iklan neh besshhh lerrr..

Wednesday, 6 February 2013

karipap buruk vs burger epynn

assalamualaikum....

karipap buruk..kikiki..sebenarnya dari minggu lepas lagi nak buat karipap...tapi sifat R dalam diri tu tak ujud la pulak...
so plan diteruskan pada hari isnin..lepas je magrib terus ke dapur nak buat karipap...
tibe2 en roommate bersuara....

 "abg teringin nak makan burger la"
"abg lapar ke?" dlm hati kan baru makan...
"abg teringin nak makan burger buat sendiri...."

bila dah macam tu...memang confirm la tak jadi lagi buat karipap malam tu... sebab keluar rumah beli barang2 balik dah jam 9.. so cancel la plan nak buat karipap...

tapi yang bestnye malam tu burger home made air tangan en roommate...
100% memang dia yang buat..lynn duk layan betol ke bohong je...
hehe.. bukan malas ea...jangan buat spekulasi...
en roommate yang cakap tak payah tolong.. tengok pun jangan... sebab nnt bila lynn tengok jadi tak sedap....

hahaha..boleh gitu... lynn dulik ape..tengok jugak sebab saje nak ambil gambar...dalam hati dah plan nak update kat blog...hehe.. nak buat kenangan...mane tau time setahun dua kawen en roommate rajin masak..nanti dah bertahun kawen tibe2 die malas kan..boleh bagi die entri nie..biar timbul kesedaran..hahahaha..


mase ambil gambar nie.. wow..nampak menyelerakan... ..nie je la yang boleh ambil...

dengan tiba2.. siap la burger epynn.. hehe.. en roommate sebenarnya rindu kenangan dulu2...

so, semalam hari isnin..berbekalkan sifat R yang sikit tu..buat juga lah karipap...lynn tak pernah pun belajar buat karipap..tapi dulu time muda mudi..selalu curi2 tengok mak buat karipap.. so apa yang lynn buat nie berdasarkan pemerhatian lynn.. dan jangan tanya..brapa cawan/gm lynn guna tepung,majerin.. sebab lynn main ikut suka je..hehe..

gambar atas tu..majerin dan sedikit tepung...kita buat bulat2 kecil je...kemudian.. tepung+air kita buat doh... lepas tu masukkn majerin yang di kepal kecil2 kedalam doh tepung tadi... ala macam buat pau...hehe..then kite gelek2 la tepung tu gunakan penggelek... supaya jadi macam gambar dibawah....

dah siap gulung.. kita potong dua doh tadi... ha nampak tak garisan kat tepung tu... nilah namanya karipap pusar..atau ada orang lain panggil karipap pusing...so, 1 doh bulat tadi tu boleh buat 2 biji karipap... dah potong ape lagi..gelek2 jadi leper letak inti...dan klim karipap ...

lynn sebenarnya bukan la pandai sangat nak klim karipap tu..main bedal je..tapi bile suruh en roommate klim karipap... dia pun main bedal...tapi hampeh..tak menjadi... kalau antara mak dan ayah lynn... ayah la yang paling cantik sekali dalam bab klim karipap...sama je... mak la yang cakap...hehe..so malam semalam lynn buat karipap dapat la jugak 30 biji... bukan sume makan malam tu.. simpan dalam peti ais.... then pagi2 goreng.. tuk buat sarapan... sebab tu lynn suka buat karipap..sebab boleh simpan lame sikit dalam peti ais... minggu nie  menu sarapan kita karipap ye en roommate....








nampak sedap ke nampak tak sedap? hihihi...



selain tu lynn jugak suke penuhkan peti ais dengan aiskrim..... memang sentiasa ada...request daripada en roommate sebenarnya... favorite en roommate aiskrim kacang hijau....

Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!