iklan neh besshhh lerrr..

Monday, 6 May 2013

Rezeki itu bukan untuk kami lagi | Zuriat | kehamilan | kantung janin kosong | keguguran

tujuan cerita kat blog sebab lynn tau boleh dikongsi dengan orang lain.. macam lynn juga selain mintak pendapat orang, lynn selalu google je..dan hasil carian mesti daripada pengalaman blogger itu sendiri...so ini pengalaman lynn

Assalamualaikum.....

rasenye dah lame sangat tak update blog.. tak abis2 bila bukak blog  n3 sy menantu pn rosnah.. kiki..sory sangat...macam yang lynn ckp sebelum nie..bulan 4 bulan bz kami.. tapi tak sangka bulan 4 juga bulan yang banyak menduga akal, fikiran dan mental kami...
macam mana nak mulakan ye... ok la lynn cerita dari mula sampai akhir...

Alhamdulilah bulan 4 terlalu banyak berita gembira yang kami dapat... masing-masing 1 dipihak en roommate dan 1 daripada pihak lynn sendiri... itulah rezeki yang Allah bagi..dan rezeki yang kami paling tidak sangka ialah...rezeki bagi pihak kami bersama.. iaitu zuriat....

lynn cerita daripada awal perkahwinan sampai la dah setahun k..lynn akn cube ringkaskan seringkas yang boleh agar dapat di fahami oleh sesiapa sahaja yang membaca..

Bulan 4
lynn berkahwin pada 10mac 2012.. time tu memang baru lepas habis miss P.. bulan 4 miss P lambat muncul, time tu lynn fikir pregnant kah? lynn cuba buat UPT sendiri, beli sendiri tanpa pengetahuan en roommate kerana time tu kami masih lagi duduk berasingan.. en roommate dekat terenganu  selama sebulan dan lynn pulak di Pasir Gudang Johor.  lynn buat UPT tu bukan sebab excited je...tapi sebab cara kerja lynn yang agak lasak dan berat..maklumlah time tu kerja sebagai Assistant Manager dekat sebuah pasaraya so bayangkan la kalau-kalau terjadi ape2.. dan keputusan adalah -Ve..

Bulan 5
bulan  5...miss P tak datang, awal bulan 6 miss P jugak tak muncul-muncul..dan time tu kami hendak berpindah ke Kajang Selangor, so untuk persediaan lynn try jugak buat UPT yelah time nak pindah mestilah angkat-angkat barang dan pindah itu amat memenatkan...takut terjadi apa2 lynn buat UPT dan hasilnya juga -ve

Bulan 6
pertengahan bulan 6 lynn pergi di sebuah klinik swasta di Semenyih, sebenarnya hanya untuk tau mungkin lynn ada masalah dalaman yang menyebabkan miss P tak muncul... so hasil daripada Rawatan dan Perubatan  yang dijalankan doktor cume cakap yang hormon lynn tak stabil, berkemungkinan terjadi selepas lynn kahwin sebab sebelum kawin miss P datang tepat pada masanya.. so time tu doktor bagi ubat untuk turunkan darah.. untuk 5 hari, lynn makan sampai habis..hari ke-6 makan ubat tu Miss P keluar....

Bulan 7 ,8 dan awal bulan 9

Miss P tak muncul juga... time tu tak pergi klinik pun..tunggu dan beserah jela miss P kluar...dan untuk pertama kali setelah bertahun-tahun tak puasa penuh..tahun 2012 lynn dapat puasa penuh... akhir bulan 9 miss p baru muncul.. (lynn amat jarang ambil ubat, tak kisahlah ubat apa2 pun...termasuklah kalau sakit kepala or demam.. selagi boleh dikawal lynn seboleh-bolehnye tolak ubat)

bulan 10, 11, 12

Alhamdulilah time nie miss P mucul tiap-tiap bulan. untuk bulan 10 dan 11 setiap kali nak nak miss P keluar tepat pada waktunye lynn akan minum spirulina sehari sebelum tarikh miss P yang sepatutnya keluar, so untuk bulan 10 dan 11 miss P keluar tepat pada waktunya.

bulan 12, lynn tak ambil pun spirulina.. dalam hati harap sangat miss P keluar....dan dengan tak disangka-sangka. miss P keluar tepat pada waktunya.. Alhamdulilah Miss P dah regular balik untuk tahun 2012..

bulan 1, 2 2013
miss P keluar tepat mengikut cycle.. pada bulan 1....namun untuk bulan 2 miss P lewat untuk beberapa hari..
time tu lynn adelah google dan lynn ada main game Anmum dekat laman web gettingpregnant.com dan terbaca yang sebenarnya  minum Anmum materna boleh membantu untuk ibu-ibu yang tengah plan untuk mengandung..sebab anmum materna ada asid folic, that's mean bukan orang yang mengandung je boleh minum..ibu yang tak mengandung pun boleh minum.. lepas je habis miss P lynn minum Anmum time tu tak la minum macam yang mereka suggest..lynn minum sekali sehari..tu pun kadang-kadang terbabas.... terlupa nak minum..

Bulan 3 dan 4 2013
tup-tup hari yang lynn tunggu-tunggu untuk miss P keluar... tiba-tiba miss P tak keluar dan time tu lynn adalah consume satu product untuk kehamilan..tapi lynn tak minum lagi sebab miss P tak keluar bulan 3 tu...sampai lah bulan 4.. miss P tak keluar...dan time tu lynn stop sekejap minum Anmum materna sebab lynn terpikir yang miss P x datang sebab lynn minum anmum materna.. dan time tu tak terlintas langsung nak cek UPT .. sebab malas nak mengharap sesuatu yang tak pasti.. tanda-tanda awal kehamilan pun tak ada..

akhirnya dengan secara tiba-tiba.. en roommate balik dari kerja terus cakap

hooney kita buat UPT la.. mana tau hooney pregnant ke..abang risau la....

hasil daripada kami buat UPT.. hanya tuhan yang tahu perasaan itu... alhamdulilah +ve... naik dua line....time tu 18 haribulan 4 2013..



siap tulis tarikh.. en roommate punye kerja..since ada pendarahan....



19 haribulan 4
kami pergi ke klinik Swasta untuk buat pengesahan..klinik tu jugak lynn pergi time bulan 6 sebab miss P tak regular tu... nak kata klinik pakar sakit puan...tak sangatlah..kikiki...
malam tu bila doktor tu scan perut.. still tak nampak lagi janin... doktor tanya bila last miss P lynn cakap la yang last miss P pada 18 haribulan 2 2013.. kalau betulah tarikh tu.... maksudnya kandungan dah berusia 8minggu... doktor suruh buat UPT dan hasilnya +ve.. tapi baru lagi sebab line tu tak terang..masih kabur... doktor suruh datang lagi 2 minggu supaya dapat buat pengesahan...

20haribulan 4 hari sabtu.. waktu pagi tu lynn baru lepas mandi.. terasa sakit di bahagia ari-ari... pergi toilet dan lynn cek ade spotting di pantyliner.. perasaan masa tu jangan cakap la...memang takut, risau dan paling penting menangis!!! petang tu still lagi ada spotting.. so lynn ajak en roommate pergi semula ke klinik dekat semenyih tu.. scan lagi skali selepas masuk air dalam badan.. baru boleh nampak kantung janin.. doktor cakap kandungan berusia 5minggu 6 hari. ..doktor kate tak boleh ikut last miss P keluar..hari tu kena bayar RM190.. mahal?

21 haribulan 4 hari ahad.. family lynn suggest suruh lynn pergi ke hospital kajang ... sebab utama pendarahan still tak berhenti dan klinik swasta tu tak bagi ubat kuatkan rahim sebab dah kehabisan stok,  farmasi taknak jual sebab tak berani kerana tiada surat daripada klinik..so farmasi taknak tanggung risiko.. tak pelah kami ke hospital kajang.. adui... kena ambil nombor bagai dan tunggu..... disebabkan pendarahan masih belum banyak lynn masih menggunakan 1 pad... kalau dah guna 5/6 pad sehari baru lah masuk bilik kecemasan....

akhirnya dihantar ke wad 5 (bersalin) untuk rawatan selanjutnya... cuma time tu tak la kena warded .. dan hari tu doktor H, scan dekat perut tak nampak lagi... hati dah risau... akhirnya...



terkejut... terdiam... nie kali pertama dalam hidup..dah tentulah masih budak sekolah tak tau apa2.. scan ultrasound melalui miss V.

doktor H : tersenyum... sakit sikit je puan... puan tarik nafas.... haaa.....baru nampak...nie rahim puan. yang ini kantung janin puan, dan dalam tu ada janin... tapi nie baru lagi...tadi puan kata 5 minggu... hari nie dah 6 minggu puan... tak ada heartbeat lg... puan tarik nafas.. saya nak keluarkan...
doktor H : selalunya bila ada pendarahan macam nie.. bermaksud kandungan puan masih lagi 50/50. ada yang berjaya hamil sehingga bersalin, dan ada yang tidak berjaya hamil.. maksudnya keguguran..
Pn Honney:  terdiam... terkhusyuk mendengar.. dengar 50/50 itu amat menakutkan...
Doktor H : insyallah kalau ada rezeki  puan..saya bagi puan mc 3 hari.. nanti lagi 2 minggu 8 haribulan 5 puan datang lagi ye...


balik tu bedrest je.. en roommate yang buat kerja rumah... daripada membasuh pinggan kepada membasuh baju kepada memasak, menghidangkan makanan.. semua en roommate buat...

24 haribulan 4 2013

waktu tu jam 12.15.. pendarahan makin banyak.. bukan spotting je.. fresh blood sekali keluar.. risau dan takut.. nasib baik time tu en roommate dekat ofis je... en roommate amik halfday... tapi tak tunggu pukul 1 pun... terus balik rumah.. nasib la dekat je 10 minit... terus kami gerak pergi ke hospital kajang....


time dekat hospital tu terus masuk  bilik kecemasan.. scan..tak nampak lagi hantar ke wad 5...
ternampak doktor H... rase nak menjerit-jerit pangil doktor H cek lynn..tapi time tu doktor H kena pergi ke red Zon.. kalau takde doktor lain dalam mase 20minit doktor H akan datang lagi... tapi malang...kikiki..dapat dokor T n doktor G (doktor baru nak belajar).. kena buat lagi ultrasound melalui miss V..

doktor T : puan nie kantung janin puan.. tapi nampaknya macam dah kosong sebab kantung janin puan dah memanjang....
pn. Hooney: terkejut dan terdiam... betul ke??
doktor T : puan nak cuci ke puan nak biar dia keluar sendiri.. kalau cuci..kita akan bius la bagi tak sakit... tapi kalau x cuci dia akan keluar sendiri dan prosesnya macam bersalin je puan...
pn. Hooney : masih terkejut dan terdiam..... lynn masih tak tau nak buat keputusan.. dalam sejarah family lynn belum pernah ada yang keguguran...
doktor T: macam mana puan?
pn. Hooney: confirm ke doktor dah takde....
doktor T : mungkin kalau kita cuci janin tu keluar sekali...
pn Hooney : deeennnggggggg!!!! janin keluar? so x confirm ke nie?  dalam hati jela..
doktor T : tak pelah...puan balik dulu.. kalau dia keluar sendiri nanti.. puan datang hospital kita scan tengok dah kosong belum... kalau dia tak keluar.. 8 haribulan 5 nanti puan datang kita scan... sekarang takda heartbeat lagi...  

tak suka sangat dengan doktor T nie.. sebab kurang mesra dengan patient ..nak dengan doktor H...
duduk sekejap sementara nak dapat mc lagi 3 hari...dalam hati sedih sangat-sangat, nak cepat keluar daripada wad tu..nak jumpa en roommate nak peluk..nak semangat.. en roommate kat luar sebab lelaki tak boleh masuk dalam wad tu.. time tu tiba-tiba doktor G,  datang..

doktor G : Puan bersabar ye puan.. you are still young.. you pun baru je kawen...
pn .Hooney :  dalam hati lynn... kan dah cakap dah setahun kawen doktor..kenapelah doktor nie pergi tegur aku... dengan tiba-tiba air mata berjurai jatuh...laju pulak tu..
 doktor H masuk dan tanya doktor T.. doktor T cuma geling kepala menandakan dah tak da..doktor T cakap kantung dah kosong....dah macam cerpen pulak!!

dapat surat mc terus keluar.. cari en roommate tak jumpa.... call... cepat abang..cepat....
nampak en roommate keluar daripada surau... ohh...dah pukul 3 rupanya... cepatnya masa berlalu... terus peluk en roommate..cakap dah takde.. baby dah takde..doktor kate dah kosong.. tinggal kantung.... en roommate terpinga-pinga..dah tentulah die tak faham apa kantung kosong tu.....balik rumah terangkan...bagitau dekat family semua...


25 haribulan 4 harijadi lynn..tak pergi mana-mana..dan sampai sekarang tak sambut pun..sebabnya time tu memang kena duduk rumah je... pendarahan makin berkurangan... lynn ade jugak cari dekat google.. setiap orang pengalaman lain-lain.. ada yang kata kantung dah kosong..tapi lepas 2 minggu scan..janin tu ade lagi...siap ada heartbeat lagi... ada yang macam lynn lepas doktor bagitau kantung janin dah kosong.. pendarahan dah berkurangan selang beberapa hari darah keluar bagaikan air paip....

test lagi untuk 27 haribulan..time nie dah redha..memang naik 2 line tp 1 line dah pudar...maksudnye  HCG makin berkurangan..   
27 haribulan 4.. bos besaq kat tempat kerja datang rumah bersama keluarga termasuk emak bos..  segannye waktu itu.. tapi Alhamdulilah..tu maknanya bos sayangkan pekerjanya... hehe... hari isnin lynn kerja macam biasa sampai hari jumaat... darah dah tak keluar macam selalu.. spotting je..setitik dua..time tu berjauhan jugak dengan en roommate.. doa je time tu pada Allah agar tak terjadi ape2 yang tak di ingini... doakan senjata orang mukmin...hari jumaat en roommate kerja dekat putrajaya.. jauh jugak tu dari semenyih... tapi alhamdulilah tak terjadi apa-apa...

test lagi untuk kali terakhir..time nie naik dua line sebenarnye tapi yang 1 tu makin pudar.. so maksudnye HCG makin berkurangan.. dan time nie 2 haribulan 5.. ok dah tau keputusannya...

4 haribulan 5... en roommate pergi rumah umi.. ajak lynn tp sejujurnya lynn nak berehat dekat rumah.. tak nak tanggung risiko.. jadi petang tu en roommate ke kl... malam tu time pukul 8 tiba-tiba terasa sesuatu keluar... pergi toilet.. tengok darah beku je... bagitau en roommate dah famly lynn ayah suruh pergi hospital segera..en roommate terus balik.. darah banyak..tapi tak la macam air paip.. 1 pad pun tak penuh..
en roommate sampai... ajak pergi hospital tapi tak nak...nak habiskan masterchef selebriti malaysia dulu.. dah habis baru buat keputusan nak pergi ke tak...bleh gitu? double cek darah dekat pad.. sikit.. dan yang penting perut tak sakit lagi.. sebab sebelum darah beku keluar sakit perut...

akhirnya bawak sempel darah beku tu pergi ke hospital...masuk bilik kecemasan...doktor perempuan..dahlah amik darah sampai 2 kali..dia kata darah tak keluar padahal salah amik..adeke care nak amik macam nak amik darah 1 beg tu... dan yang paling penting time keluarkan jarum tu..jarum tu bengkok.. adui..rase nak ketuk je doktor tu...kali kedua amik sekejap.. baru ok...doktor tu terus nak cuci.. lynn cakap la cek la dulu betul or tak.. en roommate pun macam tak puas hati dengan doktor kat bilik kecemasan tu... last-last dia hantar lynn ke wad 5.. time tu dah pukul 1 pgi...

hari tu doktor S , bila dia tanya pelbagai soalan dijawab dengan tenang... dan dia pun tak dapat nak buat keputusan... die call doktor H.. kejap lagi doktor H datang.... bestnya doktor H... lynn bukan la admire sangat dengan doktor H.. tapi lynn rasa doktor H nie lagi bagus daripada doktor-doktor yang sebelum nie...

doktor S scan kat perut dak nampak... doktor H datang... dan scan melalui miss V lagi..

Doktor H: emm puan... macam mane ye... mase tu kate kantung dah kosong.. sekarang nie.. sambil tunjuk dekat screen... dah tak de puan..rahim dah kosong..
 Pn hooney: betulke doktor... dah kosong habis?
Doktor H : ye puan.. puan tarik nafas saya nak keluarkan.. nanti saya bagi puan injection untuk kecutkan rahim... mungkin dalam 2,3 hari nie pendarahan banyak sikit la sebab rahim sedang mengecut.. tapi lepas tu dia akan berkurangan dan berhenti.. puan tak payah buat D&C..sebab dia dah keluar sendiri...
pn Hooney: pasrah.... ye doktor...
Doktor H: puan nak mc ke..kalau nak mc saya boleh bagi mc seminggu...
Pn.Hooney: kalau tak mc bahaya ke doktor...
Doktor H: tak puan sambil senyuman manis...
Pn.Hooney: doktor bagi la mc..kalau sy ok sy kerja la..kalau tak ok sy tak kerja.. hari isnin nie memang sy tak kerja doktor..
Doktor H: ok puan....
dapat mc seminggu


dah dapat suntikan untuk kecutkan rahim tu kat punggung... dan mc pun ada kat tangan... jam juga dah menunjukkan pukul 2 pg... keluar cari en roommate...kesian tunggu kat luar gelap2... rupa-rupanya tengah berborak dengan kawan dia yang dah lama tak jumpa..kawan dia tunggu isteri nak bersalin....

lynn bagitau dekat en roommate yang baby dah tak ade...memang dah kosong... en roommate tak terkejut... sebenarnya masa doktor bagitau yang kantung dah kosong tu je lynn beria-ia nangis..tapi time dah tau memang tak ade rezeki kami untuk mendapatkan zuriat..lynn tak menangis.. sebab kami suami isteri memang dah redha.. dan kami tau..zuriat kami tak dapat nak survive dalam kandungan lynn..

Alhamdulilah..Allah permudahkan segalanya....kami tunggu rezeki kami akan datang.. insyaallah ade lagi untuk kami... Allah itu maha Adil...









Image Hosted by ImageShack.us

10 comments :

zet said...

Sayu nye baca... Sabar dn tbh ye puan..

Dhia Amira said...

Sedih dn takut nk melaluinya.. Br 11 mgu kandungan tp ahad lepas ada bleeding xbnyk. Isnin scan, doct bgtau tngl kantung jer.. Tgh search cara lain selain DNC.. Smoga Allah permudahkn segalanya..

alynn malynna said...

@dhia amira
semoga Allah permudahkan segalanya.. insyaallah ade care lain selain DnC..

Hana Syed said...

semoga tabah. takpe usaha lagi.. tapi atleast lynn tahu juga yg lynn boleh pregnant. Mcm sy x pernah hamil pun sejak 5 thun kawin

Anonymous said...

Menangis saya baca cerita puan kerana saya turut merasa perasaan itu.saya pon masih belum terima cahayamata walau usia perkahwinan dah masuk setahun. Saya pernah lewat period seminggu dok keluar coklat2 je selama seminggu.jumpa doct simptom hamil tu dah ada walau test x nmpak.hari k8 keluar sekeping darah beku.lepas hari2 seterusnya mcm drah biasa. Sedih jugak laa. Skrg tgh berusaha untuk hamil moga doa untuk memperolehi zuriat di makbulkan Allah.

Anonymous said...

Nak tanya ni... sy ada semua tanda-|| kehamilan.. period lewat semggu.. check upt -ve... prlukh sy bjmp doc atau kn tggu lg smggu?

Anonymous said...

Sedih baca cerita awak. Sy baru je semalam 28hb 10 tahu yg baby sy pon dh tkde..rahim dh kosong. Tp tetap kena bt d&c. Saya dan suami redha. Kalau yg ni yg terbaik..

Justina Leong said...

Saya mempunyai pengalaman yg sama dgn awak .:'( . Sedih . Saya masa dokt nak buat DnC tu tiba2 baby saya jatuh . Masa tu kandungan saya 4 bulan . Twins lagi baby . Tak pa . Kami da redha .

Atie Acid said...

Sy pn ade pengalaman cmni..kehamilan ke-3..1st 6thn..2nd 4 thn..agk lme tggu baby..time bg tau hubby upt ++ hubby hepy and ank2 pn gembira sgt yg kck asyik tny"mama bila baby nk kluar dr perut mama".ble tau baby dh xde pulak..hubby..ank2 pakat nangis time tu jgk dlm keta dgn sy skli xdpt thn emosi.after 10weeks n plan nk buat bku merah ari ahd..khamis tu ade spot sket stitik dua maybe..so x pk ape.pg jumaat nk buang air kecil kluar ktulan darah mcm perut ikn kalernye mmg decide pg emergncy scan kantung dh kosong.doc bg tempoh 2week utk biar kantong kluar sdr klu x dnc..pd mse yg sme doc ckp kmungkinn jgk fetus blm klihatan(ade sket kekuatan baby still ade ble dgr doc ckp cmtu)tp bleading ttp ade sket2 x pnh pad..tggu je tmph yg d bg..lmenye rse..still x berhenti harap.ape pn kptsn sy cbe redha demi yg lain.sebaik2 perancang adlh allah..

Qalbun said...

macam.. sekarng dapat zuriat da ke? bagaimana atasi masalah tu? sbb cousin saya hadapi perkarayang sama.

iklan-iklan!!!