35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan
1 batang serai (dititik)
50gm daun kesum
Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
3 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara
Kisar cili kering , bawang merah , bawang putih, kunyit , halia,belacan
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut
Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
Masukkan pula garam. Gaul sebati
Tambahkan air
Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
p/s : neh bukanla resepi yg lynn cipte sndry...tp resepi org lain yg lynn da cube...
No comments :
Post a Comment