nie la gambar lepas bertunang..hehe..lynn tau dah lapok..tapi kenangan tu...

sebahagian daripada rombongan pihak lelaki

saat cincin disarung.. en roommate cakap dia tak kan lupakan saat ini..kenapa? tanya dia..

"abg...cantik tak?".. kahkah...
time nie kami tak guna jurugambar bertauliah pun.. ok lah tu..janji ada gambar...selagi boleh jimat..kita jimat..

kenangan dua tahun lalu...



jangan tak tahu...hantaran nie 100% lynn buat sendiri.. tak de cop jari orang lain pun tau...

sesi menunggu rombongan sampai...amboi..lambatnye...sejujurnya cair dah mekap.. hehe..cantik ke tak? ada orang kate macam makcik....hahahaha...lantakk la....

selepas tunang, bermula lah kehidupan lynn sebagai wanita bekerjaya.. lynn dapat kerja pertama di KL...
tetapi..lynn bekerja tak lama pun dekat KL.. bulan 10 kerja dan bulan 12 balik Johor... bulan 12 tu jugak lynn mulakan hidup di Pasir Gudang...bekerja sebagai Assistant manager di sebuah pasaraya..terbanyak di Malaysia...  . Bila dah mula kerja sebagai Assistan Manager merangkap manager... yelah lynn terpaksa menguruskan cawangan pasaraya tersebut seorang diri.. di bantu oleh 7 orang staff.. hari2.. jualan bersih.. CDM duit di bank dan kerja-kerja office di lakukan oleh lynn... masa tu memang hidup untuk kerja... kerja dari jam 10am -10pm.. bayangkan la macam mana lynn nak uruskan hal-hal perkahwinan... nak cuti jangan cakap la... susah amat nak apply cuti sebab nanti tak ada orang nak jaga cawangan..tak kan nak tinggalkan staff yang jaga..kan?

daripada situlah pelbagai masalah timbul dengan en tunang... yolah... sepatutnya kad jemputan... banner dan adalah beberapa tugas yang lynn kena uruskan..tapi di sebabkan busy 24jam..makanya semua tugas tu di letak atas bahu en tunang.. lynn kerja pukul 10am...dah tentulah kedai sume baru nak bukak..dan lynn balik 10pm..kedai-kedai pun dah tutup... kikiki..macam mana nak pergi tempah kad sume tukan... so semua benda tu di uruskan oleh tunang... tunang la waktu tu lum kawen lagi...
bersyukur sangat... lepas lynn duduk pasir gudang...memang jarang sangat jumpa en tunang... dia bekerja di KL dan lynn pulak bekerja di Pasir gudang.. yang jadi bersyukur tu kerana time tu jugak en tunang banyak outstation dekat JB.. so boleh la keluar jap dan berbincang hal perkahwinan.. keluar kejap tu bukan la dok melepak dekat kedai makan ke.. tapi maksud keluar jap tu..keluar depan pasaraya je...mana boleh tinggalkan.. kang staff ada prob dengan customer.. or customer cari manager kang.. payah...
jadi sejujurnya memang en tunang pada ketika itu yang menguruskan hal perkawinan... lynn duk goyang kaki dengan kerja yang tak pernah nak abis...

26 dan 27 January 2012 lynn amik cuti.. hari rabu 25 january tu lynn balik kluang dalam pukul 8pm sebab lynn balik kerja pukul 7... so ada lah sedikit masa nak buat persiapan...sebenarnya banyak sangat yang belum disiapkan... antaranya..

1. permohonan borang kebenaran kahwin
2. ujian HIV.
3. andaman
4. jurugambar
5. baju nikah lelaki dan perempuan
6. hantaran
7. macam-macam lagi..



 tu jelah yang lynn ingat.. hari khamis 26 january 2012..pagi2 lynn dah terjah jabatan agama islam kluang untuk mengambil borang permohonan kahwin... then terus pergi ke hospital kluang  untuk buat ujian HIV..
hari tu jugak beli bermacam-macam barang untuk buat hantaran nanti... lepas tu hantar baju nikah dekat tailor... malam tu pergi ke andaman raudhah kaseh dan buat tempahan...( sebelum tu memang dah tempah lama... cuma confirmkan je masa datang tu..) hari khamis tu jugak siapkan borang nikah dah hantar hari jumaat.. malangnya...

tak dapat jugak surat kebenaran kahwin hari tu.. sepatutnya dalam masa sehari dah boleh siap..tapi tak boleh..dalam masa seminggu baru boleh ambil...time tu lynn punyalah pening yelah bila nak ambilnya kalau dah lynn kerja.... cuti pulak bukan ada... time tu dah fikir lantak la...nanti ambil bila dah nak dekat tarikh kahwin...yela surat kebenaran kahwin tu  kena hantar ke tok kadi pulak..tup-tup nama kena panggil... hushhhh...berdebar.. sebab kena temuduga... di johor memang di wajibkan ada temuduga... memanglah soalan senang... tanya rukun nikah...doa qunut, mengucap, munakahat.. tapi dah kate temuduga.... tentulah berdebar..hihi...dah lepas temu duga... ajak en ayah balik.... sebab malam tu lynn nak kena balik pasir gudang semula....


pada 23 dan 24 februari 2012 lynn ambil cuti lagi.. tapi kali nie nak selesaikan apa yang belum selesai..
alhamdulilah...allah permudahkan segala-galanya..lynn tak perlu ke pejabat agama islam lagi untuk ambil  surat kebenaran kahwin dan hantar ke kadi... sebabnya ayah lynn dah call tok kadi harun dan dia sendiri dah mengesahkan bahawa dia dah ambil surat kebenaran kawin tu dekat pejabat agama...dan tok kadi cuma buat pengesahan dengan ayah tarikh dan waktu nikah sahaja.. so tak berjumpa pun dengan kadi tu..  cuti dua hari dihabiskan dengan buat gubahan hantaran..masa tu baru je nak mula mengubah..hehe... dan yang lain setelkan pembayaran jurugambar.. dan andaman...fitting baju sekali..2 hari cuti memang tak cukup la masa... macam lipas kudung buat kerja...hantaran still tak siap2... lynn buat sendiri tau hantaran tu..tak cantik lantak la...janji hasil kerja sendri...


cuti seterusnya pada 9 mac 2012 dan terus cuti sampai 12 mac 2012...sebab kami nikah pada 17 Rabiul Akhir/10mac...  sampai2 rumah terus sambung buat kerja... huaaa...penat gila...  sampai tertidur-tidur time buat hantaran... kawan datang nak tengok pengantin...sekali pengantin tidur...hihihi... dah tengah malam barulah siap buat hantaran... lepas tu terus pakai inai  di jari... along lynn yang pakaikan... dan time tu juga rombongan lelaki dalam perjalanan dari kl ke kluang.. 3 bji kereta.... sampai dalam pukul 4 pagi.. ayah terus bawa ke homestay yang kami sewa.. moga mereka selesa di homestay tersebut...

hari sabtu.. 17 Rabiul Akhir/10 mac 2012... kami dinikahkan pada jam 2.30pm... time tu gementar jugak...bukan apa..lynn takut tok kadi tak datang...haha.. yolah dahla main call2 je dengan tok kadi..tak berjumpa pun... mujur lah tok kadi tu kawan atok lynn...hehe...selamat.. tak la di soal2 bakal pengantin lelaki..hehe...tu yang siap boleh bantai gelak dengan tok kadi...

nie la mak andam lynn..kak ana..

nie la tok kadi.. hj harun
saat lafaz nikah...lynn dekat atas..dalam bilik..berdebar je rase...

yang nie pulak lafaz takliq..


dan saat yang ditunggu2..rasa sebak sangat2..lynn tau apa yang mak rasa..
lepas nie dah tak boleh duduk bergosip macam selalu
dah tak boleh selalu balik..sebab lynn dah ada tanggungjawab yang besar..dan yang pasti mak sedih..sebab anak mak dah kawen!

dan yang paling lynn tak sanggup...huaaaa... lepas salam dan peluk mak..giliran ayah pulak.. hubungan lynn dengan ayah memang rapat.. mungkin waktu nie ayah merasakan yang tanggungjwab ayah terhadap anak perempuannye dah lepas ke tangan suami... dan lynn pulak pasti nangis kerana terasa pengorbanan ayah dan emak dari kecil sehingga di ijab qabul..terlalu banyak pengorbanan mereka... lynn bersyukur sangat... sebab pelukan ayah tak pernah berubah... sehingga ke saat ini... tiap kali balik kluang pelukan ini yang ayah berikan... huaaa...sedihh....

lepas nikah..dah selamat...happy....



selepas nikah.. majlis seterusnya adalah malam berinai.... wahhh...meriah gitu..hehe..sebenarya umi ingatkan malam berinai tu biasa-biasa je..tak sangka la pulak siap kompang bagai.. nie semua ayah lynn yang aturkan,, so alhamdulilah...malam berinai jugak meriah sangat diraikan oleh saudara mara dan jugak jiran tetangga.. malam tu habis dalam puku 12pm... penat dan mengantuk.... terus tidur...

gambar malam berinai ada yang dah di upload di sini

ketibaan pengantin lelaki dengan diiringi paluan kompang..

buat kali pertama bersanding...kahkah..berdebar jangan cakap la...time nie tengah tunggu cik abg jalan...


 dah ngantuk..jom tidur..kahkahkah...

hari seterusnya adalah majlis persandingan...pagi tu pengantin perempuan pergi pelamin...dan menyapu..kahkahkah... bersihkan pelamin... kemudian tengok gelagat orang rewang yang meriah gitu...
seronok dan rasa tak percaya apa yang mereka lakukan adalah untuk majlis lynn.. sungguh tak percaya... orang ramai mula datang pada jam 11 am..

kami bersanding jam 2.30pm....


saat menunggu en roommate datang..


orang jaga tol dah bersiap sedia..




renungan tajam dari atok ayah kepada cucu menantu..



duit tol terakhir...


my famly..

family sebelah ayah mentua dan jiran di bomba KL..
















selesai photoshoot...kami balik..sekali tengok pakcik2 dan atok ayah dah siap kemas dapur..periuk semua dah siap basuh... sepatutnya pengantin yang kena basuh...hehe.. terima kasih semua...so kami pun tak de la kerja sangat nak kemas2 setakat sikit2 je... walaupun sebenarnya banyak lagi nak kena kemas tapi disebabkan ramai yang menolong..jiran2 dan saudara mara...maka kerja yang banyak jadi sikit...
malam tu adalah sesi membuka hadiah beramai-ramai.. memang seronok sangat..hehe....upss gambar tak boleh upload...hehe


seterusnya ialah majlis menyambut menantu di kuala lumpur...keluarga lynn datang naik bas.. bersama saudara mara dan jiran tetangga... pukul 11 lebih mereka dah sampai dah kl...dan kami bersanding pada jam 12.30 t/h....
masa nie lynn dah siap dah...

belah perempuan datang bertemakan oren.. hehe..tapi saudara mara je la..jiran2 tak pakai pun oren..

keluarga mentua..

keluarga lynn...


tema warna diraja memang menjadi pilihan en roommate lagi.. sejak kami bercinta cintun dulu... 

kenangan... kikiki...kali pertama naik...

my fmly dari kluang johor....



lepas dah abis majlis... orang pun dah tak da... dan jugak di sebabkan katering jadi kami tak payah nak basuh periuk bagai... kami keluar dan pergi outdoor photoshoot...







dan macam biasa malam lepas majlis... bukak hadiah.. dan tidur... penat...

hehe.. setelah setahun kawin barulah lynn cerita kisah kami di gerbang perkahwinan.. alhamdulilah.. segalanya dicoretkan disini...dan berharap memori indah ini akan terus segar terpahat di ingatan....
semua nie untuk kenangan hidup kami...

walaupun kami masih belum dikurniakan rezeki cahaya mata...  tapi lynn bersyukur sangat..kerana Allah memberi kebahagian kami suami isteri disamping keluarga tercinta... insyaallah rezeki anak tu akan ada... hanya Allah yang tahu bila... kami suami isteri yakin.. Allah tahu bila masa yang sesuai kami akan bergelar ibu ayah... dan pada mereka2 di luar sana... jangan la pandang kami ibarat kami tidak berusaha... kami memang berusaha...namun Allah yang tahu..bila Allah kata jadi..maka jadi la ia.... sekiranya tidak... itu semua qada dan qadar...

kepada en roommate... terima kasih... terima diri ini seadanya...dari awal perkenalan hingga lah sekarang... maaf kalau sepanjang kita jadi roommate nie...honey terkasar dengan abang ke..honey akan perbaiki lagi diri ini untuk jadi isteri yang terbaik disisi abang.... insyaallah kalau ada dah ditakdirkan hingga akhir hayat kita bersama....


hari-hari yang dilalui kami anggap adalah hari pertama kami jadi suami isteri.... so mood pengantin baru sentiasa on...hahaha...dan yang paling penting sebenarnya...hari-hari yang kami lalui adalah hari dimana kami mengenali diri antara satu sama lain.. tergurau..tergaduh..adalah perkara biasa...kerana ia lebih mengeratkan lagi hubungan kami...

sebelum kawin...rasa macam banyak persamaan kami... susah nak cari perbezaan...
tapi bila dah kawin... terlalu banyak perbezaan kami.... rupanya Allah jadikan kami berbeza antara 1 dengan yang lain untuk saling melengkapi.. Alhamdulilah...

Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!