iklan neh besshhh lerrr..

Monday, 31 October 2011

sg.gabai!!!

assalamualaikum.....

adoiii...pnt menunggu incik tunang nie datang umah sewa lynn...dari balik keje ptg td smpai la sekarang...bukan apa....time2 ujan nie tido pun sedap....hehehe...

actually, bukan datang suke2 je..ade tujuan...tah la sejak akhir2 nie selalu pulak tertinggal hp dalam kereta die..so, nak contact die susah..die nk contact lynn pun susah....
ok sementara menunggu nie lebih bagus lynn update blog kan...

semalam lynn ikut famly incik tunang berkelah... ke sg.gabai je...ha..kat mane? hulu langat selangor...







kami je yang pergi....ateh adik encik tunang tiada dlm gambar



gambar berdua haruslah ade.....


gambar mandi? wajib la tiada!!!!





daaaaaa.........







Image Hosted by ImageShack.us

Monday, 24 October 2011

pre conwedd....or pre voding?




assalamualaikum....

sengal....ahaks.....saje je....bukan pre weeding je ade.. convo pun nak...gabung 2,2 jela..macam syok je kan....haha...

convo hari ahad...so hari sabtu kami bergaya dulu dgn robe@baju convo...
awalnye kami cadang nak pergi berdua je....tapi jadi bertiga....dan last2 berempat.. sebab umi mR.Fiancee nak ikut... jom layan gambar..



mula2 kami ke dataran merdeka..

lepas tu ke tugu negara..



dan akhir sekali ke putrajaya...






thanks umi and ateh sebab teman kami...hehe





jom balik.....

actually banyak lagi gambar..tapi nie pun dah cukup kan...nnt update time convo pulak ye...








Image Hosted by ImageShack.us

Saturday, 8 October 2011

janji pertama part 6: rahsiakan pertunangan

assalamualaikum.....

sory la yer.... sejak akhir2 nie entry banyak sangat becerita...gambar kurang...
kite ke part yang seterusnya....

rahsiakan pertunangan...

niat pertama lynn itu lah die...kami nak rahsiakan pertunangan kami...mungkin orang tau kami akan bertunang...tapi tarikhnye tu kami nak rahsiakan....

actually lynn cume bagi tau kat orang yang rapat dengan lynn je yang kami nak bertunang.... semua tu housemate lynn merangkap adik2 angkat lynn n incik tunang... sebab adik2 ku semua tu panggil incik tunang abg ipar...huhu...

tapi last2 kantoi gak dengan beberapa member2 sekolah sebabnya..... salah sorang daripada ex housemate lynn buat event kat facebook dengan title... majlis pertunangan rosaihafin dan amalina.... time die buat tu..terkejut gak la...sebab ku mmg dah berniat nak rahsia...

tibe2 muncul komen2 daripada kawan2 yang lain...aduiii....kantoi la pulak.....yela dah la lynn tak jemput diorang kan... tak bagitau pun nak bertunang... ade gak la yg msg lynn tanya betol or main2.... ade tu siap cakap sampai hati tak jemput....

huuuu...sory la yer kawan2... pada lynn kalau setakat tunang nie.. tak perlu kot dihebahkan... tunggu lynn dah nak kawen nanti baru lah lynn jemput yer...

lagipun ayah lynn dah serik dah nak buat majlis besar-besaran...so, lynn buat ikut yang ayah dah tetapkan la.... kalau kita nak hati orang tua kita suka, sayang pada kita..kita kena la ikut cakap dia kan....

so, lynn n famly cuma jemput orang yang penting2 je la.. macam sedara mara dan jiran tetangga yang dekat... tapi tak bermakna kawan2 tu tak penting dalam hidup lynn...

so, rahsiakan pertunangan....hebahkan pernikahan...

dah tunang nie nak hebahkan pun x pe kan..sebab kebaikkan untuk diri sendiri jugak.. yang perempuan2 nie tau kan napa...?




ok.... setakat nie je lah yer... next entry sewaktu majlis pertunangan... part akhir kot...=)

Image Hosted by ImageShack.us

Friday, 7 October 2011

janji pertama part 5: andaman!

assalamualaikum....


wow dah part 5? bia betol....
ok part kali nie cerita berkenaan andaman...
lynn ade la jugak tengok2 kat beberapa andaman melalui facebook je...
walaupun banyak yang menarik...tapi lynn kurang berkenan dengan solekan andaman2 tersebut...last2 g kat andaman time akak lynn kawen dulu....
lagi pun mmg dah kenal lame dengan mak andam nie...mane tak nye....sepupu ayah..hehe...

so g la book andaman...time tu pun x comfirm lagi...sebab dah lambat kan...bile g kedai andaman nie kat taman sri kluang johor... baru la mak andam (cik ana) check die punye jadual... fuhhh selamat la tarikh 24 september tu die free waktu lepas zohor...sebab lepas asar die nak makeup orang kat kahang barat untuk majlis akad nikah... alhamdulilah...cik ana free time tu....

untuk baju tunang nie..lynn sewa je kat andaman nie... sebab tak sempat dah nak buat2 baju...nak g tempah pun x sempat dah sebab time tu sume sebok siapkan baju raye... even majlis lynn 26 syawal... tp memang x sempat la nak buatnye....sebab kene hantar awal2 kan...

so, sewa baju....pilih punya pilih...dah x de dah baju yang sesuai untuk majlis tunang nanti...lynn nak sewa baju warna hitam merah...cuma ada dua je... tu pun sebenarnye baju pengantin...bukan untuk tunang.... tapi terpaksa la amik baju tu walaupun over gelemer....yela baju untuk persandingan di pakai untuk majlis pertunangan mane x gelemer... tapi sebab terpaksa... x pe la...redah je la...asal ade baju time tu cukup dah...tapi mahal la pulak baju tu...sebab baju tu kainnye mahal... sewa baju + makeup lagi... makeup standard la RM100... thanks cik ana sebab kurangkan harga baju tu... jadi dapat la murah sikit...alhamdulilah...yang kelakarnye... majlis lynn lepas zohor pakai baju tu sampai pukul 5 ptg... kena pulangkan balik baju tu...sebab sebelah malam...pengantin yang nikah tadi nak guna untuk majlis malam berinai dia.... hihihikkkk...kesian bekas ku diguna.... sory la yer bau asshheemmm dah...


hihi...bagi sikit dulu yer gambar... nielah baju gelemer tu...dah macam org nak bersanding dah...siap kena perli dengan incik ayah...boleh ke die kate nak call tok kadi time tu...adoi....

ingatkan nak tempah pelamin...tapi nak save bajet punye pasal...lynn n mak cadang nak buat pelamin sendiri.... thanks to abg ipo sebab anto kayu tu...ape namenye..plate ke ape..(sory kalau salah sebut..hehe..)untuk buat pentas....thanks...sangat hargai...




ini lah pelamin yang dok buat sendiri sorang2 pulak tu... dah la kayu tu berat.... gagahkan juga angkat sebab nak membalut... hiasan tu di bantu oleh incik ayah dan puan emak..err..walaupun x cantik macam pelamin2 yang andaman lain buat tu...tapi ku tetap puas hati dan berbangga ok... sebab hasil kerja tangan sendiri.... alhamdulilah... thanks kat jiran sebelah sebab bagi pinjam bunga kat atas pelamin tu....cantikkkk.....


part seterusnya ialah? rahsiakan pertunangan!!!

Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, 6 October 2011

janji pertama part 4: gubahan hantaran..

assalamualaikum....

part kali nie nak bercerita berkenaan gubahan hantaran....
kali nie pun banyak gak dugaanye....huhu berapa punye banyak la dugaan....

dugaan pertama
duit ler....dah la time nie lynn tak kerja ok...duk jd babysitter kat umah menjaga ainul batrisyia 24jam...tapi x dapat duit pun...bahagia je yg ku dapat time tuh...hehe...dengan ica bahagia sentiase..huhu

hari pertama beli barang untuk buat gubahan... Rm 125 abis..fuhh....
balik umah tengok balik buku bajet yang lynn dah buat... lari sikit dari bajet...x per....

terus buat bajet seterusnye sebab ade lagi bahan gubahan yg belum beli...kire punye kire.... Rm 100 lebih gak akan abis.... tu x masuk bunga untuk pelamin lagi...aduh...koyak poket...duit yg dah simpan selama nie abis..huhu...tp x per asalkan lynn x gune langsung duit mak dan ayah....alhamdulilah....


bila dah beli barang2 nak buat gubahan hantaran...masa untuk buat tu yg malas sebenarnye... dah la ku 24jam dengan ainul batrisyia.... nak buat alasnye senang la sebab besar2 kan...senang nak balut...tapi bila part kaki tu...aduh...susahnye...dah la berukir2..kecik2 pulak tu... bayangkan ade 11 hantaran.... 1 hantaran ade 4 kaki... tak ke ade 44 kaki yang kena buat...


asalnya nak buat tema bantal macam nie takde kaki...so, guna dulang la...tapi bila dah sampai kedai... ternampak contoh2 hantaran lain... tu tiru tambah kaki tu...senang x yah nak berdulang lagi...


nampak tak kaki2 tu...susahnye la hai nak membalut...


lynn start buat hantaran time malam...pukul 12...mase tu dah tentu la ainul batrisyia dah sedap tidur...buat punye buat... tengok jam pukul 3 pagi... tapi cume dapat buat 6 or 7 kaki je...


badan dah penat ape lagi..time untuk tidur la...walaupun penat sgt...tapi bile tgk sebelah..ainul batrisyia tengah tidur..dapat cium die...hilang penat td...hehe...baru tidor 1 jam...si ainul boleh bangun nak menyusu pukul 4..adoi..... hehe..tp tak pe.... dalam 5 hari la lynn dok buat benda tu je....dah siap semua.... baru la tampal kaki kat alasnye...then cucuk bunga untuk hiasan...
untuk tu sume..kejap je..1 jam pun tak sampai...alhamdulilah... lagi 2 minggu nak tunang... barang2 hantaran suma dah siap....

opss!!! mak andam tak tempah lagi!! baju tunang pun tak de lagi..aduh!!!!

kite tunggu entry seterusnye ye...

eh encik tunang kamu bace kan...kamu tau la kan nape setiap kali kamu call sy mesti cakap...bz buat hantaran... nie la sebabnyer....hehe...


Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, 5 October 2011

janji pertama part 3:cobaan..


assalamualaikum


wahhhhhhhhh....nak ber part2 ler pulak....
dugaan...cubaan kate serti la kan?
nie la dugaannye bile kami nie berlainan negeri...
walaupun hakikatnye incik tunang nie ade la gak darah johor sebab ayah die org muar...
tapi darah johor sikit...dagingnye terlebih ke perak....

cubaan pertama tentang wang tanda...
lynn x tau la adat johor atau mmg kebanyakkn negeri guna adat macam nie or x....
sebab family sebelah incik tunang nie tak ada la pulak wang tanda....yang ade wang naik....
ishh...x ku tau la pulak duit naik tu ape....

macam nie ceritanya....
seminggu sebelum bertunang incik tunang dok kalut dengan duit naik....
sebagai contoh...sekiraanya wang hantaran RM8000 maka duit naik RM4000 0r lebih dan kurang kan lagi pun boleh...... kire macam bayar separuh la dari duit hantaran.... lagi beberapa bulan nak kawin baru lah bagi baki wang hantaran tersebut....

masaalah yang timbul bila adat di johor nie pulak guna duit tanda... sebagai contoh..sekiranya wang hantaran RM10000 maka duit tanda dibayar 1% iaitu RM10... kira RM10 mewakili RM1000 wang hantaran....

so, bila incik tunang nak bagi duit naik tu...lynn n family agak pelik la....sebab macam ansuran bulanan la pulak bayar separuh2...

incik ayah pun suruh je incik tunang bawa duit tanda ..tak payah la duit naik bagai tu....


masaalah timbul lagi....

ok kali nie bila family incik tunang pulak tak boleh terima duit tanda tu...yela...duit tanda kan jumlahnye sedikit... x kan la setakat tu je kene bawa...buat malu keluarga die je kan....
puas dah incik tunang pujuk serta terangkan kat umi die...tapi last2 incik tunang gak yang kena...

kebetulan time tu lynn x de internet so susah la sikit nak tunjuk bukti kan...bukan ape...
lynn nak cari artikal berkenaan duit tanda..n suruh bakal mertua baca...senang sikit kalau kite bercakap ade bukti...so, tunggu la incik ayah balik kerja sebab nak pinjam BB die...

ishhh..tunggu punya tunggu lambat la pulak incik ayah.... yang incik tunang nie pulak degil sebuk sangat nak buat cek..sebab dia kata bagi je terus duit hantaran ...senang...err....lynn bukan x nak duit hantaran tu...tp terlalu awal lagi...tunggu la 3 bln lagi nak kawen baru bagi duit hantaran kan....kang bagi awal2 abis pulak...=p

so cari punye cari...ade la jumpa 1 artikal kat blog berkenaan wang tanda..terus sent link tersebut kat incik tunang.... tunggu fedback die punye la lambat...kite nie yang dok menunggu risau dah.... rupanya die g amik umi die balik kerja....

fuhhhh...selamat la artikal di blog tersebut menyelamatkan keadaan... akhirnye family incik tunang setuju untuk bagi duit tanda...dan bukan duit naik....

alhamdulilah...selesai masaalah....tp...ade masaalah lain....nak tau apa? tunggu next entry ok...


thanks banyak2 kat tuan blog yang buat entry pertunangan nie..walaupun sikit je point...tapi amat bermakna..=)





jumpa lagi!!!!






Image Hosted by ImageShack.us

Tuesday, 4 October 2011

janji pertama part 2: nak tunang!!

assalamualaikum~~~~

hari nie lynn nak bercerita cara2 nak membodek ibu bapa kita supaya izinkan kita untuk bertunang dan berkahwin...weeee....

bodek la sangat..x denye...hehe

err...memandangkan time lynn menyatakan pada ayah dan mak yang kami nak bertunang..yela..ku mane pandai berahsia dengan mak dan ayah...so terus terang je la...kan....time tu sebenarnye lynn masih belajar lagi....hehe..dah gatal nak kawen? biar la!

plan kami berdua nie sebenarnye nak bertunang bulan 12 tahun nie...dan ikat selama 1 tahun..tu plan asal... time lynn cerita kat famly...ayah ok lagi..rilex..mak muka lain macam sambil cakap lynn nie berangan...

ok tulah kali pertama lynn sebut about bertunang nie kat famly..dan itu feedback yg lynn dapat...

kali kedua lynn cakap pasal tunang mase tu lynn dah final sem n lynn ade kat kolej dah...err...kebetulan time tu lynn cume amik subject yang senang so x de pressure sgt la untuk final... lynn msg kat ayah macam nie...

lynn : ayah...angah nak cakap sesuatu jgn terkejut tau...
incik ayah: ok...napa?
lynn: comfirm famly ipin nak datang merisik sekali tunang 24 september 2011 n kawen cuti sekolah bulan ___ 2012...( ___ tu rahsie la k..)


nak tau ape incik ayah reply?

jeng jeng jeng!!!


incik ayah: ok, nanti cume bawa duit tanda..kalau 2oribu bawak Rm 2oo...kalau 10ribu bawak Rm 1oo, cincin merisik n cincin bertunang...tak payah dulang2...buat kecik2 je x yah besar2 ayah dah serik....

(part ayah dah serik tu hanya mereka yang tahu je kenapa ok...hehe)

lynn: errrr....ok tapi famly ipin nak gak dulang2...x banyak 5 balas 7 je...boleh kan..?
incik ayah: ok..itu terpulang la...awak urus kan...
lynn: thanks ayah....muah2..


fuuhhh...gembiranye!!! actually lynn memang suka berbicang pekara nie dengan ayah...sebab ayah nie cool je..x banyak citer.... tak macam mak yang suke pikir bukan2... maksud lynn pikir bukan2 tu... mak suker pikir apa orang akan kata nanti....yela kan time tunang tu lynn baru habis belajar...huh! mulut orang mak!!! mak bagi dorang duit pun belum tentu dorang pandai tutup mulut dorang!

kebetualan time tu akak lynn ade kat umah lynn...so die la yang masej lynn cerita reaksi mak macam mane.. hehe..bukan nak mengumpat mak sendiri ok..

tapi time tu mak tak leh terima lagi...die seolah2 macam tak percaya...dah la ku berbincang dengan ayah melalui mesej jer...mane mak nak cayer.. mak asyik cakap ngader2 angah... berangan...

habis belajar awal bulan 8 lynn terus balik kluang...time tu dah bawak la sume barang2 hantaran yang nak bagi incik tunang.. kat kluang tinggal nak barang untuk gubahan hantaran je....

time tu incik tunang hantar balik kluang tp die tak sempat la jumpa mak lynn sebab mak keje dan incik tunang nak kena balik kl time tu jugak...

walaupun dah ade depan mata barang2 hantaran tu...emak lynn masih x percaya..masih was2 lagi... so lagi 3 hari nak raya...incik tunang datang kluang lagi...

kali nie emak je ade kat umah, ayah masih kerja.. sebab selalunye time incik tunang datang..ayah ade..so, incik tunang banyak berborak dengan ayah je la..mak nie dok nyampuk2 je...time lynn kat dalam bilik lynn dengar la yg incik tunang nie berborak dengan mak kat dapur...time tu mak tengah masak untuk berbuka...kire first time la dorang berborak berdua..

ishkk...lynn terdengar la yg incik tunang bercerita berkenaan 24 september tuh....
time kteorg nak kluar g umah abg ipo sebab nak ambil ainul bartrisyia... muka mak tersenyum2.. time tu baru lah die percaya akan tibanya tarikh 24 septermber tu...

time incik tunang nak balik semula ke kl...mase tu lepas subuh... die salam tangan mak n cakap kat mak... jumpa 24 september... time tu lynn tgk hati mak dah berbunga2 jer...haha...

baru lah mak terima yg kami akan bertunang 24 september....

sejak tu..bila ade org tanya...nak tunang x kerja dulu ker?
x tolong keluarga dulu ker? mak bapak x puas lagi makan duit anak...anak dah nak kawen..

huhu..macam2 lagi la...tp mak ade cakap...yg lynn time belajar pun banyak membantu family... n lynn pulak pesan kat mak suruh cakap kat mulut2 puaka tu cm nie...

nak tolong mak bapak x semestinye sebelum kawen je.... tolong mak bapak tu selagi ada hayat kite....dah kawen pun boleh tolong mak bapak kite... bukan tolong duit je...tapi tolong gak doa untuk mereka...


ok entry bodek yang emo sebenarnye...bye!







Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, 2 October 2011

janji pertama.....

assalamualaikum...........


fuuhhhh...lame giler x update blog...maklum la musim raye busy sikit... bertambah ade hari penting untuk kami... hari ape???


jeng jeng jennnnnggg....

alhamdulilah...kami dah selamat di ijab qabul kan.....
ehhh....
salah....lynn dah pun selamat digelar sebagai TUNANG kepada Mohd Rosaihafin Isa...

syukur kpada Allah kerana memudahkan urusan kami.... amin.....

err...lynn belum berniat nak letak gambar sewaktu majlis...
ape yg lynn kongsi kat sini hanyalah sebahagian sahaje gambar untuk tatapan...gambar sewaktu majlis....emmm nanti2 la yer......













semua hantaran nie adalah hasil tangan lynn sendiri... bangga? dah semestinye berbangga untuk diri sendiri sebab cantik or tak tu belakang cite..yang pasti apa yang kite buat bukan untuk org lain...tapi untuk diri sendiri dan untuk majlis kite sendiri... bagi lynn...bile buat sendiri...ia lebih dihargai...alhamdulilah..

tapi pada mulanya lynn nak buat tema hantaran bantal....tu beli yang macam tu...tapi bile dah sampai kedai tu...terus terpikat dengan bentuk hantaran cm nie...so, ape lagi...curi la idea nie... lagi pun senang.. tak perlu nak berdulang-dulang lagi...



yang nie pulak hantaran daripada pihak lelaki kepada perempuan...heee....yg dua tu...yg tak berdulang tu... adalah express yer....sebab asalnye kami mahu 7 dulang berbalas 9 tapi last2 jd 9 dulang berbalas 11...

ha yang nie pun incik tunang lynn yg gubah sediri tapi die ade la assistant die...adik perempuan die...alhamdulilah..jadi jugak...cantik....


proses mengubah hantaran lynn bermula awal pertengahan bulan 8...dan dah siap dalam beberapa hari je...fokus seterusnye adalah nie.... pelamin tunang...
nie pun lynn buat sendiri...tp diatas pertolongan puan emak dan incik ayah...
err...walaupun x seberapa cantik..tp lynn amat puas hati sebab kami buat sendiri...

dan akhir sekali.......



janji pertama telah terlaksana...janji kedua akan termenterai....insyaAllah
bye!





Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!