iklan neh besshhh lerrr..

Thursday, 24 June 2010

refill untuk printer canon pixma ip1980

salam.....


nie post lame...tapi sejak akhir2 nie ramai pulak search pasal printer ip1980...

hai.....hari neh alynn nk kongsi ngn sume cara nak refill untuk printer pixma ip1980...sepanjang 6 bln lynn pkai printer ini banyak sangat dugaan...hahahha....yela dugaan paling teruk sekali bila da refill tapi x boley nk gne....
susah kan...sepanjang tempoh 6 blan lynn search kat google cara-cara hendak refill cartridge...malang sangat bile lynn dapat respon yang tidak memberangsangkan daripada incik google..kebanyakkan respon yang lynn dapat hanyalah menuju jalan buntu...drpd respon tu jugak ade yg mengemukakan pendapat untuk menukar printer baru kerana bagi mereka membeli cartridge untuk printer jenis ini adalah mahal. tp lynn dan my epynn ..x nak la berputus asa...terutamanya my epynn..selagi dia x dapat cara2 selagi itulah die berusaha. maka bermulalah episod kami mencari jalan untuk mengrefill..
perhatikan langkah demi lankah...ok....


















dua gambar yg pertama tu adalah contoh barang-barang untuk refill...harganye cuma RM 25..








perkara pertama yg anda boleh lakukan ialah.....
gunakan penebuk lubang yg telah disediakan untuk menebuk lubang pada cartridge anda....oh ya...sebelum tu cabut dahulu ye pelekat di atas cartrigde anda itu..ok setelah menebuk lubang pada cartrigde maka anda boleh la mengrefill cartrigde anda....
jom search lagi macam mana nak masukkan warna..











berikut adalah cara-cara untuk memasukan warna...ops!!! silap la pulak sebenarnye warna yg lynn gunakan di gambar sebelah tidak sama ye dgn warna refill di atas td...hehehehe...ok...da tgk kan gambar...tulah caranya...tp ingat..mst masukkan warna ditempat yg betul..di bahagian atas adalah untuk mangenta, kanan untuk yellow dan kiri untuk cyan...lynn rase mst sume ley bace kan kat kertas yg da diberi bila anda membeli color refill td...dan ingat..jangan la masuk kesemua color yg ada didalam botol tersebut...sedikit demi sedikit supaya color tidak melimpah...agak-agak cartridge da berat..maknenye da full la kan???


setelah mengrefill dgn mudah...cabaran sebenar bermula...ewahhhhhh...hehehhe...
di sini la yg memberi kesukaran kepada lynn...






(gambar ehsan daripada sectiocadaveris.wordpress.com)

setelah mengrefill anda akan dapati warna still kosong dan seperti anda tidak tambah warna pon....
jgn risau k....ini mmg berlaku...tp tidak bermaksud kehabisan warna. anda boleh menggunakan printer anda...




kesukaran terjadi kepada lynn kerana setelah hampir 10 kali lynn menggunakan printer...printer tersebut tidak boleh digunakan lagi kerana dikatakan "ink run out" dan lampu oren tidak berhenti berkelip..time 2 panik sangat...selepas seminggu printerku masih tidak berfungsi...banyk assignment dan kad jemputan akk ku yg hendak diprint....lynn mengambil tindakan bodoh bile lynn cube membeli
cartridge original dengan harga yang paling murah RM80 untuk warna dan RM70 untuk hitam..
tp alhamdullah, kerana my epynn..mencari cartridge yg berharga RM70 untuk warna namun tidak jumpa (dr seremban ke kolejku untuk mencari cartridge murah) akhirnya kami ke kedai di kolej kami untuk mencari cartridge tersebut...alhamdulilah...walaupun harga cartridge di kedai tersebut sememangnye mahal...namun kami berjaya mencari jalan iaitu "bertanya" lynn dan my epynn..bertanyakan masalah printer kepada tuan kedai tersebut..setelah bercerita panjang lebar maka tuan kedai yg berbangsa india menunjukan kami cara untuk mengatasi masalah tersebut.


(gambar ehsan daripada sectiocadaveris.wordpress.com)

caranya ialah..apabila hendak print dan keluar note mengatakan ink run out..anda dikehendaki menekan button berwarna oren untuk 5 minit...ingat..5 minit tau..bukan 5 saat...dan ingat button berwarna oren sahaja...setelah itu printer anda boleh digunakan seperti biasa...





alhamdulilah kerana selepas lynn menggunakan cara ini lynn da pon print hampir 600 keping kertas..dan tiada masalah...thanks kepada bro india tersebut kerana tidak kedekut ilmu dan tidak pentingkan keuntungan..inilah yang dikatakan 1 malaysia...tolong menolong kaum lain..wahhhhhhhhhhhh....heheehhe...



sekarang lynn mengunakan color refill jenis imprint dengan harga RM20 untuk warna dan RM13 untuk black..jimat...bermodalkan RM33 anda boleh print hampir 500 keping kertas...tp ingat...selepas mengrefill anda hanya boleh menggunakan printer anda selepas 2 hari, ini bertujuan untuk meratakan color di printer...kalu x sabo...makanye warna biru boley menjadi warna purple..hehehhe...







kesimpulan untuk post kali ini....malu bertanya sesat jalan....bertanya kepada orang tidak memerlukan modal yang besar...untuknye anda boleh save duit anda...so if u all ade soalan...jgn malu-malu untuk bertanya...ok...


salam sayang


Image Hosted by ImageShack.us

12 comments :

ahmad syafiq al-gonzalez said...

bagus!

alynnmalynna said...

sy ke bagus???hahha...

intanurulfateha ❤ said...

.i mmg faILed bab inkjet3 nehh T___T

yope said...

lyn,....situasi lin sama mcm printer saya...sampai skrg tak boleh,...

yope said...

sama mcm situasi saya lyn...

alynn malynna said...

@yope
sampai skrag x boleh?
apa kata cube ikot step2 kat atas tu..

Anonymous said...

smart lah.. jenoh nak search problem tu kat google...

azirah ira said...

Salam lynn,kite ade masalh pade printer la..kite da isi ink refill warna dekat printer,semue warna siap d isi...tetapi apabile print alignment,hanye warnamerah sahaja yg akn memainkan peranan...die akn jd,merah pekat,merah cair ..segale2nye merah,lynn tahu x knape...

alynn malynna said...

w'salam... lepas dah refill tu berapa hari azirah gunakan printer tersebut? biasanya kalau macam tu kena tunggu paling kejap pun 2hari baru boleh cantik warna n alignment..3 atau 4 hari lagi bagus..lynn pun pernah jadi macam tu..baru refill then terus guna.. semua warna biru je yang kluar..

Dzathunithaqain said...

Time kasih atas perkongsian..

Anonymous said...

salam...nk mnx ckit ilmu about printer, sbulan llu pkcik sy bg prnter dye kt sy sbb dh x dgunakn dh,then dye gtau klu nk pkai kne btl kn ckit, n already done. n the prblem is, i don't know prnter ni ade ink ke x, n what the fnction of cartridge? actually i already buy ink tp yg dlm btol bsew utk refill, what should i do? confusing what the printer is going on. :-?

alynn malynna said...

dah try print 1@2 helai kertas dulu ke tak? kadang2 catridge nie kalau dah lama tak guna..ink dalam tu boleh jadi kering.. kne try buka dan cuci.. catridge nie tempat simpan color la.. dalam tu pun ade span je..tapi kalau nak senang kena beli catridge baru la..lepas tu baru boleh guna untuk refil..kalau dah habis..tak payah cuci pun tak pe..tapi kalau jarang guna memang mudah kering warna dalam tu..

iklan-iklan!!!