iklan neh besshhh lerrr..

Sunday, 23 February 2014

Jom beli ikan~~

Assalamualaikum~~

Entri kali ni tentang beli ikan.. ke pasar kah kite? kakaka...
Sebenarnye sejak kahwin.. jarang2 beli ikan.. selalunye beli ayam je la..sebabnye kalau kedai dekat dengan rumah nie.. Ya Allah harga ikan mahal sangat.. kadang-kadang lynn balik kerja singgah kedai nak beli ikan.. tapi dah beli untuk sehari makan je harga dah melampau2... lebih baik pergi my mydin tu ha..harga ayam seekor saiz kecil/sedang antara (Rm9-Rm12) boleh makan untuk 2,3 hari.. yelah kami berdua je kan..tapi kalau nak beli ikan kat pasaraya kadang2 kurang sikit fresh..

 
nie la dia tempat tu dekat Taman Putra Kajang.. sebaris dengan Laman Grill hak milik Chef Zubir tu.. Sebenarnya kedai2 lot nie baru jugak la bukak... dalam tahun 2012 tu tak banyak lagi... so bila dah lepak2 dengan jiran.. ada yang bercerita... kita pun tak lepaskan peluang nie lahkan.

tak kan hari-hari nak makan ayam.. telur.. naik muak jemu..tapi macam biasalah..mesti lah bajet dulu sebelum beli.. kalau ikut sedap mata memandang kang semua ambil kan..tapi lynn cakap dengan en roommate seminggu untuk ikan/ayam/sotong/udang sumua dalam Rm 20 je...kalau lebih pun setakat 2/3 ringgit tu oklah..barang-barang dapur lain kami dah bajet untuk bulanan kami.. biasa beli dekat mydin n tesco jela.. dekat dengan rumah...

ambil gambar dalam kereta jelah..malu kot nak ambil gambar depan orang ramai..haha..ade juga para suami duduk dekat luar.. kalau lynn lebih suka en roommate duk kat luar..bukan apa..kalau dia duduk kat dalam.. suma benda dia nak..kita punyalah bajet2..sekali dia ambil ikut sedap dia je...ibarat kita ambil kita punya dia ambil dia punya... bila persoalkan...en roommate jawab sekali sekala...boleh gitu?

lynn sebenarnya mempunyai kulit yang sensitive... tak boleh makan makanan laut macam udang,kerang, sotong..tapi sekali sekala bedal jelah...haha...nie sotong saiz XXL

ikan caru.. buat ikan caru bakar..pehhh sedapnya...


kadang2 ambil ikan mata besar..kadang-kadang ambil ikan selar kuning...kadang2 ambil ikan kembung..

selalunya kami pergi hari sabtu pagi la.. tadi pergi hari Ahad..punyalah ramai orang..sesak..taubat tak nak pergi Ahad...minggu depan pergi hari sabtu..

dekat sini ada jugak service untuk siang ikan sekali...tapi lynn guna time nak siang ikan besar2 ke... tak pun potong ayam.. kadang2 kesian orang lain tunggu beratur panjang2..kita siang ikan kecik2..macam ikan kembung kan..so siang ikan tu suma kat umah jelah..

nie resit yg sempat capture..kalau tak sempat maksudnya dalam tong sampah..kikiki.. tapi kalau balik rumah mak mertua.. kami pergi hari isnin la..lepas balik kerja..hee.. bukan apa..ade orang cakap kat lynn.. tak payah masak...duduk berdua...beli kat kedai je..jimat..kalau masak nak beli lauk lagi.. gas lagi... tapi pada lynn pulak..sebenarnya masak la lagi jimat kan..bukan apa.. kalau gas tu bukan sehari dua kita guna...berbulan-bulan.. kalau untuk beli lauk2 basah nie seminggu Rm20.. kalau makan kat kedai sehari Rm20.. mana yang lagi jimat? lynn sehari masak 2kali.. pagi untuk breakfast..dan masak petang lepas balik kerja.. tunggu en roommate..makan dalam pukul 7 ptg.. dah macam waktu bulan puasa.. tengah hari kadang2 makan..kadang2 tak sempat makan..kadang2 buat air kat tempat kerja untuk alas perut je..sebab tak lapar pun.. kalau balik umah tengah hari tu pun.. bukan makan pun...buat benda lain..hehe..tapi nie valid untuk weekdays la...kalau weekend..pagi2 bangun buat breakfast then terus masak untuk tengah hari dan malam.. senang tak berkecah dapur 2,3 kali..tapi macam biasa la...valid kalau kat umah sendiri..


hari nie masak ikan pari masak  asam pedas.. fuhh.. konon2 macam masterchef la bagai.. sebenarnya tujuan utama kurangkan nasi..haha.. 

en roommate kata tak pernah makan ikan pari..sebab kadang2 setahun sekali dia makan.tupun kalau x de pilihan lain.. dia kata kalau dulu umi masak pun dia tak makan.. pelik kan.. tapi sekarang bini masak kenalah makan...sebabnya sampai bila tak makan itu ini..tak kan hari-hari nak masak benda yang sama.. kita yang masak nie pun jemu.. kan..?


kita jumpa kat entri lain yer.. daaaaaaaa


Image Hosted by ImageShack.us

No comments :

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers