iklan neh besshhh lerrr..

Friday, 4 September 2009

asam pedas ayam johor...



Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )

  • 1 ekor ayam (dipotong 8@10@12)
  • 35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci halia
  • Sebesar saiz ibu jari belacan
  • 1 batang serai (dititik)
  • 50gm daun kesum
  • Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
  • Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
  • 3 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Kisar cili kering , bawang merah , bawang putih, kunyit , halia, belacan
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
  3. Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut
  4. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
  5. Masukkan pula garam. Gaul sebati
  6. Tambahkan air
  7. Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
p/s : neh bukanla resepi yg lynn cipte sndry...tp resepi org lain yg lynn da cube...


Image Hosted by ImageShack.us

bubur lambuk surau kolej legenda...

salam...
kali neh lynn nak kogsi gmbar jek...
resepi lynn x dpt lagi....insyaallah kalau lynnn da dpt resepi nnt lynn edit blik k...
emm lynn nak kogsi la rase bubur neh...
sedap... tp neh bukan lynn yg amk, tp ana housemate yg amk kan..alhamdulilah rezeki lynn ari neh coz bukan ana jek yg amkn bubur neh, tp my epynn pon amk kan jugak, kebetulan my epynn berbuka di surau hari ini, untuk x mengecilkan hati kedua pihak lynn pon makan la kdua2 bungksan bubur nie..untuk sahur la...emm..yg klakarnye ciap tuka2 makanan dgn my epynn cz die maseh lapo laupon da mam bubur kt surau..heheh..jd lynn pon bekalkn la lebihan nasi goreng merah td...lupe la pulak nk tny kt my epynn sedap or x...my epynn neh suke bg gred2 klau lynn masak..lelaki kn..klau boley nk yg sedap jek...lynn pon x pndai sgt masak..maseh belajar..jd bg lynn x slah lynn kogsi resepi2 yg pnh lynn cube kt blog kn..harap2 dpt la mmbantu rakan2 di sana untuk memasak..k la bye2...



Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, 3 September 2009

nasi goreng merah...2 0rang


salam...
sebenarnye ini lauk berbuka lynn untk ary neh....x tau nk masak ape...
yela ary neh lynn buke sorng jek..jd masak bnd2 yg ringkas jek..tp dlm gmbar x nmpak la plak nsi neh warne merah...ok nk try??? nsi neh x yg gne bhn yg bnyk...sume bhn2 msti da ade kt dpur....hehehe..


Bahan-bahan
  • 20 tangkai cili kering
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sebesar ibu jari belacan
  • sayur
  • fish ball
  • tomato
  • 2 biji telur
  • garam secukup rasa dan sedikit minyak..
  • nasi
cara-cara
  1. Gunting/potong dan rendamkan cili kering, bawang merah dan bawang putih ke dalam air panas. kemudian kisar ke semua bahan tadi.
  2. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing sedikit, kemudian masukkan fishball,sebiji telur dan garam secukup rasa. kacau sehingga sebati.
  3. masukkan nasi dan kacau sehingga kesemua warna nasi menjadi merah, apabila sudah masak masukkan sayur untuk menambahkan kesedapan didalam resepi ini.
  4. telor mata kerbau/mata lembu/telur cair(hehehe bnyk negeri bnyk pgillan telur neh) dan tomato sebagai hiasan.
  5. hidangan da siap!!!! n untuk pengetahuan semua time lynn makan neh lynn makan sekali dgn keropok ikan yg mmg da di goreng...emmm sedap...
p/s: esok kemungkinan lynn akan masak asam pedas ayam...resepi neh popular di johor..jd tggu..



Image Hosted by ImageShack.us

mencuba sesuatu yg baru....

salam...
hai sume...
lynn sebenarnye mempunyai minat yg ramai org perempuan suke..iaitu memasak..
jadi untuk blog lynn neh rasenye x salah kalau lynn kongsikan resepi yang lynn dpt neh..
tp ape2 pon resepi yg akn lynn post kat sini yang senang dan pling pnting lynn dah pon cube resepi 2..
ok kpd sume yg nk resepi...tggu..



Image Hosted by ImageShack.us

sambal pencicah...



Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1. 10 tangkai cili merah
  • 2. air 1 cawan
  • 3. sedikit asam jawa/sebiji limau kasturi
  • 4. gula dan garam secukup rasa

Cara-cara

  1. potong cili dan rendamkan ke dalam air supaya dapat mengurangkan biji cili
  2. masukkan cili,gula,air asam jawa ke dalam bekas belenda untuk dikisar.
  3. sekiranya anda menggunakan limau kasturi jangan campurkannya kedalam bahan yang dikisar, sebaliknya anda perlu perah limau tersebut selepas bahan dikisar ia bg menggelakkan sambal drpd pahit
  4. pencecah bagi popia,jemput2 dan sewaktu dengannya...

p/s: neh adalah resepi daripada umi epynn...hehe...



Image Hosted by ImageShack.us

iklan-iklan!!!

~~

Daisypath Graduation tickers