iklan neh besshhh lerrr..

Thursday, 28 March 2013

Hidup seorang Perantau..| luahan rasa rindu

Assalamualaikum....

kikikiki...perantau la sangat kan...
ada sesetengah orang kate bukan jauh pun...boleh je balik selalu....
jawapannye...nak balik selalu...maksudnye sebulan sekali? sebulan 2 kali? sebulan 3 kali? seminggu sekali?

mane nak cekau dapat duit?
err bukan nak cakap takdak duit langsung.. tapi kalau dah balik kluang tu...kos Rm 200 la paling sikit...
euww..boleh simpan kan...
tapi lynn dulik ape... kalau nak balik kluang tu tak pandang dah berapa habis... cume tak boleh balik selalu.... ingat tak boleh balik selalu....

betul la orang kate....

 HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI..LEBIH BAIK LA NEGERI SENDIRI..



Walau kampung macam mane sekali johor tu... walau ulu macam mane sekali kluang tu... tetap menjadi tempat yang lynn rindu... actually tak la kampung dan ulu sangat.. nak tau meh le ke sana...

en roommate penah cakap... kita hidup sebagai orang nie kena merantau.. ekeleh..guna jela melancong je...x payah merantau sanggat... hehe...  kita kena keluar dari zon selesa..dan jangan la anggap tempat kita sekarang nie yang terbaik.... so lynn sekarang dah keluar dari zon selesa...dan sekarang berada di zon yang kurang selesa... maksudnya... jauh daripada keluarga.. keluarga mentua pun takde la dekat sangat kan.. kat sini lynn tiada siapa2...yang ade.. en roommate, dan opismate...hishhh..rumit...rumit..hehe

lynn akui...antara lynn dan en roommate... en roommate la yang banyak merantau... kadang-kadang dia meneruskan hidup di utara...kandang-kadang di pantai timur dan kadang-kadang di selatan... kebanyakkan yang dia lalui time bujang.. so banyak en roommate bagi gambaran...

kalau di tanya kami nak duduk mana.. dah tentulah kajang nie bukan pilihan utama...
kuala lumpur lagi tak tersenarai dalam pilihan kami....johor baharu? juga bukan pilihan... sebab en roommate kate antara kL dengan jB.. jb tu lagi sesak yang amat.. jb lagi besar dari Kl..dan yang paling penting..
kalau kat kl...sesat ... en roommate kate boleh je masuk situ keluar sini.. boleh je cilok sana sini.. tapi kalau jb... dah sesat.. ko terus je la...masuk jalan sana... tak kan tebus jalan sini...  bila en roommate cite...ade la sikit rase bangga... eh johor sekarang makin berkembang... er pilihan kami adalah kluang...kikiki..nyaman...

stop.... terpesong dah...


berbalik pada cerita asal...merantau..kadang-kadang kita manusia nie perlu tahu kehidupan yang  jauh daripada sekeliling kita..baru la kita kenal erti hidup...nie asyik di zon selesa je... kan...
bila dah jauh daripada family baru la tahu hidup macam mana... senang difikirkan tapi susah dilaksanakan...
serius lynn cakap lain... bila merantau time belajar dan merantau ikut suami..amat lain situasi nie...

tapi alhamdulilah... sepanjang hidup berjauhan daripada keluarga... hati nie tak pernah sekali pun lupa mereka...
selalu je cakap dekat en roommate.. rindu kluang...rindu family...rindu, rindu, rindu......

kadang-kadang emak telefon n cakap

angah isyia dah rindu kat makngah....
emak asyik cakap yang isyia rindu....
tapi jiran (k.fiza) cakap emak dah rindu sangat...
.


dan bersyukur sangat-sangat.. walau rindu macam mana dekat anak yang sorang nie...
emak faham kami jauh...emak faham kami tak boleh balik tiap-tiap minggu...kalau call dengan emak tak boleh cakap rindu... nanti sedih... lepas tu menangis je... habis semua tak menjadi...

percayalah... kalau rindu dekat family nie... bila dah dalam perjalanan dari kluang nak balik kajang pun dah rasa rindu...rindu sangat..

pernah la..bila dah rindu sangat..sampai kalau gaduh dengan en roommate... lynn akan pangil ayah... kuat-kuat...

ayah...tolong angah....ayah....angah nak ayahh........!!!!!!!



padahal apa yang digaduhkan tu bukanlah sebesar yang difikirkan...



kalau balik kluang pun...bukan la merayap ke sana sini... tapi lebih habiskan masa di rumah... borak itu ini...guna kan masa yang ada sedikit  itu untuk keluarga....

banyak sokongan dan dorongan datanganya daripada en roommate...
sokongan dan dorongan itulah yang digunakan untuk meneruskan hidup di tempat orang....

orang lain tak rasa apa yang kita rasa... dan hanya orang yang rasa apa yang kita rasa akan faham diri kita....


dalam blog nie pun banyak cerita lynn balik rumah mentua je...rumah mentua lebih dekat daripada rumah emak sendiri...
sebab tu lynn pernah cakap dekat umi...

alynn tak de siapa-siapa  kat sini...kecuali umi dan ayah... sebab tu alynn selalu nak balik rumah umi dan ayah......
sekurang-kurangnya dapatlah kurangkan sedikit rindu pada emak dan ayah di kluang....
sekurang-kurangnya dapatlah kurangkan sedikit rindu pada masakan emak ... bila umi masakkan untuk alynn...terutamanya asam pedas...sebab lynn nie hantu asam pedas...



k ...dah stop...
kadang-kadang blog pun tempat untuk meluah perasaan yang terbuku di hati ini....
blog bukan tempat untuk happy-happy je...
dah sebulan tak balik kluang...patutlah rindu semacam je....

k...daaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

#nangis
sebelum kawen..baju sepasang dgn adik..

lepas kawen baju sepasang dengan en roommate..
Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!