iklan neh besshhh lerrr..

Saturday, 30 April 2011

bobo dalam kenangan

assalamualaikum....


dalam hidup nie kita mesti takut kehilangan orang yang kita sayang kan?? tak kisah la orang tu pergi meninggalkan kita untuk selama-lamanya atau pergi kerna mendapat sesuatu yg lebih baik dalam hidup kita...

tapi, sebagai manusia...bukan kehilangan orang je kita sedih...dan takut...kehilangan binatang juga kadang kala mampu buat kita menangis...betul tak???


x?? owh...ikut pengalaman masing2 la yer...kalau jenis penakut kucing tu memang la tak rasa sedih kot??? suka ada la...sebab takut kan?? ok melalut da...

entri kali nie nak dedikasi untuk adik bulu tersayang..."bobo" atau nama manje die "cibobo"


eh ingat dulu lynn nie suka sangat ke dengan kucing? tak pun sebenarnya...tp bila famly lynn mula nak jage sekor kucing nie...lynn terpakse la terima hakikat tu...last2 lynn yg rapat dgn cibobo nie..

pengalaman dengan bobo??

pengalaman pertama mase tu die kecik lagi la...x kenal mane tandas...mase tu balik sekolah..masuk bilik mak tibe-tibe bau yg kurang enak.... amik kau...die berry atas tempat beradu mak n ayah lynn...

eh..aku yg tak suka kat si kucing ni la yang pegi bersihkan ta*k die tuh....sebab time tuh tak ade orang kat rumah...last2 hasil ajaran ayah kepada anak bulu die...pandai jugak cibobo nie berry kat tandas....

serius..mula-mula memang tak suka sangat kucing..tapi sebenarnye lynn jugak la yang bagi name tu kat die...lynn jugak la yang rapat dengan die...tp die lagi rapat dengan ayah...

ingat lagi saat die pergi...semua makanan die, die habis kan..biskut, ikan..semua habis..malam tu ayah hantar adik mengaji kat rumah atok n akan belikan makanan die bile balik dari umah atok..tp semua tu tak sempat...

dalam pukul 8..bobo mintak keluar rumah...ye die x bercakap tp aksi die tu kami tau sangat nak keluar...orang yang bertanggungjwab keluarkn bobo malam tu nie ha...aku la...sape lagi...

tapi mak da pesan kat bobo...balik pukul 10, ayah bawak balik ikan nanti....eh bobo nie mendengar kate ok...selalunye mak pesan kat dia balik pukul 10...9.55 da terkangkang depan pintu umah....


tengok tu...sweetnye la cibobo nie tido...


tiba2 hari tu..pukul 9.50mlm..jiran panggil mak macam nie... "leha..leha.." mak lynn bukak la pintu..then terus dia tanya.."bobo ada?" ok time tu dah pelik..pehal jiran aku ni cari bobo..mcm bobo tu manusia je nak jumpa2... mak pun jawab la "bobo keluar.." ok macam betol2 je bobo tu manusia kan... then terus jiran tu cakap cm nie " tu ha kat depan umah yah tu..die terbaring...mata terbukak..tapi usop (bukan usop wilcha yer) panggil die x pandang pulak"..time tu lynn terus je la pegi depan umah jiran...

dari jauh dah nampak bobo tengok lynn...yela mata terbukak...pegi kat dia..panggil dia..."bo....bo..angah nie.." die wat dek je...tgk nafas dia...sah..tak de dah...lynn lari masuk umah...terus nangis!! sedihnye...call ayah suruh balik time tu jugak...

ayah dah balik (umah atok tak jauh pun) ayah tengok bobo...cek satu badan dia...tak ade ape pun luka...kesan kene langgar or ape2 je la yg boleh dikaitkan dengan kematian die tu...badan suci bersih je....tak ada apa2...mungkin dah memang ajal die...

esoknye baru kami tanam bobo...mak balutkan dengan kain batik mak...tanam kat simpang jalan umah lynnn....


seminggu bobo tak ada..kami sekeluarga sunyi...
kalau dulu bile dok melepak dengan famly kat umah..bobo ada je menyelit...suruh tepuk la...suruh gosok la.... tapi tibe2 hari tu tak ade apa2....

mak tiba2 cakap "selalunya time kita duduk2 nie...bobo mesti ada kan..."

ok mata ayah dah mula merah.....eh...mak dah nangis...lyn n yang lain2 turut nangis...
sedih sgt dengan kehilangan bobo...

ishh.....tulah kisah 3 thun lepas....sampai sekarang masih ingat lagi...
kami sekeluarga tak cari pengganti bobo pun..atas 1 sebab...tak sanggup nak rasa kehilangan yang macam nie lagi....

rindu sangat kat bobo..30 april 2008..kami kehilangan bobo..sekarang dah 30 april 2011..dah 3 tahun...semestinye rindu sangat kat cibobo kami.....

sebelum nie ade juga buat entri pengalaman kami sekeluarga bersama bobo...karenah dia..gelagat dia...nak baca?? klik sini

video

kualiti gambar dalam video nie memang kurang pun...maklumlah zaman tu guna hp cap daun tajaan orang kan..hehe..tp nie je la kenangan yang ade je pun...

suare ayah lynn tu abaikan ye..sebab time tu ayah bercerita perihal tempak keje kat kami...tp cibobo nie bukan tau ayah tu penat ke x...sebok nak suruh ayh tepuk die tido...bile ayah benti tepuk...die bangun....tp ape2 pun kami mmg sayang sangat kat bobo


Image Hosted by ImageShack.us

1 comment :

Anna Boleyn said...

huaaaaaaaaaa..lamanya dah x dtg blog ni..okay kite dah start nk bw blk. hehe :p

tp kan sedih lah baca entry ni... huhu klu dah haiwan peliharaan kesayangan pon dah seidh apetah lg klu org kesayangan tinggalkan kite kan.

iklan-iklan!!!