iklan neh besshhh lerrr..

Friday, 11 March 2011

kenapa peniaga burger tepi jalan mesti orang melayu??



assalamualaikum.....

apa khabar semua?? sihat? harap korang semua sihat sahaje ok...

mase tu sesi merempit dengan my epynn...tibe2 beborak pasal burger..
kalau kita tgk restoran.. ade india, cina, melayu yg buka kan?
tapi kenapa kalau burger yang selalu kita nampak mesti orang melayu....

ce cite..ce cite.. ce tengok sikit kat tempat korang..melayu kan...hehe...
apa faktor2 yg menyebabkan hanya orang melayu je yang buka burger...

ada jugak sesetengah masyrakat yang mempunyai mentaliti yg kolot kan?

ok lynn bg contoh....

orang akan selalu pikir yg berniaga burger tepi jalan nie mesti orang susah..sebab tu buat part time...ade lagi teruk pk...peniaga burger tepi jalan nie orang yang tidak berpelajaran tinggi..takde mase depan la..

selalu orang pk macam tu kan...sebab tu kadang2 ade orang yg tak hormat dengan peniaga burger nie...ibarat pandang sebelah mata je.....selalu sangat pandang sinis dengan mereka2 nie..

ok ape yang lynn dapat pikir kenapa orang melayu je yang berniaga burger....

faktor utama mesti la pasal customer kan....eh..korang yg belajar bisnes..mesti la tau kan...customer tu sangat la penting dalam perniagaan..

mejoriti orang yang beli burger tepi jalan nie orang melayu...cube kalau orang cina dan india yang berniaga...dah tentulah customer mereka akan tertumpu pada 1 kaum je kan...
tak denye orang melayu nak beli burger kat dorang...

eh..berniaga burger ini amat menguntungkan tau x...cube korang bayangkan 1 malam burger korang habis dalam 60 biji...bayangkan la 1 biji burger daging korang jual 2.00...dah dapat RM120 kan..eh tu baru lynn buat angggaran tu...x masuk burger special, burger double lagi...cheese lagi...kan???


lapar la pulak bile tgk gambar nie....credit gambar to pokcik google...



kalau 1 malam tu korang dah boleh simpan paling kurang pun la RM10, seminggu da RM70 kalau sebulan??? mau x banyak...eh tu duit simpanan tau...tuk kerja part time...

ingatlah ea...x semetinye yang berniaga burger tu semua mereka yang tak berpelajaran..
jangan tak tau...kadang2 abang yang masak burger tu ade diploma...eh...akak yang tukang bungkus tu ade digree tau....jadi hormat la mereka2 yang berniaga tepi jalan nie..
tak kisah la abg jual burger ke...cik siti jual kuih ke...mak esah jual nasi lemak ke kan?

jadi terjawab x persoalan kenapa peniaga burger tepi jalan mesti orang melayu???

dah kan???

ok nak sambung buat assignment...bye!





Image Hosted by ImageShack.us

3 comments :

madammondoq said...

salam..

nice blog..
jgn lupa adegan tutup lampu di blog saya..
salam singgah ye..
TQ

apisv2 said...

salam,
mengunjungi rakan2 blog;)
slmt berkenalan,

blog apisv2

hudhud cute said...

Good info..:-D

iklan-iklan!!!