iklan neh besshhh lerrr..

Wednesday, 30 January 2013

kluang | Ainul Batrisyia..

Assalamualaikum~~
aktiviti berblog masih diteruskan lagi..cume jarang update sebab malas.... minggu lepas sempena cuti thaipusam kami suami isteri balik kluang....
phewww... dah hampir 2 bulan tak balik... nampak macam tak lama...tapi sebenarnye lame....
sebabnya banyak perubahan yang berlaku...tu nampak macam lama je...perubahannye ainul batrisyia la....hehehe...

sebenarnye encik roommate tak kerja pun hari jumaat tu... tapi lynn pulak tak dapat cuti...so tak boleh la balik time maulidur rasul... hari jumaat lynn kerja setengah hari je... lepas tu terus gerak balik kluang....
macam jauh je perjalanan.... dari kajang ke kluang padahal 3jam setengah je..tapi disebabkan banyak persinggahan so kami sampai kluang malam....

mase nie dalam perjalanan.. lepas sembahyang jumaat kami gerak balik kluang..


sampai kluang dalam pukul 8 lebih terus ke t6 lepak jap burger abang long kami dan terus ke rumah nenek isyia sebab nak ambil isyia.. isyia kalau malam mesti tinggal dengan nenek dia (emak abg long)  sebab ibu dan ayah berniaga burger malam... 
mase tu lynn cakap kat along lynn takut isyia tak nak ikut makngah yelah dah lame tak jumpa mane tau dia tak kenal...hihihi... sekali bila sampai je rumah nenek isyia.. die macam malu2 tapi mulut dia macam2 yang die nak cerita, nak tunjuk itu ini... isyia kate time tu die tengah potong bawang...kakakakahhh..... sementara nenek isyia siap2kan isyia makngah pun kemas dan ambil beg2 isyia yang ibu dia dah sediakan....
ingat nak balik rumah emak terus tapi encik roommate nak makan burger oblong so kami singgah lagi kat burger cume nak borak2 dengan alongabglong memang tak dapat la..dorang pun tak menang tangan nak layan pelanggan...dalam pukul 10 mlm kami balik taman kluang barat...
yey!!!malam tu isyia tidur sebelah makngah...dah lama tak tidur bersama isyia....rindu nak peluk...isyia sekarang dah tak tidur kat dalam buai lagi...dan dah tak guna pempers cume time tidur malam je la guna.....
esoknya hari sabtu ingatkan nak ajak encik roommate ronda-ronda bandar kluang..yelah duk kat umah pun tak buat apa2..memandangkan ayah belum balik...emak balik pukul 1 so tinggal kami bertiga je...
dah plan dah nak pergi jejalan tibe2...

boleh pulak ainul batrisyia nie bantai tidur..time tu dalam pukul 10pg.. dia tidur sampai pukul 1.30.. nenek pun dah balik kerja..tapi nenek nak pergi rewang dekat belakang rumah sebab ada kenduri kawen hari ahad nanti....

time nie isyia baru lepas mengamuk...kikih...marah makngah dia la ape lg... time isyia tidur makngah tak pakaikan pempers..mane tau die nak tidur lame...sekali die terkencing...kikiki...terus marah2 makngah sebab die dah basah + die geli dengan air kencing die...hahaha..nasib time die tidur tu makngah dah alaskan kat punggung die..selamat..kalau tak makngah yang menggamuk...kikiki.... tu yang bertukar baju tu...tapi marah tak lama pun tu yang boleh ambil gambar dengan makngah... cume makngah dah crop gambar makngah....


kami pun bersiap2 nak keluar...sekali tengok pakngah pulak bleh tidur... terus kejut pakngah...hihi...sory... kesian isyia...baju nie nampak macam pakai tshirt je..padahal nie macam gaun...hihihi....


 ambil gambar dalam kereta je la... kat tempat lain malas nak ambil + malu...hehe.. isyia nie ada bagusnye... bila ikut kami jalan2 kami yang pelawa dia.. isyia nak nie tak....isyia nak tu tak... die lah yang pilih nak or tak... tapi ibu die kate kalau dengan ibu n ayah...tak denye...dah kate dia nak...memang nak la...
mungkin die paham kot...die keluar dengan makngah dan pakngah...

isyia mungkin dah faham yang en roommate nie pakngah dia.iaitu suami makngah... cume isyia malu2 dengan pakngah... tapi dalam mase yang same isyia tau kewujudan pakngah... kadang-kandag bila dia tak tau nak borak ape dengan pakngah... die akan tanya..." p.ngah...wat pe tu... "  benda tu macam dah wajib dia tanya... dan kadang2 ada lah jugak nak main2 dengan pakngah...itu pun bila makngah takde...kalau makngah ada...pura2 tak kawan pakngah....


Alhamdulilah, umur isyia dah 2tahun 3bulan.. dia dah semakin petah bercakap...memang tak boleh diam....ade je benda yang dia berborak...ade mase tu ayah dan emak ajak isyia pergi kedai...tapi isyia taknak... sebab time tu die tengah bermanja-manja dengan makngah... dia bagi alasan dekat atuk.... "Teman m.ngah" padahal dia takut bile die balik dari kedai nanti makngah dah balik kajang semula... setelah yakinkan dia...akhirnya barulah die ikut atuk n nenek...

ada sekali tu waktu malam...  dia ikut atuk n nenek jugak..pergi kedai... bila die balik je makngah pun menyorok... dia masuk2 terus cari makngah...kelakar sebab dia cari tak jumpa n lynn tengok muka dia dah nak menangis...so hari sabtu tu isyia tak jadi balik...dan malam tu tidur lagi dengan makngah n pakangah...


 esoknya hari ahad, isyia kena balik...sebab isyia nak ke JB rumah paklongmaklong (sebelah abg ipar) untuk meraikan ulang tahun yang pertama anak paklong isyia... mula2 along lynn ajak pergi, tapi disebabkan diorang sume akan tidur semalaman jadi lynn pun segan... memanglah dah kenal..tapi segan....hehe..(sebelum ada laki tak segan...)



pagi tu dalam pukul 10 hantar isyia balik t6.... tengok tu muka isyia... muka sedih taknak berpisah dengan makngah...atok bile tengok gambar nie...atok isyia cakap muka isyia nak nangis.. muka nak marah.... tapi nak buat macam mana kan... terpaksa jugak hantar isyia...memang la rindu tu tak hilang lagi...
petang tu lynn, encik roommate,puan emak, encik ayah pergi rumah atok lynn sebab ada majlis hari jadi anak makcik lynn... tapi tak ambil gambar pun..hehehe...kesian en roommate sebab lauk kegemaran dia tak ada.... atok pesan.. 23/2 balik... (time tu makcik lynn yang bongsu akan bertunang...) nanti atok masakkan daging masak black papper...bila atok pun dah jemput..so comfirm kami balik nanti...

 hari isnin tu kami duk lepak2 dekat rumah je..tak ada buat ape2 pun...ingatkan nak jumpa ainul batrisyia sebelum balik kajang...tapi isyia belum balik dari JB lagi... kami gerak dari kluang dalam pukul 8 sebab nak habiskan cerita setia hujung nyawa tv3..hehe... sampai kajang mase tu dah pukul 11.30mlm.....esoknye hari selasa..kerja!!! waaaaa penatnye....


waktu perjalanan balik...merahnya muka makngah....








Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, 19 January 2013

perjalanan yang tak disangka | sungai tekala

assalamualaikum...
cerita nie sebenarnye pun dah berzaman...mase banyak ke lain nak update blog memang tak de mase la....

kali nie kami pergi ke sungai tekala... sebenarnye time tu dah petang dan akibat daripada kebosanan duduk dekat umah..lynn ajak la encik roommate pergi jalan2..tapi encik roommate tak de idea lain.. selain pergi kajang point..metro point..stadium kajang. sate kajang... wayang... dah bosan dah nak pergi ke tempat2 macam tu...dan last2 die jalan jela..dah la ikut jalan suka hati..kalau ikut signboard confirm la kami tahu hala tuju...nie die dengan tiba2 masuk simpang kecil..rumah2 orang dan keluar simpang besar...masuk balik simpang kecil...

sebenarnya rumah kami nie berada di sempadan semenyih dan sempadan kajang..kalau dari simpang rumah.. belok ke kanan, 15 minit bandar kajang dan kalau belok ke kiri 10 minit pekan semenyih..

sepanjang perjalanan memang tak de signboard pun..so redah je lah....



dalam kereta pun tempat wajib ambil gambar sebenarnye..kakaka

jalan kampung..cume dapat tau yang kami sebenarnya menuju ke hulu semenyih..
 bila teruskan perjalanan  tiba-tiba sampai ke hutan rekreasi sungai tekala... sume orang yang datang dengan pakaian yang sesuai... nak mandi...tp kami macam nak berdating je...aduii.. salah tempat... tapi tak pe....lepas nie boleh la pergi lagi...

sebenarnye baru tau yang rumah kami dekat je dengan sungai tekala... sebelum nie kalau tau pun bukit broga je... en roommate cakap... kami duduk kawasan hulu langat...dan kawasan nie mmg banyak tempat rekreasi.. macam sungai congkak, sungai gabai.... lepas nie kalau famly datang bawak ke sungai2 je la...haha...
 datang tak bawak ape2 pun....beli kopok lekor je la jawabnya...


 nie kat kawasan bawah je...kami tak la naik sampai ke atas.... rasa macam tak sesuai je kan...datang berdua pun orang duk tengok2.... mungkin ingat kami couple kan... mase zaman bercintan cintun kami tak pernah pun pergi ke tempat2 camni... mase dah bergelar tunang tu ade lah sekali tu pun bukan berdua...sebab pergi dengan FIL ke sungai gabai...

bila pergi berdua macam nie...walaupun dah ade ikatan yang sah...rase tak sedap pulak hati nie.. yela orang tengok lain macam...kikiki...risau kena tangkap basah...hahaha...



tengok tu..duduk pun jauh2...hahaha... kelakar betol... tapi lepas ambil gambar nie lynn pergi je sebelah en roommate walaupun die kate jangan nanti orang tengok... tapi lynn dulik la...nak layan...lantak la...laki aku...kakakakahh...





rindu dekat en roommate...tapi alhamdulilah  sekarang die dalam perjalanan balik dari pulau pinang..boleh pergi jalan-jalan lagi....

baru perasan...bila buat entri... en roommate asyik pakai baju nie.. jeeee...adoiii.... cam ne la boleh baju yang same je nie...kalau la puan emak lynn tau... mesti die bebel2...suruh beli baju baru....kakakaakah....padahal baju yang lain banyak.....ishhh......



Image Hosted by ImageShack.us

3 in 1: PPUM | Hutan Lipur Ampang | Hak Milik Strata

assalamualaikum...

kah...kah..kah...tajuk entry tah ape2 je la kan.. nie entry 3 in 1... minggu nie dan minggu depan  lynn amat la sibuk ...kerja la apa lagi..kalau sebelum nie pegi kerja pagi2 sebelum matahari naik (sbb jem tu kluar awal)  balik awal....dapat la rehat sikit..tapi sejak akhir2 nie balik lambat sikit kena ot bagai...aduh badan pun naik penat....

minggu nie tak kemana-mana pun sebab encik roommate pun masih di pulau pinang...nie pun cerita minggu lepas..

plan asal kami.. minggu lepas 12/1 nak pergi jalan2 kat kawasan ampang..then pergi rumah umi encik roommate..tidur semalam ahad balik semula ke kajang tapi tepat pukul 12.30am time betul2 nak baring dah atas katil... tup tup dapat call dari umi....time tu hati lynn dah berdebar2 yela umi call dah tengah malam selalu kalau call pun 8 or 9 malam... dengan keadaan ayah mentua lynn yang tak berapa sihat tentulah hati nie risau kan...

ayah mentua lynn sebenarnye ada check up dekat Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dari awal pagi.. tapi ada masalah sikit dekat PPUM tu.. akhirnya ayah buat dianalisis dan + darah habis dalam pukul 12tgh malam...

sampai ke hati kami nak biarkan umi seorang diri pergi PPUM tengah-tengah malamkan..? naik teksi pulak tu...
so kami pun bersiap2 kemas2 baju dan gerak balik kl malam tu...cume ayah kena tunggu kami lama sikit la sebab kami dari kajang...



dah nak dekat pukul 1pg dah time nie baru gerak dari kajang...


encik roommate pun dah mengantuk..tapi tak pe...assistant kat sebelah tak tidur pun..de la layan borak...hihi..

ayah di tempatkan di aras 8, wad nefrologi (menara timur)
kami parking kat paking kereta aras bawah (B1)... dan menuju ke lif nak pergi ke aras 2 untuk ambil wheel chair, aras 2 nie dekat kafetaria dan macam kedai buku dorang panggil pekan buku UM tapi dah tengah malam mase tu dah pukul 2++ pg dan memang confirm la takade orang langsung...dari aras B1 nak ke aras 2 tak boleh pulak naik lif sebab time tu lif tak berfungsi.so kami pun lalu macam jambatan..macam sky bridge pun ada gak...siapa pernah pergi ke menara timur nie tau la...tempatnye macam lorong..dan tengah malam x de orang..kawasannya mmang sunyi..mase lalu tu dalam hati ayat Kursi je bace..tangan en roommate mmg lynn gengam kuat2...dan kadang-kadang tu jalan asyik toleh2 ke belakang... jauh jugak la perjalanan dari situ nak ke aras 2..takut... dan asyik terbayang macam citer khurafat or jangan tegur..time kat hospital...kakakah....
lepas ambil wheel chair kami pun menuju ke lif untuk naik ke aras 8..time tu adelah seorang atendan lalu dan cakap yang lif kat sini kadang2 tak betul..kejap ok kejap tak...tapi tak pe la...kebetulan mase kami nak naik tu lif nie ok..dan kami naik ke aras 8 dengan selamat.....dah ambil ayah..kami pun nak turun... tiba-tiba

lif nie tak berfungsi... seperti dalam gambar..sebelah kiri tanda pangkah mmg tak boleh gunalah kan..tapi lif sebelah kanan tu boleh guna sebab still ada nombor..tapi bila kami masuk je tekan nombor 2 ..pintu tutup tapi lif tak turun...last2 pintu tu buka dan kami masih di aras 8..bila keluar tengok 2,2 lif ada tanda pangkah..dalam beberapa minit nombor 8 tu keluar balik..kami try masuk lif dan masih seperti situasi tadi...

lif yang sebelah kiri tanda pangkah (dalam gambar) kejap2 pintu terbuka...kejap2 tertutup... padahal tak de orang tekan pun....


en roommate pun dengan segera cari lif lain di bahagian lain..dekat sini kawasannye besar...dan ada.. tapi situasi masih seperti tadi...lynn dah takut...sampai ayah siap cakap..."jangan takut..takde ape2..biasa la tu..." (sampai bila dah balik ayah cite kat umi alynn takut2..kahkahkah..) mau tak takut.. lif nie boleh main2 dah la hampir pukul 3am... yang kelakarnye... en roommate cube la tekan no 1 tapi kami tak masuk lif pun.... sebab saje nak cube...tibe2 lif tu betol2 turun ke aras 1...kahkahkah..dalam beberapa minit tibe2 ada sorang bangsa india sedang menolak wheel chair yang duduk tu pulak bangsa cina... bila india tu tanya..kami pun cerita...india tu boleh gelakkan kami... die masuk lif...kami pun ikut...tekan je aras dua...sakali lif tutup dan kami pun selamat turun... encik suami kate kalau x de orang lain tadi..agak2nye sampai pukul brapa agaknye lif tu nak bermain dengan kami kan....hihi..sampai umah ayah umi dalam pukul 3 kot...sebab PPUM ke rumah umi ayah tak jauh pun...  so malam tu tidur la kat umah umi ayah...

esoknye disebabkan ateh tak balik minggu nie..umi pulak kerja..so kami suami isteri keluar merayap...

                                               
sebelum keluar nie memang tempat kami berdua wajib ambil gambar...dalam bilik nie kat umah umi...gambar header blog nie pun sebenarnye tempat  yang same kami ambil...kakakah...

 lynn tak tau nama tempat nie..bukit ampang rasanya tapi en roommate kate tempat nie selalu orang belakon..sebab tempat nie nampak permandangan kl..klcc..kl tower..tapi kami tak naik menara tinjau pun sebab tutup...kami berhenti tepi jalan je...cume time nie cuaca kurang elok...so x nampak la klccnye punnn..


gambar cari kat google...agaknye kalau dari menara tinjau macam nie la cantikknye kan?





ambil je gambar sebagai kenang-kenangan...

lepas tu teruskan perjalanan lagi dan sampailah kami ke hutan lipur ampang..first time ke sini...



kereta parking tak jauh...depan mate je..hehehe...




tak dalam pun...nie mandi berendam je...hahaha..

ingatkan petang tu nak balik kajang...tapi tak jadi.. malam tu tidur lagi kat umah umi n ayah..lagi pun umi ajak teman pergi ke majlis penyerahan hak milik strata..dan lepas pergi majlis tu..kami pergi ke kapar.. umi nak uruskan rumah yang disewakan...yela orang yang sewa tu pun x de contact2 umi... pergi sana untuk ambil surat2..yelah dah awal tahun...cukai tanah...cukai pintu segala nak kena bayar....
                                     

lepas selesai urusan rumah sewa di kapar..lepak2 minum makan dulu...borak2 hal keluarga, hal diri...hal berbangkit..haha..then gerak balik kl.. semula dan kami pun balik kajang..... hujung minggu  kami mmg sarat dengan aktiviti.. tu pun kalau en roommate tak outstation....






Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, 3 January 2013

2013

Alhamdulilah,
dah masuk tahun 2013 dah..
dan ramai la manusia yang berazam untuk diri sendiri, keluarga, masyarakat, agama, bangsa dan negara...kihkih

azam setiap tahun yang cliche

- berhenti merokok

- turunkan berat badan
- nak jadi lebih baik

betol x? hehe... setiap orang ada azam baru.. termasuklah lynn...


azam lynn tak la besar mana tapi agak susah nak berjaya sebabnye nak kekal istiqamah....


lynn nie seorang yang terlalu suka fikir benda yang bukan-bukan dan kadang2 benda tu boleh mengundang keburukkan...


apa yang lynn harap untuk tahun nie lynn dapat mengubah diri ke arah yang lebih positif..


positif dari sudut pemikiran


positif dari pandangan mata


dan tentu sekali positif dari segi akhlak 

dan semua itu adalah untuk kehidupan..  suami lynn selalu marah lynn sebabnye bila ada je orang yang memperkotakkatikan diri lynn, lynn mesti cepat down. so, mulai sekarang lynn mamang kena berubah agar dapat perbaiki diri....


lynn amat tidak gemar dengan segelintir manusia yang suka membandingkan diri kita dengan dia kerana dia nak berbangga diri. suka cari kelemahan orang lain untuk di canang di cerita pada orang lain agar diri  kita nie nampak sangat buruknye... so mulai hari nie


lynn akan positifkan diri untuk terima apa saja kata, pandangan negative orang pada diri lynn..


dan apa yang lynn harap...lynn akan setiasa ingat pesanan suami lynn


pedulikan apa orang lain nak cakap tentang kita, pedulikan apa yang orang lain fikir tentang kita.. yang penting hari-hari apa sahaja yang kita lakukan.. kita mesti melakukannya dengan terbaik dan sentiasa jadi yang terbaik.. dan itu lah beza kita dengan dia..... dia sibuk nak berbangga diri, nak bergaduh sana sini, nak wujudkan perbandirngan tapi kita pula kena sibukkan diri kita untuk jadi lebih hebat... hebat dari semua segi.. 


nampak mudah kan azam tu? tapi nak kekal istiqamah.. tuhan jela yang akan tahu...

dan azam kami yang kedua... tiap2 bulan kami suami isteri akan beli seorang sekurang2nye 1 buku...(mesti terbeli lebih) harap-harap tercapai la...tapi en suami pesan... no more novel2....aduhhhh...

azam-azam lain..kami suami isteri je yang tau...hehehe

gambar tiada kena mengena dengan entry...kahkahkah....




Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, 2 January 2013

Back to School!!!

Assalamualaikum~~

uppsss entry pertama di tahun 2013....

hari nie dan semalam sesi persekolahan untuk tahun 2013 dah bermula kan...
lynn pun rindu jugak zaman-zaman sekolah...
dan gambar-gambar di bawah nie adalah sebahagian kenangan ketika di sekolah...

nie gambar time majlis maulidur rasul dekat sekolah


nie bff time form 6...


time nie pun form 6..mase nie beraye dekat rumah cikgu norriani.. lina, ruby,farah dan faizal



    time nie seminar dan time nie ade la jugak sekolah lain..



mase form 6 lynn aktif la dengan koko dan bleh dikatekan selalu jadi mc kat sekolah dan gambar nie pulak time jd juri kuiz...


dalam klas mase form 6 tak la ramai...


gambar kelas 6A1



nie pulak gambar kelas form 5



 kat atas nie kebanyakkannye gambar time hari graduasi kat sekolah....

dan yang terakhir..nie lah kawan yang  rapat mase form 1-5 dah ade anak sorang....



teringat kenangan lame...

kepada adik-adik... selamat kembali ke sekolah!!!



Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!