iklan neh besshhh lerrr..

Wednesday, 21 August 2013

ragam AinulBatrisyiAqilAmsyar

Assalamualaikum....
kate mase tu nak update..tapi tak update2 kan.... so hari nie update..sebab esok dah busy..
macam mane raya... huarrghhhhh...rumah kawan-kawan kat kajang nie tak beraya lagi..en roommate nie busy jugak... minggu nie pergi lagi ke kedah.. kali nie tukar router pulak sebab nak modified router yang asal tu... haishhhh... tak raye la jawabnya..ishhhh... diam2 tau..kalau la en roommate bace yang lynn complain mesti dia akan jawab.. "nak buat macam mana..abg berhenti la..carikan abg kerja baru..abg pun tension... " kikiki..takpe la...support je la en roommate mane yang boleh kan? macam la dia tak bace blog nie huhu..tapi kepada kawan2 dan sanak saudara yang nak datang beraya tak de masalah.. en roommate tak de..tapi lynn ade, ok je..en roommate dah izinkan mereka masuk umah....hehe..

kali nie nak cerita tentang budak dua orang tu.. ainul batrisyia dengan aqil amsyar... al maklumlah asyik cerita anak sedara je..tak de anak lagi kan...agaknya kalau ade anak nanti 24 jam update pasal anak je..huhu...

isyia dah bertambah besar.. dah nak masuk umur 3 tahun dah.. Alhamdulilah... tapi yang paling tak menahan tu mulut die.. ya Allah.. macam bertih jagung orang tua-tua cakap...

nie lah dua beradik tu... kakak sibuk.. makngah nak ambil aqil..si kakak pulak nak aqil duduk dengan dia.. ape lagi..aqil.fm berbunyi la...

bila lama tak jumpe makngah... confirm la rindu.... masa tu borak2 dengan isyia..

isyia: angah li mercun angah.. nak main mercun...
m.ngah: mane boleh..kena tangkap polis nanti..
isyia: dah aen..(main) nenek li...

rupanya..main mercun pop2 tu..kakaka...

biasanya bila makngah sampai je rumah nenek n isyia ade..dia mesti malu nak manje2 dengan makngah... siap takde mud terus kalau makngah usik..cium...

tapi tu semua tak lama... 2,3 minit kemudian..

isyia: angah jom main acak...
m.ngah: nak masak ape lak nie..
isyia: ayam akar..(bakar)

sambil ambil raket pokcu untuk dijadikan pemanggang.. ambil jugak fridge magnet nenek konon2 ayam or ikan.. padahal..mainan masak2 punyalah bersepah..benda2 tu jugak dia nak main..

isyia..: huuuu..anash..(panas)
atok: berapa ringgit tu?
isyia: dua inggit atu...


isyia nie memang suka sangat main masak2... main doll memang die tak minat... solek2 pun dia tak minat.. tapi kalau bab masak.. makngah tak dan nak nolong nenek masak kat dapur.. dah kena tolong isyia masak dekat depan.. selagi makngah tak layan..selagi tu lah isyia tunggu je dekat dapur...siap makngah tengah makan pun dia duk tunggu nak main masak2...

baru-baru nie balik kluang... mak ade cakap...

" angah..pujuk kakak gunting rambut... dia taknak..dah puas dah mak pujuk..."

sebelum nie isyia pernah gunting rambut.. nenek yang bawak..tapi melalak-lalak la dia.. balik umah cakap dengan ibu dia...  nenek jaat.. otong ambut kakak....

so ibu dia pun tak sampai hati nak potong rambut dia...sebab takut dia merajuk...

makngah pun gunakan psikologi untuk pujuk isyia gunting rambut...

m.ngah: kakak jom la gunting rambut..cantik rambut kakak kalau gunting...
isyia: anak la...
m.ngah: jom la.. makngah teman...
isyia buat tak tau...

tiba2 dia ambil flayers aeon big.. ade gambar susu ducth lady..

isyia: kakak nak beli cucu nie la ngah...
m.ngah: ha jom...tapi kakak kena gunting rambut dulu...
isyia: diam...
m.ngah: nak tak beli susu nie..nanti makngah belanja..tapi kakak kena gunting rambut dulu..ok?
isyia: diam..... seribu bahasa..
m.ngah: haaa..jom la potong rambut..macam m.ngah rambut pendek.. nak tak...nanti makngah teman...petang nanti kita pergi ea...
isyia: emmm..anti potong rambut...kakak nak beli cucu la..
m.ngah: ok nanti kita beli susu...
yes berjaya!

kakak tengah minum air susu coklat... 


petang tu.. pergi kedai gunting rambut dengan emak,ayah n akak lynn...

tiba2 kedai yang kami nak pergi tu dekat tmn kluang barat..tutup pulak...dan dengan tiba2 lalu depan kedai top..

isyia: kakak nak beli air susu dulu la....
alamak....kalau kakak nak beli susu dulu..nanti mesti dah tak dapat umpan dia... so berpuluh2 kali la makngah pesan lepas beli susu gunting rambut...nasib isyia ok.. so kami pergi ke taman desa...

nasibla kedai tu bukak... bila atok suruh isyia duduk dekat kerusi confirm la dia tak nak...last2...

isyia: angah kokong..(dokong)


akhirnya potong jugak rambut.. isyia nie bukan apa..dia takut nak potong rambut ibarat benda tu menyakitkan..siap guna hairdryer lagi.. nasib dia cool je time tu...tujuan potong rambut isyia nie bukan sebab tak nak nampak panjang...tapi isyia nie mengamuk kalau time makan.. rambut bahagian depan terjuntai2..so nanti dia marah rambut..cakap rambut degil.. bila suruh letak sepit tak mo...suruh ikat pun x mau....



m.ngah: isyia.. m.ngah nak balik umah m.ngah dah...
isyia: (buat dek je... macam tak kisah..)
tiba-tiba
isyia: angah alik umah angah..nanti angah datang alik tau...

sejak p.ngah boleh ulang alik kluang kajang... isyia pun pk yang rumah makngah nie dekat...

isyia: angah lg satu ane
m.ngah: p.ngah kerja nanti p.ngah datang balik ea..
isyia: amenye angah keje...



jom kita ke cerita aqil amsyar pulak....

antara aqil dengan isyia...dah tentulah isyia lebih rapat dengan makngah.. sebab dulu makngah jage isyia berminggu-minggu, mandikan, bagi makan.. siap masak untuk nasi lenyek isyia... sebab time tu lynn masih cuti panjang (cuti sem) dan along lynn pulak dia kerja....
tapi sekarang turn aqil..makngah dah kahwin..dah tak de cuti panjang dah kerja... dan ibu dia pun dah berhenti kerja... so aqil memang 24jam melekat dengan ibu dia....

di disebabkan makngah tak nak aqil tak kenal makngah... sementara makngah kat kluang...semua benda makngah siapkan untuk aqil... aqil bukak mata je terus nampak muka makngah...ibu dia memang rilex abis.. kecuali malam la..tu pun kadang2 makngah bangun jaga aqil malam2 kalau dia terbangun dari tidur...

dah tentulah dia blur kan siapa pulak la nie...mana ibu...

m.ngah: aqil dah bangun...aqil tinggal dengan makngah..ibu keje, ibu keje....
isyia: ibu keje...ibu keje inggal ngan angah...

fuhh...kakak isyia pun membantu sangat.... tapi fail la jugak bila aqil nampak ibu dia kan.... sebab kate ibu keje..tapi nape ibu ade... kikiki...makngah duli apa... still gunakan ayat... ibu keje..ibu keje... baru lah aqil nak dengan makngah..kalau tak melekat jelah dekat ibu....


aqil baru bangun tidur..

sementara tunggu makngah siap2kan barang nak mandi..baju, pempers.. aqil main dulu...



yey!! aqil baru lepas mandi... makngah la mandikan..amboi ibu rilex la kan.. aqil dah mula nak dengan makngah... kakak dah tentu2lah makngah yang mandikan..nie aqil pulak makngah mandikan..ibu cume susu je.. hehe....aqil nie time mandi senyap je..enjoy gile dia mandi...kakak isyia dulu time mandi mesti akan melalak kalau x kasi makan dulu...sebelum mandi kena makan dulu...

muka masam baru lepas mandi..sebab makngah marah..aqil sibuk nak meniarap..makngah nak pakaikan baju...


dah boleh sambung main balik... walker tu kakak isyia punya..memang dah lame kat rumah nenek..nasib nenek tak buang....





makngah dengan aqil nie tak boleh lama2 bersama..kebanyakkannya makngah curi sikit masa bersama kakak..sebab nanti ade orang jeles..hehe...

tengok asal gambar bersama aqil je mesti goyang..kikiki

tengok gambar nombor 1..mase tu aqil first time tengok muka sendiri kot... lepas dah biasa barulah dia happy... sejak dah berwebcam dengan makngah.. bila tengok muke sendiri dekat cermin...time melalak pun boleh gelak2...semua gambar nie dengan makngah...tapi makngah tak pakai tudung.. time nie kami berdua tak mandi lagi...bangun2 tidur dah ngadap laptop kejap...hehe..tapi tiba2... ade orang dekat kerusi sebelah makngah....





kakak...tengok la kamera nie..hehehe...kakak merajuk dah sebab makngah terlebih melayan aqil... sampai nak ambil gambar dia pun dia tak nak pandang dah... tapi merajuk-merajuk pun still duduk sebelah makngah...hehehe...


insyaallah nanti makngah balik lagi yer... rindu dekat kesayangan makngah nie..
actually kebanyakkan gambar lynn guna camera samsung.. tah la sejak akhir2 nie bila ade yang baru dia macam merajuk pulak... tu gambar kurang menarik..hmmm

dulu selalu cerita tentang isyia.. dekat sini...

kelahiran isyia..
isyia pandai jalan..
24 jam bersama isyia.. 

tak pasti ade lagi ke tak...sebab malas nak korek entri lama2..



Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers