iklan neh besshhh lerrr..

Thursday, 21 November 2013

kerja baru lagi.. | luahan hati?

Assalamualaikum~~
lame gila wehh x update blog..kehidupan lakibini makin busy...

"hooney dah cakap..jangan asyik tukar-tukar kerja je... sampai bila nak maju, memang semua kerja ade je masalah...ada je tekanan.. tapi kita tempuhi jelah...kalau asyik benti..kerja..benti..macam mana nak maju..macam mana nak tingkatkan lagi pengalaman.. dahlah..SUKA HATI ABANG la..kalau nak sangat kerja baru carilah... tapi honney nak dah dapat kerja lain baru berhenti..."



kenapa suka hati abang tu besar? nampak tak isteri macam x redha..macam x suka...tapi terpaksa.. ye..itulah yang lynn rasa... nie cerita berkenaan lynn... lynn tak tau la korang macam mana...yelah mana tau jenis tak kisah kalau suami asyik tukar-tukar kerja...janji kerja.. tapi yela...lynn pun kurang suka jugak en roommate kerja kat situ.. so dalam situasi ni...lynn terpaksa terima...sebab dah nampak banyak buruk daripada baik...


kikiki

dulu en roommate kerja kilang..tapi gaji sikit.. pakai sijil diploma pun tak guna jugak..en roommate kate lebih baik jadi operator  macam budak-budak spm... basic gaji 900... besar dah tu... nie kerja kilang.. basic setakat 1100-1200..tak jauh beza...so tuka kerja.. basic alhamdulilah..ok... dah permulaan kerja memang semua ok...tapi...

semua terjadi sejak ini...


"we are not satisfied with your performance"

en roommate balik kerja bagi lynn surat nie... dengan wajah stress...wajah sedih.. semua ada. dia rasa apa yang dia buat selama nie untuk kerja macam tak berbaloi... tak dihargai.. seolah-olah bos tak nampak apa yang dia lakukan.. padahal benda tu dah terang lagi bersuluh..
entry nie ade lynn selitkan sedikit time en roommate dekat pulau pinang.. bayangkan lah.. 10 hari pasang sensor dekat atas jambatan tu... masih tak perfom lagi ke?
ingat tak entry raya paling worst lynn tahun nie? time tu malam raya pun en roommate kerja ...tak apa.. masalahnya pagi raya pun masih lagi berkerja... dan time tu lynn ada.. lynn siap dengar lagi bila bos en roommate call dia siap cakap ..TERIMA KASIH  dekat en roommate..sebab tak de en roommate siapa lagi nak buat? masih tak perform lagi ke..? banyak lagi en roommate dah tunjuk yang dia bersungguh-sungguh dalam setiap apa jua tugas yang dia lakukan.. balik pukul 3,4 pagi.... masih tak perform lagi ke?

bulan ogos


Sunday

4ogos
Ot balik jam 4ptg
11ogos
Pergi ke p.pinang
18 ogos
rehat
25 ogos
Kerja dekat store
Monday

5ogos
Balik jam 8mlm
12 ogos
kedah
19ogos
Kedah balik hari
26 ogos
Tunnel dekat karak
Tuesday

6ogos
Balik jam 8mlm
13 ogos
kedah
20 ogos
Office hour
27 ogos
Tunnel dekat karak
Wednesday

7ogos
Mlm raya pergi ke perak,kedah..outstation
14 ogos
kedah
21 ogos
Office hour
28 ogos
Tunnel dekat karak
Thursday
1ogos
Balik jam 11mlm
8ogos
Raya pertama pergi simpang pulai balik 8pm
15 ogos
Balik kluang..malam jam 9mlm pergi kajang to kedah
22ogos
Kat store balik 10pm
29 ogos
Tunnel dekat karak
Friday
2ogos
Kerja waktu office hour
9ogos
Raya kedua di simpang pulai lagi
16 ogos
kedah
23ogos
Pergi arah selatan
outstation
30 ogos
Sepatutnya outstation
Saturday
3ogos
Balik jam 4pagi
10 ogos..
rehat
17 ogos
Kedah/kajang
24 ogos
Kerja dekat store


rajin tak siap buat jadual dalam bulan ogos lagi... cube tengok berapa hari je en roommate cuti... tu pun boleh ke rehatkan badan? pergi sampai ke kedah...drive.. buat kerja lagi.. rehat sehari esok kerja lagi...dan outstation lagi.. dan surat tu en roommate dapat hari jumaat 30 ogos.. yang sepatutnya en roommate kena outstation... tapi kat surat tu tulis 29 ogos..alah setakat tarikh ..lynn yakin surat tu dibuat pada hari yang sama en roommate dapat surat tu... sebab dapat surat tu?

en roommate dan kawan dia..qimi kena pergi ke kedah hari jumaat 30 ogos tu...tapi masing-masing dah penat.. cuti raya pun tak ada.. so dorang dah plan nak amik cuti... so situasi dimana en roommate tak ade masa tu... qimi jumpa bos dia.. cakap yang dia dengan en roommate dah memang tak larat... so dia orang mintak nak cuti sabtu dan ahad... hari isnin baru plan nak pergi kedah balik...
tapi bos tak terima.. tunjuk isyarat blah... kawan en roommate pun keluar dari bilik bos... so hari tu dorang tak jadi pergi..dan lepas sembahyang jumaat..dapatlah surat di atas...qimi pun dapat juga..

kesian tak? kesian kan..dahlah masa time raya tu just dapat rm50 ringgit je..kan sepatutnya kena lah triple ke double ke.. nie Rm50 je? mintak rehat daripada outstation terus dapat surat macam tu...

alasan en roommate nak berhenti...

kerja tak ada jaminan....bila-bila masa je boleh ditendang... en roommate belum pernah kerja tp tak confirm.. macam yang nie.... so sejak dapat surat tu... en roommate mula cari kerja.. banyak resume yang dia hantar... selagi tak dapat kerja selagi tulah bila balik kerja..muka tak happy... muka stress... hari-hari kat tempat kerja tak menyeronokkan...

nie pun satu problem juga..yelah kalau nak berhenti selepas dapat kerja..dah tentulah en roommate kena bayar ganti rugi.. di sebabkan en roommate  masih dalam probation so kena bayar 1bulan basic gaji... 
pehhhh..macam-macam boleh beli daripada duit gaji tu...daripada bayar kat syarikat tu kan....so decide sama ada company baru sanggup tak nak tunggu sebulan..baru en roommate masuk kerja.. sebab kami tak sanggup nak laburkan duit untuk bayar ganti rugi..kononya.

setelah berpuluh-puluh resume en roommate hantar...1 pun tak ade langsung panggilan untuk interview... hari-hari balik kerja mesti luah perasaan... "tak ade orang call abang pun.." email abang tak de yang reply pun"

saat itu baru lynn tersedar... mungkinkah en roommmate tak dapat panggilan sebab lynn tak berapa nak redha sangat en roommate berhenti kerja..? 

so lynn tetapkan hati.. berdoa pada Allah.. dan akhirnya lynn tolong en roommate cari kerja..time tu rasa macam lynn pulak yang nak cari kerja... akhirnya jumpa 1 yang berkenan di hati...

asal buruk nie? haha

 wooww..basic Rm1200-Rm2000? boleh demand nie..haha...dasar bini mata duitan...kakah...yelah kan ada outstation..boleh dapat lebih la dari kerja yang sebelum nie...so lynn mohon kan..satu nie je...dalam banyak-banyak...satu nie je lynn hantar resume...

dan akhirnya...time tu kami kat pasar malam... ade orang call en roommate..en roommate cakap tak kenal...tapi gaya borak macam kenal je.... mesra semacam..siap ajak en roommate lepak...borak2 lagi..biar betul?
alhamdulilah...dengan izin Allah.. en roommate terus dapat kerja tu....tak payah nak interview bagai... dia terus terima en roommate... dan Syukur sangat.. syarikat baru nie dia sanggup bayarkan duit ganti rugi dekat syarikat lama en roommate... rezeki...


 kerja yang sama macam dahulu.. company lain...tapi yang bestnya...minggu depan nak pergi outstation..dah bagitahu awal2.. tak macam tempat lama.... esok nak pergi hari nie baru bos bagitau... parah!!!!


                             
kerja baru~~~


Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers