iklan neh besshhh lerrr..

Tuesday, 27 August 2013

Raya dah habis...

Assalamualaikum~~~

entry penutup raya lah nie... amboi takkan puasa sebulan...raya pun nak sebulan... kan?
hope lepas raya kehidupan back to normal.. sebab sebelum nie kan tak normal sangat... dan hope sangat en roommate dah tak busy...hope~~~~~



minggu lepas kawan2 dah datang beraya..tapi gambar tak ambil...
# kes kawan2 datang raya..kita tak ambil gambar..so gambar kami berdua je la...bley kan?

minggu nie ade kawan yg kawen.. so selamat pengantin baru.. semoga kekal ke akhir hayat untuk syina dan pasangan... mari kita ke Melaka...~~~

daaaaaa
Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, 21 August 2013

ragam AinulBatrisyiAqilAmsyar

Assalamualaikum....
kate mase tu nak update..tapi tak update2 kan.... so hari nie update..sebab esok dah busy..
macam mane raya... huarrghhhhh...rumah kawan-kawan kat kajang nie tak beraya lagi..en roommate nie busy jugak... minggu nie pergi lagi ke kedah.. kali nie tukar router pulak sebab nak modified router yang asal tu... haishhhh... tak raye la jawabnya..ishhhh... diam2 tau..kalau la en roommate bace yang lynn complain mesti dia akan jawab.. "nak buat macam mana..abg berhenti la..carikan abg kerja baru..abg pun tension... " kikiki..takpe la...support je la en roommate mane yang boleh kan? macam la dia tak bace blog nie huhu..tapi kepada kawan2 dan sanak saudara yang nak datang beraya tak de masalah.. en roommate tak de..tapi lynn ade, ok je..en roommate dah izinkan mereka masuk umah....hehe..

kali nie nak cerita tentang budak dua orang tu.. ainul batrisyia dengan aqil amsyar... al maklumlah asyik cerita anak sedara je..tak de anak lagi kan...agaknya kalau ade anak nanti 24 jam update pasal anak je..huhu...

isyia dah bertambah besar.. dah nak masuk umur 3 tahun dah.. Alhamdulilah... tapi yang paling tak menahan tu mulut die.. ya Allah.. macam bertih jagung orang tua-tua cakap...

nie lah dua beradik tu... kakak sibuk.. makngah nak ambil aqil..si kakak pulak nak aqil duduk dengan dia.. ape lagi..aqil.fm berbunyi la...

bila lama tak jumpe makngah... confirm la rindu.... masa tu borak2 dengan isyia..

isyia: angah li mercun angah.. nak main mercun...
m.ngah: mane boleh..kena tangkap polis nanti..
isyia: dah aen..(main) nenek li...

rupanya..main mercun pop2 tu..kakaka...

biasanya bila makngah sampai je rumah nenek n isyia ade..dia mesti malu nak manje2 dengan makngah... siap takde mud terus kalau makngah usik..cium...

tapi tu semua tak lama... 2,3 minit kemudian..

isyia: angah jom main acak...
m.ngah: nak masak ape lak nie..
isyia: ayam akar..(bakar)

sambil ambil raket pokcu untuk dijadikan pemanggang.. ambil jugak fridge magnet nenek konon2 ayam or ikan.. padahal..mainan masak2 punyalah bersepah..benda2 tu jugak dia nak main..

isyia..: huuuu..anash..(panas)
atok: berapa ringgit tu?
isyia: dua inggit atu...


isyia nie memang suka sangat main masak2... main doll memang die tak minat... solek2 pun dia tak minat.. tapi kalau bab masak.. makngah tak dan nak nolong nenek masak kat dapur.. dah kena tolong isyia masak dekat depan.. selagi makngah tak layan..selagi tu lah isyia tunggu je dekat dapur...siap makngah tengah makan pun dia duk tunggu nak main masak2...

baru-baru nie balik kluang... mak ade cakap...

" angah..pujuk kakak gunting rambut... dia taknak..dah puas dah mak pujuk..."

sebelum nie isyia pernah gunting rambut.. nenek yang bawak..tapi melalak-lalak la dia.. balik umah cakap dengan ibu dia...  nenek jaat.. otong ambut kakak....

so ibu dia pun tak sampai hati nak potong rambut dia...sebab takut dia merajuk...

makngah pun gunakan psikologi untuk pujuk isyia gunting rambut...

m.ngah: kakak jom la gunting rambut..cantik rambut kakak kalau gunting...
isyia: anak la...
m.ngah: jom la.. makngah teman...
isyia buat tak tau...

tiba2 dia ambil flayers aeon big.. ade gambar susu ducth lady..

isyia: kakak nak beli cucu nie la ngah...
m.ngah: ha jom...tapi kakak kena gunting rambut dulu...
isyia: diam...
m.ngah: nak tak beli susu nie..nanti makngah belanja..tapi kakak kena gunting rambut dulu..ok?
isyia: diam..... seribu bahasa..
m.ngah: haaa..jom la potong rambut..macam m.ngah rambut pendek.. nak tak...nanti makngah teman...petang nanti kita pergi ea...
isyia: emmm..anti potong rambut...kakak nak beli cucu la..
m.ngah: ok nanti kita beli susu...
yes berjaya!

kakak tengah minum air susu coklat... 


petang tu.. pergi kedai gunting rambut dengan emak,ayah n akak lynn...

tiba2 kedai yang kami nak pergi tu dekat tmn kluang barat..tutup pulak...dan dengan tiba2 lalu depan kedai top..

isyia: kakak nak beli air susu dulu la....
alamak....kalau kakak nak beli susu dulu..nanti mesti dah tak dapat umpan dia... so berpuluh2 kali la makngah pesan lepas beli susu gunting rambut...nasib isyia ok.. so kami pergi ke taman desa...

nasibla kedai tu bukak... bila atok suruh isyia duduk dekat kerusi confirm la dia tak nak...last2...

isyia: angah kokong..(dokong)


akhirnya potong jugak rambut.. isyia nie bukan apa..dia takut nak potong rambut ibarat benda tu menyakitkan..siap guna hairdryer lagi.. nasib dia cool je time tu...tujuan potong rambut isyia nie bukan sebab tak nak nampak panjang...tapi isyia nie mengamuk kalau time makan.. rambut bahagian depan terjuntai2..so nanti dia marah rambut..cakap rambut degil.. bila suruh letak sepit tak mo...suruh ikat pun x mau....



m.ngah: isyia.. m.ngah nak balik umah m.ngah dah...
isyia: (buat dek je... macam tak kisah..)
tiba-tiba
isyia: angah alik umah angah..nanti angah datang alik tau...

sejak p.ngah boleh ulang alik kluang kajang... isyia pun pk yang rumah makngah nie dekat...

isyia: angah lg satu ane
m.ngah: p.ngah kerja nanti p.ngah datang balik ea..
isyia: amenye angah keje...



jom kita ke cerita aqil amsyar pulak....

antara aqil dengan isyia...dah tentulah isyia lebih rapat dengan makngah.. sebab dulu makngah jage isyia berminggu-minggu, mandikan, bagi makan.. siap masak untuk nasi lenyek isyia... sebab time tu lynn masih cuti panjang (cuti sem) dan along lynn pulak dia kerja....
tapi sekarang turn aqil..makngah dah kahwin..dah tak de cuti panjang dah kerja... dan ibu dia pun dah berhenti kerja... so aqil memang 24jam melekat dengan ibu dia....

di disebabkan makngah tak nak aqil tak kenal makngah... sementara makngah kat kluang...semua benda makngah siapkan untuk aqil... aqil bukak mata je terus nampak muka makngah...ibu dia memang rilex abis.. kecuali malam la..tu pun kadang2 makngah bangun jaga aqil malam2 kalau dia terbangun dari tidur...

dah tentulah dia blur kan siapa pulak la nie...mana ibu...

m.ngah: aqil dah bangun...aqil tinggal dengan makngah..ibu keje, ibu keje....
isyia: ibu keje...ibu keje inggal ngan angah...

fuhh...kakak isyia pun membantu sangat.... tapi fail la jugak bila aqil nampak ibu dia kan.... sebab kate ibu keje..tapi nape ibu ade... kikiki...makngah duli apa... still gunakan ayat... ibu keje..ibu keje... baru lah aqil nak dengan makngah..kalau tak melekat jelah dekat ibu....


aqil baru bangun tidur..

sementara tunggu makngah siap2kan barang nak mandi..baju, pempers.. aqil main dulu...



yey!! aqil baru lepas mandi... makngah la mandikan..amboi ibu rilex la kan.. aqil dah mula nak dengan makngah... kakak dah tentu2lah makngah yang mandikan..nie aqil pulak makngah mandikan..ibu cume susu je.. hehe....aqil nie time mandi senyap je..enjoy gile dia mandi...kakak isyia dulu time mandi mesti akan melalak kalau x kasi makan dulu...sebelum mandi kena makan dulu...

muka masam baru lepas mandi..sebab makngah marah..aqil sibuk nak meniarap..makngah nak pakaikan baju...


dah boleh sambung main balik... walker tu kakak isyia punya..memang dah lame kat rumah nenek..nasib nenek tak buang....





makngah dengan aqil nie tak boleh lama2 bersama..kebanyakkannya makngah curi sikit masa bersama kakak..sebab nanti ade orang jeles..hehe...

tengok asal gambar bersama aqil je mesti goyang..kikiki

tengok gambar nombor 1..mase tu aqil first time tengok muka sendiri kot... lepas dah biasa barulah dia happy... sejak dah berwebcam dengan makngah.. bila tengok muke sendiri dekat cermin...time melalak pun boleh gelak2...semua gambar nie dengan makngah...tapi makngah tak pakai tudung.. time nie kami berdua tak mandi lagi...bangun2 tidur dah ngadap laptop kejap...hehe..tapi tiba2... ade orang dekat kerusi sebelah makngah....





kakak...tengok la kamera nie..hehehe...kakak merajuk dah sebab makngah terlebih melayan aqil... sampai nak ambil gambar dia pun dia tak nak pandang dah... tapi merajuk-merajuk pun still duduk sebelah makngah...hehehe...


insyaallah nanti makngah balik lagi yer... rindu dekat kesayangan makngah nie..
actually kebanyakkan gambar lynn guna camera samsung.. tah la sejak akhir2 nie bila ade yang baru dia macam merajuk pulak... tu gambar kurang menarik..hmmm

dulu selalu cerita tentang isyia.. dekat sini...

kelahiran isyia..
isyia pandai jalan..
24 jam bersama isyia.. 

tak pasti ade lagi ke tak...sebab malas nak korek entri lama2..



Image Hosted by ImageShack.us

Monday, 19 August 2013

Raya di Kluang...

Assalamualaikum~~~

selamat malam...kakaka...update malam2 kan...bagus...sok nak update lain pulak...
akhirnya hari yang di nanti2 telah tiba.. balik kluang!!!
tell the world.. i'm coming...i'm coming home!!!!

tapi macam biasa.. dah kate tahun nie raya yang worst gila..so plan asal nak balik hari rabu malam terpaksa tunda.. kena lah balik hari khamis pagi..sebab en roommate baru balik dari kedah...



gambar syok sendiri dalam kereta mesti ada..hehehe..layan kan jela si isteri kan...

sempadan negeri johor...jalan lengang..maklumlah orang dah abis raye..kite baru nak raye..

syok sendiri lagi...

yey!!dah sampai kluang...

time nie en roommate tidor..penat kan dari kedah...so kami..mak ayah n akak merayap..pergi gunting rambut ica..ade cerita di sebalik gunting rambut..entry akan datang.. tengok muke ica..takut...

selamat hari raya... rumah mak ade marhaban..jadi tak pergi beraya pun..


gambar kabur.. 

emak masak laksa malam tu..jiran2 lain ade yang masak mee kari..nasi goreng kampung..pulut dan durian.. mee hoon goreng..mee goreng.. tapi tu sume kami kumpulkan satu tempat..lepas semua rumah dah marhaban...barulah makan...makan ramai2.. macam open house jugak.. untuk dalam rumah mak letak ubi rebus dan sambal ikan bilis... sambal ikan bilis mak memang terbaik!! 


saje tayang muke..kakaka..

gambar kalau ade aqil mesti gegar manjang... kesayangan makngah nie dah besar....

baru masuk satu rumah.. tiba2 si kakak nie.. nak cucu...muka makngah pulak sedih.. sebab malam tu jugak pakngah a.k.a en roommate kena balik kajang semula..bos suruh pergi kedah balik..worst!

lynn tengah sibuk2 salam dan bagi duit raya dekat budak2... sorang singgit jek...kikiki...ramai..nak dekat 30 orang budak2..gambar en roommate ambil... time nie lelaki belum marhaban..sebab perempuan lepas magrib..lelaki lepas isyak...

gambar curi dari fb abg ipar... time nie en roommate dah balik kajang.. kalau ica tadi baru rumah pertama dah nak susu..pakngah pulak rumah pertama je hp berdering.. so terpaksa menjalankan tugas..sampai kajang en roommate pergi office.. terus sambung pejalanan ke utara..

hari kedua di kluang... dengan ainul batrisyia...

anggap en roommate ade kat sebelah...


lynn follow akak je beraya...aqil..tengok ibu je? ibu keje..kikiki

asal ade aqil je mesti gambar x cantik..ishhh aqil...

en roommate sampai di kluang semula hari sabtu malam..
hari ahad.. mak masak rendang..ketupat nasi... dan kuah kacang... yey!! dapat jugak makan rendang emak..


bertambah2 lah makan....

time nie kat rumah atok..atok buat open house.. tengok muka en roommate... penat ye...

famly along.. aqil......???

dekat umah atok sampai petang..pukul 5.30 balik umah emak pulak..siap2... dan kami balik kajang...

plan asal nak balik pukul 4 ptg...hehehe

daaaa...nanti update lagi ye... nak cerita tentang dua beradik tu la...




Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, 11 August 2013

Selamat hari raya!!!!

Assalamualaikum!!

alhamdulilah...dah sebulan kita berpuasa hari nie hari untuk kita meraikan kerjayaan kita setelah berjaya melakukan ibadah dalam bulan ramadan...

tahun nie giliran umah mak mertua....so dah tentulah tak balik kluang....sedih...tapi tak pelah kan... sebab dah memang turn rumah mak mertua..so tahun nie lebihkan rumah mak mertua dulu... turn umah mak tahun lepas pun macam tu jugak akan lebihkan umah mak dulu..balik kluang time raye ke 6 nanti.... tu pun tak berapa nak confirm.. sebab pada lynn raya tahun nie memang worst gila.... bukan sebab raye umah mak mentua...tapi sebab nie...

last minute en roommate kena standby..dan tiba2 petang akhir ramadan tu en roommate dapat oncall kena pergi kuala kangsar dan pulau pinang....gambar atas nie time petang raya pertama..dengan berbaju melayu...masalah utama.. mereka tak dapat connection..so orang daripada trafic monitor center (TMC) tak dapat nak update kesesakan,kemalangan dekat message board dari jauh..dan tugas en roommate la yang kena tuka ip address la restart system tu balik... keje senang je...tapi nak pergi tu jauh.. sebab en roommate kena cover kawasan utara selatan...

plan asal kami nak balik kampung malam raya..tapi terpaksa cancel dan en roommate sampai kajang dalam pukul 8am...  dalam pukul 10am sampai rumah mak mentua... dan makan dulu baru kami gerak balik perak..
so dekat bawah nie adelah serba sedikit gambar kami beraya..tak banyak pun... dah kate raya yang worst gila kan? tu pun time nak gerak ke perak en roommate dapat oncall lagi kali nie kat simpang pulai (gambar diatas)

cancel plan nak naik 1 kereta...pergi kajang balik dan en roommate ambil kereta saga hak milik company dan adik ipar lynn bawak kereta en roommate balik kampung...lepas en roommate siap kerja terus balik rumah akik..nasib simpang pulai dengan rumah akik dekat je...

umi dan ayah 

sebagai abang time tu en roommate la yang kena mulakan bersalaman dahulu...

"selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin..alin mintak maaf dengan umi kalau ade salah dan silap terkasar bahasa ke... halalkan makan minum alin..." nangis.. lynn memang ratu airmata..

giliran uda pulak...

barulah giliran ateh...

dan yang paling sedih sekali.. ateh cakap... ala lupa nak ambil gambar ramai-ramai pakai baju sedondon pagi raye... tema kami raya kali nie warna hijau!!!


ambil la jugak gambar ramai-ramai di hari raya kedua... nie pun tak cukup lagi..sebab along ade beraya belah mak mentua dia..raya kedua kami dah balik semula ke kl sebab ayah mentua ada dianalisis... time nie dah malam kami nak pergi beraya di kl rumah sedara mara belah ayah dan umi yang mana tak balik kampung time tu...

 
inilah satu2nya gambar berdua kami raya kali nie..tak pe nanti kita ambil lagi....

satu je pun ambil gambar ...nie adalah rumah sepupu ayah mentua...dan yang baju merah tu adalah adik kepada atok kami yang dekat johor.. so kira atok sedara kami... Alhamdulilah...akhir dapat juga lynn jumpa...

notakakitangan: pagi raya ayah lynn cakap..kat rumah banyak makanan sedap2 tapi bertiga je..tak selera nak makan..... #ayah

emm sedih kan tahun nie mak raya bertiga je.. akak pun raya dengan mak mentua...tapi akak still balik jugak rumah mak sebab dia dekat jekan... kepada famly.. anak kesayangan nie balik time raya ke 6 nanti insyaallah...

dalam kereta dengar lagu kehilangan by firman dah menangis ...sampaikn en roommate tutup radio... haha...

kepada en roommate hati-hati di jalan raya... risau hooney dekat sini... hari nie hari ahad.. en roommate dekat alor setar kedah... oncall lagi....


dan kepada semua selama hari raya!! maaf zahir batin... raya-raya juga...jangan lupa raya nie sebenarnya kita sambut kemenangan kita selepas sebulan berpuasa..jangan lebih-lebih sampai membazir ...


daaaaaaaa

nnt update lagi ye...

iklan-iklan!!!