iklan neh besshhh lerrr..

Wednesday, 5 October 2011

janji pertama part 3:cobaan..


assalamualaikum


wahhhhhhhhh....nak ber part2 ler pulak....
dugaan...cubaan kate serti la kan?
nie la dugaannye bile kami nie berlainan negeri...
walaupun hakikatnye incik tunang nie ade la gak darah johor sebab ayah die org muar...
tapi darah johor sikit...dagingnye terlebih ke perak....

cubaan pertama tentang wang tanda...
lynn x tau la adat johor atau mmg kebanyakkn negeri guna adat macam nie or x....
sebab family sebelah incik tunang nie tak ada la pulak wang tanda....yang ade wang naik....
ishh...x ku tau la pulak duit naik tu ape....

macam nie ceritanya....
seminggu sebelum bertunang incik tunang dok kalut dengan duit naik....
sebagai contoh...sekiraanya wang hantaran RM8000 maka duit naik RM4000 0r lebih dan kurang kan lagi pun boleh...... kire macam bayar separuh la dari duit hantaran.... lagi beberapa bulan nak kawin baru lah bagi baki wang hantaran tersebut....

masaalah yang timbul bila adat di johor nie pulak guna duit tanda... sebagai contoh..sekiranya wang hantaran RM10000 maka duit tanda dibayar 1% iaitu RM10... kira RM10 mewakili RM1000 wang hantaran....

so, bila incik tunang nak bagi duit naik tu...lynn n family agak pelik la....sebab macam ansuran bulanan la pulak bayar separuh2...

incik ayah pun suruh je incik tunang bawa duit tanda ..tak payah la duit naik bagai tu....


masaalah timbul lagi....

ok kali nie bila family incik tunang pulak tak boleh terima duit tanda tu...yela...duit tanda kan jumlahnye sedikit... x kan la setakat tu je kene bawa...buat malu keluarga die je kan....
puas dah incik tunang pujuk serta terangkan kat umi die...tapi last2 incik tunang gak yang kena...

kebetulan time tu lynn x de internet so susah la sikit nak tunjuk bukti kan...bukan ape...
lynn nak cari artikal berkenaan duit tanda..n suruh bakal mertua baca...senang sikit kalau kite bercakap ade bukti...so, tunggu la incik ayah balik kerja sebab nak pinjam BB die...

ishhh..tunggu punya tunggu lambat la pulak incik ayah.... yang incik tunang nie pulak degil sebuk sangat nak buat cek..sebab dia kata bagi je terus duit hantaran ...senang...err....lynn bukan x nak duit hantaran tu...tp terlalu awal lagi...tunggu la 3 bln lagi nak kawen baru bagi duit hantaran kan....kang bagi awal2 abis pulak...=p

so cari punye cari...ade la jumpa 1 artikal kat blog berkenaan wang tanda..terus sent link tersebut kat incik tunang.... tunggu fedback die punye la lambat...kite nie yang dok menunggu risau dah.... rupanya die g amik umi die balik kerja....

fuhhhh...selamat la artikal di blog tersebut menyelamatkan keadaan... akhirnye family incik tunang setuju untuk bagi duit tanda...dan bukan duit naik....

alhamdulilah...selesai masaalah....tp...ade masaalah lain....nak tau apa? tunggu next entry ok...


thanks banyak2 kat tuan blog yang buat entry pertunangan nie..walaupun sikit je point...tapi amat bermakna..=)





jumpa lagi!!!!






Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers