iklan neh besshhh lerrr..

Monday, 8 April 2013

saya menantu Puan Rosnah binti Mohammed Tahir |

Assalamualaikum.....

lame ke tak update blog? tak la lame sangat kan... nie pun sementara tak busy.. boleh la update... ingatkan busy awal bulan april je..rupa-rupanya...sampai ke hujung bulan april la busy memanjang....lagi2 hujung bulan nie nak pergi lawatan ..macam budak sekolah dah ohh ye..hari nie kurang sikit kesihatan..  kerja banyak..tapi bukan kerja yang menggunakan tenaga.. kerja yang menggunakan mental....tu la kerja kami berdua...pening...


entri kali nie bukan la entri bodek membodek... tapi entri lebih kepada mengenali emak mentua kita....

let's check it out!

  • anggap mak mentua kita macam mak kita sendiri...kalau kita nak penghargaan seperti dapat layanan daripada mak mentua yang first class... nak mak mentua layan kita macam anak sendiri..macam tu juga kita...beri layanan yang terbaik untuk mak mentua kita...tapi ingat niat kena betul...jangan pikir nak jadi menantu kesayangan je..biras-biras kita semua adalah adik beradik kita juga... so semua sama...
  • teguran mak mentua - tak salah kalau mak mentua kita tegur kita jika itu memang silap kita... kadang-kadang dengan teguran itu sebenarnya untuk mengingatkan diri kita juga... sepanjang hidup sebagai seorang menantu walaupun baru setengah jagung lynn pernah jugak di tegur oleh mak mentua.. sentap tu ye jugak..tapi bila fikirkan balik... betul ape yang umi cakap.. dan yang paling penting.. kita kena  ingat bersyukur la mak mentua kita tegur depan kita..daripada mak mentua cerita belakang2 lagi tak best...kan?
  • jangan gaduh dengan laki kau depan mak dia!  nie peringatan penting... kalau lynn gaduh manje-manje kasar..maksudnye memang time tu ade salah faham ... depan mak lynn... dah tentu mak akan salahkan lynn..walaupun mak tu baru je kenal menantu die tapi..die tahu menantu dia tu hati lembut..anak perempuan dia nie yang hati keras... so memang lynn yang kena marah dengan mak...tapi kalau depan mak mentua seboleh-bolehnye elakkan bergaduh... we call this therapy hypocrite..hihi.. hipokrit? dok la... tipu sunat... jujur.. bukan la tak pernah gaduh dengan en roommate... ade sekali tu...dalam perjalanan nak pergi ke rumah umi... bergaduh bertumbuk dalam kereta... time tu dah merajuk..muncung sedepa... tiba-tiba sampai umah umi...umi dah tunggu kat luar sebab dah rancang nak g jejalan... takkan la time tu kau nak buat muka masam.....nak tunjuk kau tu bad mood dengan laki kau... jangan spoilkan mood malam tu... berpura-pura... tulah jalan terbaik... sebab bila berpura-pura.. muncung yang sedepa tu nanti akan surut dengan sendiri... ingat jangan gaduh dengan laki kau depan mak dia! sebab? sikit sebanyak benda nie boleh tunjuk keburukkan kita sebagai menantu..lagi-lagi kalau dah selalu... dan ingat... sikit sebanyak hati mak mentua pun turut terguris kalau time gaduh tu mungkin tanpa sedar kita terkeluarkan perkataan yang kurang enak di dengar...
  • selalu datang rumah mak mentua... sejujurnya...lynn jarang datang umah mak mentua bawak makanan... sebab lynn selalu datang time baru balik kerja...dan selalunya kalau datang umah mak mentua..mesti makan kat lua malam tu...sebenarnya mak mentua pun tak kisah sangat kalau kita datang tak bawak apa2... janji selalu datang rumah dia... kalau tidur lagi bagus.. ++ bonus..
  • luangkan masa sedikit dengan mak mentua..kadang-kadang mereka juga ada masalah mereka... so kita juga perlu jadi pendengar yang setia... dan yang paling best kalau kita luangkan masa bersama yang sedikit itu untuk masak bersama.. kan? lynn dah cuba.. memang seronok...mak mentua orang perak....lynn orang johor.. cara masakkan adelah lain sikit... tapi bila berkongsi... dapat la jugak resepi-resepi yang kita boleh guna pakai..... selain itu berborak, berbual... tak kisah lah kalau bukan borak berdua..kadang-kadang ada ayah mentua..kadang-kadang ada adik ipar...dan kadang-kadang ade en roommate.. topik perbualan... isu semasa.. hal-hal berkaitan keluarga..tapi paling best kalau umi cerita mengenai en roommate... dari dia kecil sampai ke besor panjang nie...
  • bila dah selalu luangkan masa bersama... secara tak langsung kita tau apa yang mak mentua kita tak suka... so elakkan la perkara yang emak mentua kita tak suka...
  • seboleh-bolehnya eratkan hubungan keluarga moga terus kekal bahagia selama-lamanya...





ingat lagi entri dua orang wanita dalam hati lelaki?  kalau kita lukakan hati suami..hati mak mentua kita juga terluka..dan kalau kita lukakan hati mak mentua..hari suami kita jugak terluka...

kami selalu keluar berlima....:)

ini apa yang lynn lalui... mungkin tak sama dengan orang lain..tapi ini juga boleh dijadikan panduan sesiapa sahaja yang terbaca entri nie.. daaaaaaaaaaaaaa








Image Hosted by ImageShack.us

Monday, 1 April 2013

Restoran Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah | Ulang tahun kelahiran Umi

Assalamualaikum....

dah bulan april dah sekarang....cepatnye mase berlalu....
sebenarnye hari jadi umi bukan la 30 mac, 15 mac sebenarnye tapi kami pergi makan2 30 mac...
restoran nie abang en roommate yang pilih...kami follow je... 



mase nie otw pergi umah umi..kami gerak petang... dalam pukul 5 la macam tu...

nie pulak dekat umah umi...time nie dah lepas magrib..5 minit lagi pukul 8...sambil tunggu umi siap2 kami amik la gambar....
errr...gambar paling lupe nak ambil...gambar kedai...hehe...nie je la ade...upsss...

ok makanan dah sampai....

nie sotong goreng tepung....


baby kailan...

siakap 3 rasa

tomyam...


itik panggang...

dim sum...tapi terlupe nak ambil...dah ngap baru teringat.... air kami oder air limau asam boi 1 jug...



sebelum makan kite ambil gambar dulu....

inilah umi... happy besday umi...hadiah tak seberapa dah bagi awal2...rahsia...kakakaka..

gambar lepas makan...kenyang...

ok cover perut...thanks uda ambilkan gambar..

 jumlah keseluruhan... RM180++ di bayar oleh en roommate dan abangnye.. sharing is caring...hehe...
kami balik dalam jam 11..hantar umi n ayah...kami tak tidur pun umah umi...sebab en roommate banyak kerja nak buat... nak study...nak buat report... setiap hari2 kerja die mesti takut... takut masuk bilik bos.. tiap-tiap pagi kena panggil bos.. bos nak tanye progress projek baru...

tapi kami tak terus balik... disebabkan dah lame tak merayap di kotaraya kl waktu tengah malam buta... so kami jejalan la... tup2 tengok dekat dataran jalan tutup.... ape lagi park keta dekat 7e..menapak pergi lepak dekat dataran..bukan senang nak dapat peluang nie...selalu malam minggu mat rempit je berlonggok...tapi malam nie...ramai family2 datang bawak anak2..pelancong2 pun aman je nak ambil gambar bagai....

berborak je.. kami laki bini nie name je jumpa hari2 tapi kalau dah bercerita tak pernah habis...


tenang...tak ada 1 biji moto pun...

kami lepak betol2 depan jam... time nie pukul 11.30.. tak lame pun...agak2 jam berdetik pukul 12.. terus balik.. cinderella mane boleh balik lambat..kakaka..

suasana tepat jam 12... lampu biru dah tutup....

gambar syok sendiri mesti ada....daaaaaaa


nie schedule entry.... awal bulan4 adalah minggu sibuk lynn....

Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers