iklan neh besshhh lerrr..

Monday, 30 December 2013

Taman Botani Negara | Bukit Cahaya Seri Alam

Assalamualaikum~~
yey!! akhirnya.. hari yang main redah je... kalau dengan en roommate nak berjalan tak boleh plan2...kita kena redah je...

pagi  ahad tu..sarapan..then hantar umi g kerja.. ateh tanya...nak pegi mana lepas nie ngah....
sebab selalunya..kalau kami balik..kebetulan ateh balik...kami mesti merayap..
so sinilah tempatnye..en roommate yang nak pergi...kita ikut je..janji jalannn...


akhirnya sampai jugak... kami guna gps.. sesat jugak..haha..last2 google kat blog..  
ade satu blog tu cakap... dari Federal highway.. terus sampai jumpa bulatan melawati.. ambil pukul 3.. terus..landmark sebelah kanan ada tesco.. lepas tu ada pusat akuatik... terus sahaja.. jumpa trafik light yang sebelah kanan ada rumah flat.. belok kanan.. ikut signbord.. tak leh nak letak credit.. sebab lupa nama blog tu...td google kai hp jek..

yey..dah sampai..

kuanter beli tiket.. berdiri tegak.. tak sangka en roommate ambil gambar.. hehe

harga tiket untuk dewasa murah je... Rm3 kanak-kanak Rm1 kot? tak tengok..hehe

berangan sebenarnya nak naik basikal..dah lama tak naik kan.. kekok pun ade jugak.. basikal nie sewa.. Rm5 untuk 1 jam pertama...1jam berikutnya..kena tambah Rm1 begitulah seterusnya..3 jam Rm7 lah kan..

macam lynn cakap tadi.. berangan nak naik basikal.. last2 kat bukit..turun tolakkkk...haha.. penat ok.. tibe2 kena mengayuh..giler tak semput..last berbasikal pun dah tak ingat dah...tapi ok lah... yang penting enjoyyy..

fokus utama mesti la rumah beriklim nie kan.. tuk bulan november -februari... musim sejuk...so...salji..
nak masuk kena bayar Rm5 tok seorang..tapi maximum kat dalam tu 3minit je...sejukk kan.beku nanti..dapatlah pengalaman bercakap sampai keluar asap...haha

muka penat sebenarnya..berpeluh2..



kami pergi mana yang sempat jelah...sampai pun time tu dah pukul 3...dia buka sampai 4.30 jek..lepas masuk rumah nie... kami patah balik.. sebab nak naik bus.. ala time tu pun dah makan masa..dah 4.30 kot..



singgah kejap dekat taman haiwan.. dengan taman rusa...

naik bus lagi best.. haa..bus nie free je.. boleh la siapa2 yang bawak baby... orang2 tua... naik bus kan..tak penat..cume tunggu que ler..

dah tak larat..dah penat.. air dah habis... tu pun masih haus..perut dah lapa... apalagi?

kita cari kedai makan yang paling dekat.. dan makan!


balik tu masuk kereta terus ujan lebat... fuhhh.. tepat2..cube kalau tengah mengayuh basikal tu..tibe3 ujan? then ambil umi... umi cakap.. ala nanti umi nak pergi... umi nak naik basikal...

haaaa? tak laraatttt...hahaha


dalam kereta dah request kat en roommate.. 

abang malam nie tidur umah umi lagi la..sok pagi2 kita cabut balik kajang... penat... tak larat dah...kalau barang2 dalam keta x pe dah..nie barang sume kat bilik lagi.. confirm dah masuk umah..tak nak keluar.. dan mesti la request tu di approved!


daaaaa.. nanti kita terjah jalan2 lagi!!






Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, 29 December 2013

Makang-makang with Rosai's family

Assalamualaikum~~

haa... entri lepas update makan dengan family lynn kan... so minggu nie dengan family en roommate.. kebetulan pulak sama.. mak mentua dapat bonus..belanja anak-anak makan.. ..




so kami makan kat sini...





kami ambil menu yang nie.. atas n bawah tu..large dengan regular

side dish lain ade la yang umi order..tapi lynn makan pizza nie je.. sebab petang tu..dah makan nasi kat majlis pertunangan sepupu en roommate



selamat bertunang leyha dan awi..:)

Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, 28 December 2013

Makang-makang with zaroat family..

Assalamualaikum~~

emak dah niat.. dapat bonus nak belanje anak-anak makan..bonus sebulan setengah gaji..banyak tu.. hehe..tapi en roommate tak dapat join.. mak pesan.. angah jangan tunjuk gambar kat abang ngah..kesian dia kat sana..(pinang)


ayah dan abg long.. ayah memang suka rakam video gelagat cucu2nya...

video budak dua orang nie la... sementara tunggu makanan datang...amboi kakak.sukanya..

gemuksnye la haiii...

makanan dah sampai...


 
emak je dah habis makan..yang lain tak lagi.. hehe..mak melayan kakak la... kan kakak banyak mulut.. 


tiba-tiba dapat gambar dari wssap..

en roommate punya menu pulak... ayam rendang katanya yang dalam bungkusan daun pandan ke ape.... lala masak lemon.. telur dadar dan sayur kailan.. sebab bos kate dia buat kerja bagus... 



hari rabu kami balik kajang..plan asal nak balik tengah hari..tapi tunda..

jage pisang goreng jap dengan en roommate..sebab ayah pergi melawat suami kawan mak kat hospital kluang.. kejap je jaganya.. tapi lynn yang ngada2 ajak en roommate balik malam...dah seminggu duduk kluang pun tak puas lagi..hehe...

menggedik jap.... 

thanks to my along sebab buatkan krunchy almond nie.. mase mula-mula sampai tu.. dia belikan..tapi jap je dah abis.. nak balik dia buatkan pulak..hehe. thanks tok mak sebab masak sedap2 kat kluang.. angah masak sekali je sepanjang kat kluang.. thanks kat ayah.. sebab dengar angah membebel hari2.. dah lama tak borak2...thanks gak sebab layan menantu tu.. nak itu ini... 

rindu lagi nak balik kluang...~~~






Image Hosted by ImageShack.us

Friday, 27 December 2013

Aqil amsyar~~

Assalamualaikum

tak boleh jadi nie.. masa ambil kakak lynn kat umah dia.. isyia confirm la tertunggu-tunggu makngah dia.. sampaikan siap terjerit-jerit bila nampak atuk da sampai.. tercari-cari  makngah...

aqil? aqil masa lynn sampai dia tidur..masa tu kat bilik dalam buai... tiba-tiba dia merengek nak turun.. ibu dia sibuk kat dapur..ayah dia pulak sibuk borak ngan atok lah kan....makngah pun masuk bilik.. tengok aqil.. terus dia nangis.dia tak kenal...yelah dah berapa bulan tak jumpa kan..

xpe2 kita bagi peluang kat aqil..

hari pertama aqil berpisah dengan ibu.. hehe.. aqil x pernah berpisah dengan ibu dia.. tak pernah.. ibu kan tak kerja... nie lah kali pertama aqil tidur umah atok tanpa ibu... tapi dari gaya.. aqil ok je.. kakak laa pulak.. mula-mula kakak ok.. tapi baru sehari ibu dah balik.. kakak sibuk nak ikut ibu.. macam2 alasan dia bagi.. dia tak senang sebenarnya aqil dilayan oleh makngah.. sampai makngah kena layan kakak macam aqil.. x pelah..kakak ikut ibu balik..aqil tinggal dengan makngah...

akhirnya aqil rapat dengan makngah.. yey!! lynn x suka kalau anak sedara sendiri tak rapat dengan lynn.. tapi alhamdulilah..baru 2 hari.. aqil duduk dengan makngah...aqil dah ok dah.. bila malam-malam lepak beger..ibu tengah buat kerja... aqil ok je duduk ngan atuk dengan makngah.. kalau tak ayah lynn cakap.. kalau ibu dia tengah buat kerja.. ayah pegang..jangan harap dia nakk.. 


aqil tak nak tidur buai sangat.. suka tidur bawah....

nie pokcu punya kerja la nie.. sampai suruh turun pun aqil tak nak turun..habislah berebut dengan kakak nanti..

aqil dah mengantuk.. time nie aqil ikut makngah, atuk n nenek pergi jemputan kahwen..kawan makngah kahwen..lepas tu kami ke mersing..melawat suami kawan mak lynn sakit...




sedih tak dapat main.. atok memang saja je tau..ade ke atuk berselawat sambil main gitar.. terkejut aqil..hehe..first time dia nampak gitar.. 

atuk bagi peluang.. memang tak lepaskan la...

setiap hari ibu n kakak datang jumpa aqil n balik pukul 4ptg.. malam pulak giliran aqil jumpa ibu kat beger.. hehe setiap hari macam tu.. aqil dah tak kisah.. dah tak nangis.. dan yang penting lebih mesra dengan orang lain.. kalau dulu.. atuk layan je.. ibu lalu depan dia.. terus nak ikut ibu. sekarang tak lagi... sebab dia dah tau itu atuk..itu nenek.. hehe. sampai atuk g kedai pun nak ikut..

pagi-pagi dengan makngah.. tengah hari dengan atuk.. petang pokcu bawak jalan naik motor.. nenek balik kerja nenek mandi siap2 bawak aqil pusing2 kat luar borak dengan jiran2.. 
mak lynn memang tak jaga la aqil.. lynn je jaga.. mak tak larat dah.. yelah umur dah lanjutkan.. setakat main2 dengan aqil.. bawak aqil jalan.. boleh la.. tapi nak tolong jaga.. tuka pempers..memang tak la.. sian mak.. dulu jaga kami adik beradik.. mak cakap boleh je.. tp bila dah masuk cucu.. kudrat tak macam orang2 muda...
nie kakak.. time nie sibuk nak hp makngah nak main game pou katanya.. kakak dulu dalam pantang pun lynn ade jaga gak.. kesimpulannya.. jage budak dua orang nie senang la jugak.. tapi anak orang kan.. x sama dengan anak sendiri.. kakak dah besar.. malam2..bila merengek.. makngah tanya.. nak susu ke.. tak jawab..nak kencing ke.. x jawab.. haihhh la...makngah pun buat susu.. bila dah siap..kakak tolak.. terus cakap nak kencing... nape lah tak cakap dari awal..tapi lepas g toilet baru la dia minum susu  n sambung tidur. kakak nie umur 2 tahun lbih dah tak pakai pempers.. ibu dia duduk kat umah senang nak ajar anak tak payah guna pempers..kalau duduk taska..cm ner nak ajar ea..ambil masa la kan..mane ade orang taska sangup nak biar budak tak pakai pempers lepas tu budak terkencing dalam seluar pulak.. kan? ke ade?

 
aqil dah balik~~ tapi tiba-tiba pokcu (adik lynn) tanya. napa along ambil aqil...
so esoknya.. pakngah pun sampai hari selasa pukul 4 pagi lepas balik dari pinang.. petang tu..kakak lynn tiba-tiba call suruh ambil dia kat bukit ayam.. cermin kereta dia pecah.. sebab lori memotong kat sebelah..batu tercampak kena cermin kereta...lepas hantar kakak lynn balik.. lynn pun bawak aqil g umah mak balik.. hehe.. pinjam jap je. sebab malam tu kami g beger akak balik..en roommate nak makan meatball katanya...dan tentunya nak salam-salam ngn diorang sebab rabu 25/12 tengah hari kami nak balik kajang semula...





akhirnya banyak dah gambar aqil dalam simpanan makngah..kalau tak muka kakak je penuh..hehe


Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, 26 December 2013

Kluang lagi~~

Assalamualaikum~~

akhirnya cuti panjang jugak dekat kluang.. thanks to en roommate sebab izinkan si isteri nie balik sorang diri.. en roommate tak boleh ikut sebab kena outstation pergi penang.. dan sebab tulah lynn balik..kalau balik kena tinggalkan en roommate memang tak lah...

ingatkan nak gerak jam 2.30...tapi hari sabtu tu en roommate lambat..so pukul 6ptg bertolak ke kluang..sampai dalam jam 9 lebih..ayah n emak ambil kat simpang umah je.. senangkan...


sampai rumah call isyia:

kakak..makngah dekat umah nenek nie!!
isyia: datanglah umah kakak..kakak x boleh datang..aqil tido..


malam tu juga atuk amik..hehe..so bermula la episod kehidupan sebagai makngah di kluang...
hari ahad tu..kami keluar g jejalan..masing-masing x bawak suami..ayah je lah ade..suami kepada mak..

                                                
budak takut kena tinggal... tengok semua orang pakai tudung.. siap2 nak kluar..dia pun nangis la..sebab sorang pun x de yang nak dokong dia..hehe. comeyyyy..

suka kan..dapat keluar... confirm tak kena tinggal...hehe



aqil tengok ibu.. ibu sibuk beli kasut.. kakak sibuk pilih kasut.. nenek pun sibuk beli kasut.. makngah sibuk beli seluar... aqil tak beli ape2.. hehe


 lepas masing-masing dah dapat barang yang kita nak.. so pergi ke sini.. fun fun land ea? hehe
 masuk Rm10.. untuk kanak-kanak je..ibu bapa tak perlu bayar..tapi kena bawa stokin..
time nie makngah kurang sikit layan aqil..dah kakak nie kuat cemburu.. duk melayan kakak je la...

..
aqil dengan ibu je lah.. aqil nak dengan orang lain kalau tak nampak ibu dia..tapi kalau ibu depan mata memang tak nak la dengan orang lain.. dengan atuk yg hari-hari jumpa pun dia tak nak.. lagi dengan makngah kan..tapi kalau tak de ibu dia..dia ok je..nak dengan semua orang.. 





lepas balik..kita semua makan.. beriya je kakak tu tengok menu.. hehe..










Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers