iklan neh besshhh lerrr..

Sunday, 23 February 2014

Jom beli ikan~~

Assalamualaikum~~

Entri kali ni tentang beli ikan.. ke pasar kah kite? kakaka...
Sebenarnye sejak kahwin.. jarang2 beli ikan.. selalunye beli ayam je la..sebabnye kalau kedai dekat dengan rumah nie.. Ya Allah harga ikan mahal sangat.. kadang-kadang lynn balik kerja singgah kedai nak beli ikan.. tapi dah beli untuk sehari makan je harga dah melampau2... lebih baik pergi my mydin tu ha..harga ayam seekor saiz kecil/sedang antara (Rm9-Rm12) boleh makan untuk 2,3 hari.. yelah kami berdua je kan..tapi kalau nak beli ikan kat pasaraya kadang2 kurang sikit fresh..

 
nie la dia tempat tu dekat Taman Putra Kajang.. sebaris dengan Laman Grill hak milik Chef Zubir tu.. Sebenarnya kedai2 lot nie baru jugak la bukak... dalam tahun 2012 tu tak banyak lagi... so bila dah lepak2 dengan jiran.. ada yang bercerita... kita pun tak lepaskan peluang nie lahkan.

tak kan hari-hari nak makan ayam.. telur.. naik muak jemu..tapi macam biasalah..mesti lah bajet dulu sebelum beli.. kalau ikut sedap mata memandang kang semua ambil kan..tapi lynn cakap dengan en roommate seminggu untuk ikan/ayam/sotong/udang sumua dalam Rm 20 je...kalau lebih pun setakat 2/3 ringgit tu oklah..barang-barang dapur lain kami dah bajet untuk bulanan kami.. biasa beli dekat mydin n tesco jela.. dekat dengan rumah...

ambil gambar dalam kereta jelah..malu kot nak ambil gambar depan orang ramai..haha..ade juga para suami duduk dekat luar.. kalau lynn lebih suka en roommate duk kat luar..bukan apa..kalau dia duduk kat dalam.. suma benda dia nak..kita punyalah bajet2..sekali dia ambil ikut sedap dia je...ibarat kita ambil kita punya dia ambil dia punya... bila persoalkan...en roommate jawab sekali sekala...boleh gitu?

lynn sebenarnya mempunyai kulit yang sensitive... tak boleh makan makanan laut macam udang,kerang, sotong..tapi sekali sekala bedal jelah...haha...nie sotong saiz XXL

ikan caru.. buat ikan caru bakar..pehhh sedapnya...


kadang2 ambil ikan mata besar..kadang-kadang ambil ikan selar kuning...kadang2 ambil ikan kembung..

selalunya kami pergi hari sabtu pagi la.. tadi pergi hari Ahad..punyalah ramai orang..sesak..taubat tak nak pergi Ahad...minggu depan pergi hari sabtu..

dekat sini ada jugak service untuk siang ikan sekali...tapi lynn guna time nak siang ikan besar2 ke... tak pun potong ayam.. kadang2 kesian orang lain tunggu beratur panjang2..kita siang ikan kecik2..macam ikan kembung kan..so siang ikan tu suma kat umah jelah..

nie resit yg sempat capture..kalau tak sempat maksudnya dalam tong sampah..kikiki.. tapi kalau balik rumah mak mertua.. kami pergi hari isnin la..lepas balik kerja..hee.. bukan apa..ade orang cakap kat lynn.. tak payah masak...duduk berdua...beli kat kedai je..jimat..kalau masak nak beli lauk lagi.. gas lagi... tapi pada lynn pulak..sebenarnya masak la lagi jimat kan..bukan apa.. kalau gas tu bukan sehari dua kita guna...berbulan-bulan.. kalau untuk beli lauk2 basah nie seminggu Rm20.. kalau makan kat kedai sehari Rm20.. mana yang lagi jimat? lynn sehari masak 2kali.. pagi untuk breakfast..dan masak petang lepas balik kerja.. tunggu en roommate..makan dalam pukul 7 ptg.. dah macam waktu bulan puasa.. tengah hari kadang2 makan..kadang2 tak sempat makan..kadang2 buat air kat tempat kerja untuk alas perut je..sebab tak lapar pun.. kalau balik umah tengah hari tu pun.. bukan makan pun...buat benda lain..hehe..tapi nie valid untuk weekdays la...kalau weekend..pagi2 bangun buat breakfast then terus masak untuk tengah hari dan malam.. senang tak berkecah dapur 2,3 kali..tapi macam biasa la...valid kalau kat umah sendiri..


hari nie masak ikan pari masak  asam pedas.. fuhh.. konon2 macam masterchef la bagai.. sebenarnya tujuan utama kurangkan nasi..haha.. 

en roommate kata tak pernah makan ikan pari..sebab kadang2 setahun sekali dia makan.tupun kalau x de pilihan lain.. dia kata kalau dulu umi masak pun dia tak makan.. pelik kan.. tapi sekarang bini masak kenalah makan...sebabnya sampai bila tak makan itu ini..tak kan hari-hari nak masak benda yang sama.. kita yang masak nie pun jemu.. kan..?


kita jumpa kat entri lain yer.. daaaaaaaa


Image Hosted by ImageShack.us

Monday, 17 February 2014

17 Rabiulakhir 1433 - 17 Rabiulakhir 1435


Assalamualaikum~~




Ya Allah tak sangka dan rasa bersyukur sangat 17 rabiulakhir kembali lagi..2 tahun kami melayari bahtera yang kami bina...
sesungguhnya banyak yang kami lalui walaupun masih 2 tahun jangka hayat perkahwinan kami..
lagi2 bila ditanya tentang rezeki.. ada mempertikaikan nye.. tapi alhamdulilah.. kami dapat tempuhinya...

ye Rezeki daripada Allah dalam pelbagai bentuk.. di takdirkan bukan milik kami lagi.. so belum lagi masanya kami miliki rezeki itu... walaupun kami dapat merasainya hanya seketika..kami tetap bersyukur dan kami akan terus berusaha.

tulah yang paling pahit dalam tempoh perkahwinan kami..kehilangan sesuatu yang amat kami tunggu2 selama ini...


                                          


melayari kehidupan berumahtangga dengan insan yang bergelar suami..sangat indah apa yang Allah janjikan..pahit manis kami tempuhi..susah senang kami bersama.. dan hanya kami yang merasainya...
bila si suami sakit isteri menjaga dengan penuh kasih sayang... tak nak ada sedikit pun rasa sakit yang ditanggung oleh suami itu berpanjangan..begitulah sebaliknya...berlaku pergaduhan besar macam manapun..kena pastikan sebelum tidur malam..segala pergaduhan itu selesai malam tu juga... Sesungguhnya emosi memainkan peranan penting dalam rumahtangga...

 kenangan sebelum kahwin... en roommate suka sangat lagu permata untuk isteri..  selalu  post dekat fb lagu permata untuk isteri versi kartun nie... menyentuh hati..mana taknya time tu kami tak kahwin lagi...dah kahwin pun post lagi...

sebenarnya kami memang plan nak kahwin paling awal akhir tahun 2012..dan paling lewat akhir 2013.. tapi Allah bagi lebih pada kami.. kami kahwin awal tahun 2012..sesuatu yang kita nak jika niat kita baik.. pasti Allah akan bagi lebih lagi pada kita....

Rumahtangga syurga adalah hasil perjuangan dua insan yang berkahwin kerana cita-cita menegakkan Islam.  Demi kemegahan islam bukan kemegahan peribadi. Inilah syurga yang disegerakan sebelum syurga yang kekal abadi - ust Mohd Fadli Yusof









kita nak g makan..daaaaaaaaaaa


Image Hosted by ImageShack.us

Friday, 7 February 2014

Happy Birthday Aqil Amsyar

Assalamualaikum~~

hari nie genap setahun dah umur aqil.. Semoga aqil sentiasa sihat, bijak, jadi anak yang soleh, sentiasa menjadi yang terbaik untuk ibu ayah.. semoga sentiasa diberi kecerdasan akal dan fikiran.. ingat makngah ke tak dah? haha

Muhammad Aqil Amsyar = Yang terpuji, Yang baik budi , bijaksana, pintar, yang cergas
makngah yang nama aqil nie.. hehe..


ayah ibu bawak aqil mandi kolam..syoknyerr..



dun wory..ibu ade je dekat dengan aqil.. kat belakang tak jauh..dlm gambar tak nampak

rindu dah nak cium aqil.. tengah duk pikir nak beli hadia apa untuk aqil..hmmmm




Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, 5 February 2014

We are Here again n again | Taman Botani Negara

Assalamualaikum~~

lynn sebenarnya tak sihat sangat.. dari Jumaat cuti CNY.. gagahkan diri jugak la nak pergi.. malam lepas makan Steamboat tu... memang tak boleh tidur.. sebab idung duk tersumbat.. tengok en roommate tidur best je..

so pagi2 nak pergi botani.. memang lemau ler.. malas... tak de mud...huhu... badan tak sedapkan.. tapi redah jelah.. layan jelah..kalau buat ngada-ngada makin teruk kang...(padahal memang ngada2 pun..)

kita selfie dulu!! kakaka

with en roommate.. tukang urut tetap time bini lenguh2 badan.. sakit kepala... bukan bini je.. umi ayah.. package sume.. en roommate urut..love u for ever n ever..

dari instagram ateh.. 

muka baru sampai.. tunggu en roommate la pergi toilet..lamanyaaa...

dalam bus time nie... guna front camera jelah..hehe

sorrylah banyak gambar kami..bukan haiwan..hehe

hubby n wifey!!


tak dapat balik johor my hometown.. pergi umah johor pun jadilah...

si bini yang kena sound dengan laki.. kenapa gedik sangat nie.. dah lama kot tak main tengteng.. 
 ( gedik+happy tulah awet muda..ramai gurls kat luar sana yang bru kenal kata bini nie baru lepas spm..kah3..girls tu..muka awet muda.. badan memang tak lah.)

boleh plak en roommate tutup muka umi.. masing2 dengan tongkat.. 





penat menapak kaki..

sambil jalan snap2 lagi..memang kaki snap..

tengok ape?

akhirnya balik.. biasalah..sebelum balik g penuhkan perut yang dah sedia penuh..
sabtu malam makan steamboat&bbq, pagi k.long my biras masak mee wantan.. lynn makan je tau..tak tolong pun.. time tu memang sifat nak tolong tak ujud.. sebab layan pening kepala..haduii demam kan dengan tekak perit.. rasa nak baring je.. tapi en roommate nak jugak pergi botani.. nasib la time kat botani dah kluar peluh..naik basikal walaupun kejap..dah ada tenaga balik..tu cakap tadi..jangan ngada2 ..klau ngada2 memang lambat la baik..~ ..






daaa.. tu je untuk setakat ini... ehemmss.. lynn dah kerja.. en roommate cuti lagi.. so request nak en roommate hantar g kerja & balik kerja.. dan semestinya... approved! thanks.. tapi bini yang kena drive masa balik kerja aishemen







Image Hosted by ImageShack.us

Monday, 3 February 2014

Makang-makang | Rahman Palace Steamboat & Bbq


Assalamualaikum~~~

cuti CNY panjang ke? hee..lynn x ambil cuti panjang pun.. isnin dah kerja.. memang tak sambung cuti pun..sebab x pegi mana-mana kan..lagipun x balik Kluang... huhu..sebab mak pun tak de kat Kluang time tu.. mak pergi Langkawi..huuu


so hari Jumaat kami duk melepak kat umah je.. duk mengemas umah.. seminggu sekali mesti kena kemas umah..hari-hari biasa sapu gitu-gitu je..time cuti biasa sabtu/ahad kenalah buat lebih sikit..mengemop.. cuci dapur.. tandas..fuhh..

tengahari Sabtu kami balik umah Umi | MIL, sampai2 tak masuk umah pun.. terus pergi Mydin Subang sebab ateh | SIL nak beli baju untuk malam dinner.. ateh dah final sem dah..lepas nie graduate la..

Malam tu kami, kami siap2 lepas magrib pergi ke Rahman Palace Steamboat & Bbq.. sebenarnya tak rancang pun...
Sebelum nie pernah ajak umi pergi makan steamboat..tapi umi tak nak.. so cancel la nak pergi..tapi kami taknak la makan berdua je..macam tak best je kan..kebetulan ateh cuti CNY.. so plan dengan ateh nak pergi..ateh ok je.. then tiba2 umi pun ok je nak ikut.. lagi ramai lagi bestkan.. then tiba2 Ude | BIL, free.. so dia pun follow la kami...ayah tak dapat la nak ikut..sebab kereta en roommate kan kecik..x muat nak masukkan wheel chair..kesian ayah..hmm

mula-mula nak pergi kat kajang je.. tapi lynn lagi suka kalau makan bukan dalam kedai lot.. so cari kat kawasan kajang.. tapi last2 kt kawasan KL jelah...

Sebelum pergi en roommate  dah buat reservation dulu.. yelah..kalau main redah takut tiba2 kempunan nak makan kang.. hee.. mase datang tu pun jenuh nak cari meja... sebab memang banyak yang dah buat reservation dulu... masa datang tu belum ramai orang lagi.. syokla kan banyak pilihan..tak yah rebut2.. :P

daging, ayam marinate .lynn ambil yang tu jelah...

Dekat sini macam-macam ade.. harga pun murah.. Sekarang harga Rm23 je.. makanan  ade macam2.. air 3 jenis.. ade nasi putih+lauk, mee goreng, laksa.. daging kambing, ayam, lembu. sotong, udang, aiskrim, ais blended, macam2 lagi.. memang puas hati.. yelah kita makan banyak mana jelah kan.. kalau sampai 30lbih tu sekepala.. macam kurang berbaloi kan.. so Rahman palace ini pilihan terbaik la untuk yang macam kami.. saved budget..hehe






snap2 picture di awal2 je... lepas snap trus simpan phone.. makan!!

aiskirm..makan la berapa banyak yang korang nak.. sorry ude.. sebab k.ngah nak ambil gambar dulu baru bagi ude makan... haha..sebab time lynn makan lupa nak ambil..nasib ateh n ude ambil aiskrim..sempat nak snap2..

pandangan dari luar.. lynn suka suasana sebenarnya..tak lah terkurung dalam kedai kan.. syok sikit..
Rahman palace nie dekat Taman Melati MRR2.. dekat jugak dengan cendol bakar yang drive thru....kalau boleh masuk ikut  jalan nak pergi Shell berkembar tu.. (kat situ ada shell sebelah menyebelah).. sebelah shell ada kedai makan jugak..(lupa namanye)..lepas kedai tu ada lorong kecil..dekat dalam tulah...

alah korang tengok nie jela..hee..


korang klik la bg besar sikit..







kami tak pergi langkawi..tapi beratus gak habis..sebab kirim mak beli barang2 kat sane.. haishhh bila la nak ambil barang tu ye my roommate?


Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!