iklan neh besshhh lerrr..

Saturday, 19 October 2013

bau-bau bacang la sangat....




bau-bau bacang? kakakaka..salah la bang oi....

fuhhhh...selamat la dah ade jadual.... tapi jauh jugak tu ke kulai..balik hari.... emmmm nak ikut... singgah kluang boleh tak en roommate????

* benda lain jgn tengok k...kakaka..malas nak crop2 bagai...









Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, 17 October 2013

Seketika di Kluang

Assalamualaikum~~~

yey!!! akhirnya balik jugak kluang tanpa halangan....bersyukur sangat Allah permudahkan segalanya..
dah dua bulan tak balik kan... dah tentulah hati nie tak keruan...lynn pelik la macam mana kan orang boleh handle perasaan diorang....sampai bebulan tak balik....x pun setahun berapa kali je balik..kalau jauh luar negara tu faham la..nie dalam malaysia je...lynn nie jangan kate bulan.. keluar je dari simpang jalan 35 rumah mak...terus rase macam tak nak balikkkkkkkkkkk....

biasanya lynn kalau balik memang kat umah je la... x de merayap kat tempat lain....sebab nak habiskan semua masa yang ade dengan family....lagi2 sekarang ayah dah tak kerja jauh...ayah dah berniaga sarapan pagi n pisang goreng untuk waktu petang.. lagi la kami suka...sebab kami laki bini memang suka berniaga... walaupun orang pikir macam standart level berniaga tepi jalan zero....tapi kami laki bini kalau ade mase waktu petang..berniaga ..memang seronok....

so, aktiviti kami kat kluang... tolong ayah berniaga...dan tengok baby Nurhana Izzati..baby nie anak sedara abang ipar lynn punya side.. kira sepupu isyia la...gambar lynn ambil dari fb mama hana jela ye...hehe..



mase balik kluang tu memang dah berjanji dengan isyia nak belikan hadiah... di sebabkan isyia suka sangat memasak... so lynn beli la kitchen set nie...tapi yang sayangnya..lynn beli last minit..so kitchen jenis nie je yang ade...x besar sgt..dan tak best sebab tempat bakar ayam tu just sticker je...kalau betol2 boleh bukak..memang terbaik la... tapi walaupun makngah tak suka... isyia die excited giler..sampai tak menyempat2 lynn nak buat benda lain..kena la layan isyia... yang bestnye budak2 nie klau kita bagi hadiah..dia hargai... kan...dan yang paling penting..soft motor skills untuk isyia nie bagus la..orang cakap montessori kan?



dia boleh belajar jugak cara pegang sudip..yang lynn tabik spring kat isyia..bila tengok cara dia basuh pinggan.. sebab siap basuh depan belakang..walaupun sekadar mainan je punn..yelah walaupun lynn tak de anak lagi..tapi pada lynn sebagai ibu bapa kita perlu la tunjukkan anak2..setiap barang yang dia main...apa tujuannya..contoh macam pinggan tu...dah guna kena lah basuh...bukan bila dah guna tak basuh..mana boleh guna lagi kan? tak la sampai besar nanti dah makan tak reti basuh pinggan.. sebab apa yang lynn nampak...isyia nie bila dia konon2 dah bagi orang makan apa yang dia masak... dia akan basuh pinggan tu..





contoh lain... pisau tu..dia tau guna untuk apa.. cara pegang macam mana.. hati-hati jangan sampai terkena tangan...time nie konon2 dia tengah potong ayam.. kikiki

tengok...dia basuh pisau tu lepas dah guna untuk potong ayam..basuh sebelum simpan!
untuk anak-anak usia 3,4 tahun tak yah la beli buku banyak2..sebab kanak-kanak seperti ini perlukan lebih banyak kreativiti spontan..sebab kanak-kanak kan suka explore ape sahaja yang ade depan diorang..so kalau apa yang diorang buat tu salah...kita kenalah tegur.. dan tunjukkan cara yang betol..supaya dia ingat..owhh..ini untuk itu...tak boleh untuk ini... tapi bukan marah..lagi marah lagi memberontak.. alah macam la kita tak pernah kecil kan...


dan ini pulak aqil.....

aqil pulak tak banyak cerita...selain daripada nangis..rebut mainan dengan kakak... aqil suka cakap  "te te te te te te te te" hihi...

dan yang paling penting... ibu keje masih digunakan lagi... aqil.....ibu keje....ibu keje.. hehe... 

nak order makanan dengan isyia? dia jual ayam.. rm3...

k daaaaaa...

video
..
baru satu hari kat kajang...
tiba2 en roommate berbunyi... abang rase sunyi je duduk sini.. kite pindah kluang nak? 

Image Hosted by ImageShack.us

Friday, 11 October 2013

Penantian suatu penyiksaan!!


Assalamualaikum~~~



nampak...nampak.... "abg cube gerak malam nie.... " bukan bermaksud gerak balik kajang..tapi gerak pergi ke perak sebab ade site down... tu nak gerak awal2 supaya balik awal....

hati lynn dah melonjak2 nak balik kluang...nasib la boleh lagi terima... walaupun terkeluar jugak penantian suatu penyiksaan  itu...kakaka..sedihnyekan..

en roommate selalunye kalau lynn nak tau ape2 mesti dia akan cakap... abg cerita nanti.... maksudnye dah kat umah nanti baru cerita...masalahnya nak tunggu kat umah je...tanpa cerita apa2 satu penantian jugak....

tapi en roomate tak gerak malam tadi pun...baru pagi tadi gerak... kesian pulak nak desak2 dia abiskan kerja cepat..semoga kat sana tak hujan kalau tak macam mana nak turun site....


sejujurnye lynn tabik spring la kat isteri2 seorang seafarers..bukan ape..bayangkan la kalau suami pergi belayar 3@6bulan baru balik..phewww..isteri uruskan anak2 semua.. lynn nie en roommate baru pergi 3@4 hari pun dah meroyan kadang2..hihi..rindu lerr... lg kita nie anak pun tak de... en roommate jelah duk mengadap depan mata kalau dia ade..kalau tak de...borak dengan dinding je la yer....


Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, 9 October 2013

Ainul Batrisyia dah 3 tahun!!!

Assalamualaikum~~~
 yey!! akhirnya berjaya juga update blog..dah lama jugak la tak update2 kan...
semalam 8/10/2013..genap la usia kesayangan makngah 3 tahun....

semoga ainul batrisyia jadi anak yang soleh dan taat pada ibu dan ayah.. di usia 3 tahun..isyia dah pandai macam2..alhamudilah...

semalam mak ngah telefon tapi isyia tak nak cakap dengan makngah..isyia cume ketawa2 je.. tapi kalau mkngah dah lame tak telefon..isyia rindu..isyia siap report kat nenek yg mkngah tak telefon... ciss...

insyaAllah minggu nie makngah balilk.. pakngah ckap hari sabtu...tapi tak tau la pakngah tu..busy memanjang...tapi kalau pakngah outstation mak ngah balik je la... 


persoalannya...sanggup ke lynn balik sorang2 je? hahaha.... bukan tinggal en roommate pun..kalau duduk rumah sendiri pun sorang2.. kalau en roommate kena outstation hari jumaat nanti..baru la balik sorang2.. susah betol keje kalau tak ade planning nie...main tibe2 je suruh outstation...

minggu lepas en roommate outstation sampai ke johor... lynn ade suruh en roommate singgah kejap je rumah mak lynn...tapi dia tak nak takut tak sempat nak buat kerja..yelah nak balik kajang cepat2..tak nak tinggal lynn lame2 konon-kononnye la... sekali dengan tibe2...

"hooney abg tidur rumah mak malam nie"

huarghhhh...hati menjerit2 nak ikut...rindunye  nak balik rumah mak..dah la last balik mase raye tu.... hisshhhh......


ok daaaaaaaaaaa






Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers