iklan neh besshhh lerrr..

Monday, 9 September 2013

Indahnya sebuah perkahwinan...

Assalamualaikum ..
just copy n paste je...Alkisah sebuah hidangan isteri…
Mak saya suka memasak tapi mak bukan seorang suri rumah, mak seorang engineer. Ada satu malam, mak balik sangat kepenatan tapi masih perlu memasak untuk saya dan abah.
Mak hanya mampu masak ayam kunyit, sayur kailan ikan masin dan nasi. 3 hidangan itu diletakkan di meja makan di mana ayah duduk goyang kaki menunggu makan.
Ayah meminta diri untuk solat Maghrib dulu sebelum makan. Ketika itu saya mencuba hidangan mak. Alamak, ayam kuncit terlalu masin, kailan separuh masak dan nasi hanyit.
Namun saya diam.
Selepas Isyak, ayah menjamu makanan masakan mak. Sambil makan, ayah bertanya bagaimana sekolah hari ini.
Saya tidak berapa ingat apa jawapan saya.
Ketika makan, mak mohon maaf pada ayah atas masakannya. Tapi ayah menjawab, “Sangat sedap sayang. Abang suka semua hidangan ini.”
Malam itu, sebelum tidur, saya pergi bersalam dengan ayah yang masih di ruang tamu dan bertanya betul ke ayah suka masakan mak tadi yang saya sendiri terasa susah nak telan.
“Anakku, mak dah penat sepanjang hari kerja. Mak dah penat. Hidangan kurang enak tak melukakan Mie dan ayah tapi kata-kata kasar akan menghiris perasaan,” kata ayah.
Mendengar kata-kata ayah, saya tersentak.
Lalu saya masuk bilik untuk bersalam dengan mak dan bertanya…
“Mak rasa ayah tadi kata suka masakan mak hari ini, mak percaya ke?”
“Anakku. Itu tak penting. Yang penting ayah jaga hati mak dan selepas makan, ayah tolong mak cuci pinggang. Ayah kamu itu orang besar, tapi benda-benda kecil sebegini yang buat mak sentiasa rasa bahagia kerana terasa ayah betul-betul sayang kat mak,” jawab mak.
Itulah perkara yang berlaku ketika kecil dan saya mengingati sehingga hari ini.
Kini saya sudah berkahwin, anak sudah tiga – dan melihat kembali kenangan manis ayah dan emak, saya semakin memahami fikiran mereka pada masa itu.
Mak dan ayah dan tindak-tanduk mereka menunjukkan mereka menerima segala kelemahan antara satu-sama lain dan meraikan perbezaan tersebut supaya hubungan erat dan kukuh sentiasa berkekalan. Mereka meraikan segalanya antara mereka, dan berusaha bersama untuk memastikan pasangan mereka sentiasa gembira dan bahagia.
Hidup ini terlalu singkat untuk sebarang kekesalan. Sayangi mereka yang melayan kita dengan baik dan kasihanlah pada mereka yang tidak.
Sebuah tulisan untuk renungan.
Jom LIKE & SHARE Diary Ibu Mengandung & Si Comelutk info2 dan cerita2 menarik..InsyAllah


ye..itu memang penting... jaga hati memang sangat penting.. lynn tak suka suami yang cerewet..duk complain masakan isteri itu ini... masakan serba tak kena.. Alhamdulilah...en roommate jenis suami di atas... dan lynn sebagai isteri juga  for sure buat benda yang sama bila en roommate masak... makan je jangan complain..bukan tak sedap langsung asal jangan nasi keras dah la kan bang... bersyukur sebab bila lynn balik kerja lambat..buka2 pintu rumah..makanan terhidang atas meja... masuk dapur..basuh tangan,bismillah dan makan... Alhamdulilah...

abang thanks untuk segalanya.....sebab minggu lepas abg je masak...hooney keje balik lambat!!!


gambar bukan untuk hiasan....


end of appreciation entry..


so hari nie hooney balik awal..dan honey masak makanan kegemaran honey!! hahahadaaaaa..

Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!